Ga naar de inhoud

Elise Mertens stunt! Ze is de nummer 3 van de wereld de baas op Roland Garros

Elise Mertens (29, 28)
Jessica Pegula (4, 3)
einde
6
set 1
1
6
set 2
3

Elise Mertens heeft op Roland Garros een prachtige overwinning geboekt in de derde ronde. Met een uitstekende wedstrijd veegde ze 's werelds nummer 3 Jessica Pegula van het terrein.

De Belgische hoop blijft overeind in Parijs. Met een ijzersterke prestatie legde Elise Mertens nummer drie van de wereld Jessica Pegula over de knie. Ze stoot zo door naar de achtste finales.

 

Al vanaf het begin was Mertens ongenaakbaar. Meteen trok ze de eerste 5 spelletjes naar zich toe. 5-0 na 19 minuten.

 

De Belgische nummer 1 verscheen continu aan het net en verraste Pegula met agressief en risicovol spel.

 

Maar de risico's loonden duidelijk. Slechts 1 game moest Mertens toegeven aan Pegula in de eerste set. Met 6-1 maakte onze landgenote een duidelijk statement.

 

Ook set 2 begon prima voor Mertens. Met een break klom ze opnieuw op 1-0, al antwoordde Pegula enkele minuten later ook sterk. 1-1 na twee breaks.

 

Het is pas na 6 games dat Mertens het laken definitief naar zich toe trekt. Ze gaat opnieuw door de opslag van de Amerikaanse en maakt er 4-3 van.

 

Het spelletje dat volgt is nog belangrijker. In game 8 krijgt Pegula drie kansen op een break, maar laat ze die liggen. Mertens profiteert en zet na een spel van bijna een kwartier de 5-3 op het bord.

 

De veer is zo definitief gebroken bij de Amerikaanse. Mertens stoomt door naar 6-3, de overwinning en de volgende ronde.

Tegen ex-finaliste in achtste finale

In de achtste finale neemt Mertens het op tegen Anastasija Pavljoetsjenkova. De Russin is geen onbekende: ze is een voormalig nummer 11 van de wereld en stond in 2021 in de finale in Parijs.

 

Door een langdurige blessure maakte ze vorig jaar een vrije val op de wereldranking. Vandaag staat ze pas op plek 333, maar ze knokt aan de weg terug. Met succes dus: ze klopte haar landgenote Anastasia Potapova (WTA 24) na een driesetter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mertens: "Ik heb echt goed gespeeld"

Elise Mertens had weinig tijd voor interviews na haar stunt, want er wachtte haar nog een dubbelmatch. "Ik heb echt goed gespeeld, denk ik."

 

"Ik speelde erg agressief en alle ballen bleven op de baan, ook al waaide het een beetje. Dat was gewoon geweldig."

 

"In de 2e set was het verschil kleiner. Het spelletje bij 4-3 was heel belangrijk. Als ik dat niet had gewonnen, weet je nooit wat er had kunnen gebeuren."

Fase per fase

 1. 13 uur 24. Dit voelde aan als een thuismatch. Bedankt aan alle supporters. Elise Mertens.
 2. 13 uur 22.
 3. 13 uur 22. Mertens doet het! De eerste matchbal is meteen voldoende voor onze landgenote! Ze stoot door naar de achtste finale! .
 4. 13 uur 21. 15-30 voor Mertens. Het ziet er steeds beter uit! .
 5. 13 uur 19.
 6. 13 uur 18. 5-3! Even spanning! Pegula komt bij een deuce tot 3 keer toe op voordeel te staan, maar laat het spel alsnog glippen. Mertens maakt het bij de tweede mogelijkheid af en zet de 5-3 op het bord. .
 7. 13 uur 04.
 8. 13 uur 03. 4-3 Mertens! We vroegen er net om. Daar is een nieuwe break! Vanaf de baseline neemt Mertens nu steeds vaker de overhand van haar Amerikaanse tegenspeelster. 4-3! .
 9. 12 uur 59.
 10. 12 uur 59. 3-3. Na 2 breaks aan het begin van de set, volgen nu al 4 spelletjes zonder break. Pegula vindt te vaak het net, Mertens hangt de bordjes gelijk: 3-3. .
 11. 12 uur 52. Het regent dubbele fouten. Deze keer is het Pegula die veel te makkelijk een punt cadeau doet, maar ook zij behoudt opnieuw haar spel na een duelletje aan het net. .
 12. 12 uur 50.
 13. 12 uur 49. 2-2. Met een ace, een gelukje bij het net en een stevige backhand laat Mertens aanvankelijk niet veel kansen aan Pegula, maar met een 6e dubbele fout werkt ze zich toch weer in de nesten. Uiteindelijk maakt ze het wel knap af en wordt het 2-2. .
 14. 12 uur 45.
 15. 12 uur 44. 1-2. Mertens komt voor het eerst in deze partij op achterstand. Pegula maakt er 1-2 van en begint steeds offensiever te spelen. Wordt dit een kantelpunt of gaat de Belgische rustig door op haar elan van set 1? .
 16. 12 uur 40. Break na break: 1-1. Opnieuw een geweldig drop shot van Mertens in het tweede spel, maar dat volstaat niet om haar eigen opslagspel te behouden. Met haar 5e dubbele fout geeft ze het zelf ook wel uit handen. .
 17. 12 uur 36.
 18. 12 uur 34. Mertens stoomt door! Het lijkt wel alsof we een herhaling krijgen van de eerste game in set 1. Mertens komt op een 0-30 achterstand, maar draait het nog volledig om met enkele verwoestende uithalen. Meteen een break zo. 1-0 Mertens in set 2. .
 19. 12 uur 29. Vindt de Amerikaanse nummer 3 van de wereld een oplossing voor het agressieve spel van Mertens in de tweede set? .
 20. 12 uur 26. Eerste set is voor Mertens! Pegula windt zich op omdat het niet loopt zoals verwacht, Mertens profiteert en pakt de eerste set met 6-1. Sterk werk van de Belgische. .