Ga naar de inhoud

Elise Mertens zwoegt zich voorbij Colombiaanse op Roland Garros: "Belgische fans gaven me energie"

roland garros: tweede ronde

Elise Mertens (29, crown28)
Camila Osorio (67)
6
1
3
7
7
2
6
3

Elise Mertens staat in de derde ronde van het grandslamtoernooi Roland Garros. De Colombiaanse speelster Camila Osorio gaf het ticket niet cadeau, maar de Belgische nummer 1 won wel in 2 sets. In de volgende ronde speelt Mertens tegen de nummer 3 van de wereld: "Er liggen kansen."

Na tegenvallende resultaten van de Belgen, is het aan Elise Mertens om als enige overgebleven Belgische in het enkelspel de eer hoog te houden op Roland Garros.

 

In de eerste set gaven beide speelsters niet thuis in hun opslaggames. Servicebreak na servicebreak tot gevolg. 

 

Mertens wist uiteindelijk 2 opslagspelletjes te winnen en haar tegenstander maar één: 6-3 in set 1.

 

In de tweede set bleef de opslag van Mertens sputteren. Osorio pakte wel één opslagspel en kwam 3-4 voor te staan. 

 

Maar Mertens toonde wilskracht, ging beter serveren en verdedigde heel sterk vanaf de baseline. Fel gesteund door het publiek vocht Mertens zich terug in de set: 5-4.

 

Na succesvolle opslaggames van Osorio en Mertens, moest het verdict van set 2 vallen in een tiebreak. 

 

In de tiebreak toonde Mertens zich het sterkst en brak Osorio: 7/3. Na twee uur en vijf minuten klonk het: "Jeu, set & match, Mertens."

Elise Mertens heeft zich in het zweet moeten werken en schreeuwt het uit.

Volgende opdracht: de Amerikaanse topspeelster Pegula

Elise Mertens verloor uiteindelijk vijf opslagspelletjes. In de derde ronde zal ze beter moeten serveren. De Belgische nummer 1 treft dan het Amerikaanse derde reekshoofd Jessica Pegula (WTA-3). 


Donderdag speelt Mertens, met Storm Hunter, de eerste ronde in het dubbelspel. De Belgisch-Australische tandem, samen het derde reekshoofd, ontmoet het Amerikaanse duo Danielle Collins/Emma Navarro.

 

(scrol omlaag voor de reactie van Elise Mertens)

De 3e ronde wordt een zware opgave voor Elise Mertens. Daarin speelt ze tegen 3e reekshoofd Jessica Pegula.

"Ik maak me geen zorgen over mijn schouder"

"Ik ben blij dat ik het in twee sets heb kunnen afmaken", reageert Elise Mertens na haar zege in de tweede ronde.

 

"Osorio is een zeer taaie speelster. Je moet het punt soms 3 keer maken, voor je het daadwerkelijk hebt gewonnen."

 

"Deze match was een goede les voor mij in agressief spelen. Dat heb ik op de belangrijke momenten dan ook gedaan door naar het net te komen. Soms won ze het punt dan nog wel, maar de intentie was al goed. Dat was frustrerend, maar ik ben goed bij de les gebleven", vertelt de Belgische nummer 1.

 

"Mijn ervaring leert me om energie te sparen en niet onnodig gefrustreerd te raken. De talrijke Belgische fans gaven me de energie om te blijven knokken."

Er liggen vrijdag tegen Pegula zeker kansen. Ik heb er vertrouwen in. 

Elise Mertens

Mertens is nog steeds op zoek naar het goeie ritme, maar ziet toch een stijgende lijn: "Mijn niveau was beter dan in de vorige match. Ik ben nog niet helemaal tevreden, maar ook niet teleurgesteld."

 

"Ik ben een paar keer diep moeten gaan bij lange rally's, maar die mooie punten geven me dan wel vertrouwen. Ik ga me er aan optrekken. Op de belangrijke momenten kon ik toch het verschil maken."

 

Ze kampt met kwaaltjes aan haar schouder, maar dat speelt haar momenteel geen parten: "Het gaat goed met mijn schouder. Vandaag zat hij een beetje vast, maar dat is op zich niets om me zorgen over te maken. De kine komt straks en voor de dubbel nog langs."

 

In de derde ronde speelt ze tegen Jessica Pegula. Zij kende in 2022 een topseizoen. Toch gelooft Mertens in haar kansen:

 

"Vrijdag gaat het een totaal andere wedstrijd worden. Ook op een groter terrein. Daar kijk ik wel naar uit, daar doe je het voor."

 

"Ze is een speelster die van nature beter op hardcourt speelt. Er liggen zeker kansen. Ik heb in het verleden de wedstrijden tegen haar al naar mij toe kunnen trekken. Ik heb er vertrouwen in en hopelijk gaat het beter en beter met het niveau."

Fase per fase

 1. 13 uur 15.
 2. 13 uur 14. 7-6: Mertens maakt het af! Na enkele fouten van Osorio en een zeer sterke eerste opslag van Mertens staat het 6-3 in de tiebreak. Osorio slaat na een sterke return van Mertens op matchbal de bal in het net: 7-3.  Mertens pakt de 2e set en daarmee ook de match.  .
 3. 13 uur 13. Tiebreak set 2: 3-3. Goed begin voor Mertens in de tiebreak. Met een heel knap eerste punt na een felbevochten rally, pakt ze ook een punt op de opslag van Osorio. Na wonderbaarlijk verdedigende spel van Mertens staat het 3-1.  Maar Osorio weet zich terug te vechten tot 3-3.  .
 4. 13 uur 10. Elise! Elise! Elise! De Belgische tennisfans scanderen de naam van Elise Mertens.
 5. 13 uur 03. 6-6: Osorio dwingt een tiebreak af. Osorio geeft zich nog niet gewonnen.  Kan Mertens het afmaken in de tiebreak? .
 6. 13 uur 01. 6-5: opslag rendeert nu wel voor beide speelsters. Ook Mertens is solide op eigen opslag.  Gaan we naar een tiebreak of kan Mertens toch nog de break waarmaken?  .
 7. 12 uur 57. 5-5: Osorio geeft niet op . Onder druk weet Osorio haar opslagspel overtuigend te winnen. Ze maakt het af met een knap dropshot: 5-5.  .
 8. 12 uur 53. 5-4: Mertens keert de set om. Na enkele felbevochten punten kan Mertens nog eens haar opslagspel behouden. Ze jut het publiek op en ze scanderen luid haar naam. Dat moet energie geven. .
 9. 12 uur 47.
 10. 12 uur 46. 4-4: bordjes terug gelijk. De Colombiaanse dwingt Mertens tot fouten. Ze maakt niet altijd de juiste beslissing, waardoor Osorio onverhoopt het punt kan maken.  Maar dankzij haar vechtersmentaliteit en enkele directe fouten van Osorio, kan ze de tegenbreak op het bord zetten. .
 11. 12 uur 39. 3-4: opnieuw de break voor Osorio. Osorio speelt veel scherpe ballen van Mertens terug, neemt op die manier de rally over en kan het punt maken. Dat zorgt voor frustratie bij Mertens.  Mertens kan nog wel 1 breakpunt wegwerken, maar met een mooie return realiseert Osorio opnieuw de break. Het blijft moeilijk voor Mertens op haar opslag.   .
 12. 12 uur 33. 3-3: daar is de break al. Mertens voert de druk op de opslag van Osorio op en dat loont: 3-3. Nu moet ze bevestigen op haar eigen opslag.  .
 13. 12 uur 31.
 14. 12 uur 30. 2-3: Osorio's vertrouwen groeit . Mertens moet weer haar opslagspel afgeven en Osorio pakt vervolgens het volgende spel: 3-1. Mertens herpakt zich en komt 40-0 voor, maar Osorio komt terug tot 40-40 dankzij een dubbele fout van Mertens. Na een knap punt aan het net roept Osorio het uit, ze heeft duidelijk vertrouwen gewonnen. Mertens weet 2 gamepunten weg te werken en pakt uiteindelijk de game met een knap punt langs de lijn.  Mertens moet nog één break goedmaken.  .
 15. 12 uur 10. 1-1: het lukt Mertens weer niet op eigen opslag. Mertens blijft in hetzelfde bedje ziek. Met weer een moeilijk opslagspel is het spelbeeld in de 2e set niet veel veranderd. Ze moet vechten voor elk punt en dat doet ook de Colombiaanse. Osorio schreeuwt het uit: 0-1. Mertens herstelt wel direct het evenwicht met een tegenbreak in de tweede game met enkele knappe returns op de opslag van Osorio. .
 16. 11 uur 54.
 17. 11 uur 53. 6-3: Mertens maakt het overtuigend af. Osorio pakt redelijk makkelijk haar eerste eigen opslagspel na enkele directe fouten van Mertens: 4-3. Maar ook Mertens haar opslag begint beter te lopen en ze wint overtuigend de volgende game: 5-3. Met hulp van de Colombiaanse - 2 dubbele fouten na elkaar - pakt ze de eerste set.  .
 18. 11 uur 48. 4-2: opslag Mertens draait nog niet . 41 procent eerste opslag en enkele dubbele fouten doen Mertens twijfelen. De agressiviteit die ze in haar spel legt bij de opslagen van haar tegenstandster, ontbreekt nog tijdens haar eigen opslagspel.  Ze wordt in de verdediging gedwongen en maakt fouten. Tegenbreak Osorio.  .
 19. 11 uur 41.
 20. 11 uur 40. 4-1: Break bevestigd . De opslag van Mertens draait nog niet echt vlot. Osorio maakt enkele knappe punten langs de lijn en verdedigd goed. Weer een moeilijk opslagspel voor de Belgische, maar dit keer trekt ze toch aan het langste eind. In het opslagspel van haar tegenstander legt Mertens de druk bij de Colombiaanse met aanvallend tennis en zo realiseert ze al haar 3e break.  .