Ga naar de inhoud

Belgen in de finale op Roland Garros: Vliegen & Gillé winnen hun halve finale in twee sets

Matwé Middelkoop (68)
Andreas Mies
Sander Gillé
Joran Vliegen
einde
4
set 1
6
5
set 2
7

Sander Gillé en Joran Vliegen spelen zaterdag de dubbelfinale op Roland Garros. In hun halve finale waren de Belgen in twee sets te sterk voor een Nederlands/Duits duo. Het is de eerste keer dat de Belgen zo ver doorstoten. Vliegen en Gillé treden zo ook in de voetsporen van Rochus en Malisse. Zij waren in 2004 het laatste Belgische dubbelduo in een grandslamfinale.

Een historische prestatie voor Vliegen en Gillé. Dankzij een ijzersterk optreden in de halve finale maken ze zaterdag kans op hun eerste grandslamtitel.

 

De wedstrijd ging in de eerste set nochtans lang gelijk op. Het is pas bij een 4-5 stand dat de Belgen door de opslag van Mies en Middelkoop gaan. De eerste set wordt zo met 4-6 binnengehaald.

 

In de tweede set gaan de twee Limburgers aanvankelijk ook door op het goede elan van aan het einde van set 1. Vliegen en Gillé klimmen meteen op 0-3.

 

Maar het Duits-Nederlandse duo wil zich niet zomaar laten kennen en bijt terug. Drie gewonnen games na elkaar toveren een 3-3 op het bord.

 

De Belgen herpakken zich in spel 7 en halen het momentum net op tijd weer weg bij Mies en Middelkoop. De 3-4 is een belangrijk kantelpunt in de wedstrijd.

 

Daarna blijven de Nederlander en de Duitser nog wel even hun ding doen, maar bij een 5-6 voorsprong voor de Belgen moeten ze toch definitief het hoofd buigen.

 

Dankzij enkele goede returns en een dubbele fout van Middelkoop spelen Vliegen en Gillé zaterdag de finale.

Vliegen & Gillé voor hun 1e finale: "Een droom die werkelijkheid wordt"

"Geweldig resultaat, natuurlijk", reageerden de Belgen na hun match. "Het is een droom die werkelijkheid wordt. We hebben er heel hard voor gewerkt ook", zegt Joran Vliegen.

 

"We hebben heel goed gespeeld en gaven weinig weg. We hebben getoond dat we mentaal heel sterk zijn door de match naar ons toe te trekken met die laatste break."

 

"We zijn klaar om zaterdag die finale te winnen."

 

Sander Gillé vult aan: "We hebben het volle vertrouwen. Nog twee dagen de volle focus erop houden en volgende week zal er genoeg tijd zijn om alles te herbeleven. Nu is er nog een opdracht te volbrengen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

 1. 15 uur 11. Ze doen het! De eerste matchbal is meteen de goeie! Onze landgenoten staan in de finale van het dubbelspel. .
 2. 15 uur 07. 5-6! Middelkoop schudt het hoofd. Hij weet even geen raad met de opslagen van Joran Vliegen. De Duitser en de Nederlander krijgen daarna ook 2 smashes van Gillé om de oren. Lukt het nu wel voor de Limburgers om de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken? .
 3. 15 uur 04. 5-5. Vliegen en Gillé hebben hun ticket voor de finale nog niet beet. Mies maakt het 2 keer na elkaar goed af van aan het net. .
 4. 15 uur 01. Middelkoop serveert om zichzelf en zijn partner in de wedstrijd te houden. .
 5. 15 uur 01. 4-5. Enkele slimme anticipaties van Middelkoop en Mies maken het de Belgen even moeilijk, maar uiteindelijk gaan Vliegen en Gillé toch nog vlot voorbij hun tegenstanders. Ze staan op 1 break van de finale. .
 6. 14 uur 57. 4-4. Tot 3 keer toe vindt Vliegen met zijn forehand het net. Het Duits-Nederlandse duo komt op die manier terug tot 4-4. .
 7. 14 uur 52. 3-4. Dit hadden de Belgen even nodig! Via een knappe opslag pakken Vliegen en Gillé het 7e spel. Krijgen ze zo weer wat meer grip op de match? .
 8. 14 uur 49. Het staat weer gelijk. Alles te herdoen in set 2. De Limburgers weten er wel nog een deuce uit te slepen, maar daarin maken Mies en Middelkoop het simpel af. Van 0-3 naar 3-3. .
 9. 14 uur 41. Tegenbreak: 2-3. Via een gelukje aan het net werkt Vliegen het eerste breakpoint nog weg, maar de 2e kans voor Mies en Middelkamp is er toch te veel aan voor Vliegen en Gillé. Het wordt 2-3. .
 10. 14 uur 38. 1-3. Mies haalt het tempo even uit de wedstrijd en daar hebben de Duitser en de Nederlander duidelijk deugd van. Ze pakken het 4e spel en komen zo ook op het bord. .
 11. 14 uur 33. 0-3. Ook het derde spel komt op naam van de 2 Belgen. Met een love game behouden ze hun opslag met gemak. .
 12. 14 uur 31. Nog een break! 0-2. Mies en Middelkoop weten het even niet meer. Zowel de Nederlander als de Duitser geven te makkelijk punten weg. Aanvankelijk profiteren onze Belgen niet, maar de 4e kans op een break in deze game is dan toch de goede. 0-2! .
 13. 14 uur 25. 0-1 Vliegen en Gillé. Ze gaan gewoon door op hun elan. Gillé haalt met succes enkele keren zijn krachtige forehand boven. .
 14. 14 uur 21. Het Belgische duo kwam geleidelijk aan op stoom in de eerste set. Bouwen ze daarop verder in set 2? .
 15. 14 uur 19. Eerste set is binnen! Gillé en Vliegen gaan door de opslag van Middelkoop en komen op 0-1 in sets! Vliegen maakt het van aan het net knap af met een geplaatste forehand. .
 16. 14 uur 14. 4-5. Een nieuwe comeback van het Belgische duo. Vliegen blijft moeite ondervinden met de opslag. Zo staan de Belgen al snel weer 0-40 in het krijt. Maar ook deze keer zetten onze landgenoten het nog recht. 5 punten na elkaar zorgen voor 4-5. .
 17. 14 uur 09. 4-4. Even krijgen de Belgen een kans om door de opslag van Mies te gaan, maar bij deuce nummer 4 maken de Nederlander en de Duitser het toch weer af. Ze geven elkaar geen duimbreed toe. .
 18. 13 uur 58. 3-4. De eerste dubbele fout van de partij is een feit, maar ook Gillé kent een vlot opslagspel. De Belgen komen heel snel weer op voorsprong. Het is Gillé die Mies in de fout dwingt. .
 19. 13 uur 55. 3-3. Opnieuw kan Middelkoop zijn eigen opslagspel vlot behouden. Aanvankelijk wil de Nederlander het met een lob nog te knap afmaken, maar daarna wordt het toch 3-3. Mies levert sterk werk aan het net. .
 20. 13 uur 50. 2-3. Middelkoop brengt Gillé en Vliegen met agressief tennis even in de problemen. De eerste break van de partij lijkt een feit, maar onze landgenoten pakken 4 punten op rij en zetten de scheve situatie knap recht. .