Ga naar de inhoud

Rybakina wipt Halep en mag tegen Jabeur strijden voor eerste grandslamtitel

Elena Rybakina (5, 17)
Simona Halep (58, 16)
einde
6
set 1
3
6
set 2
3

Wimbledon krijgt een gloednieuwe grandslamwinnares op de erelijst. Jelena Rybakina (WTA 23) wipte tweevoudig grandslamwinnares Simona Halep in twee sets en neemt het in de finale op tegen Ons Jabeur, eveneens een debutante in een grandslamfinale.

Ervaring, het geeft niet altijd de doorslag op een tennisveld. De 23-jarige Jelena Rybakina stond nog maar voor de tweede keer op Wimbledon, vorig jaar verloor ze in de 4e ronde op het Londense gras.

 

Maar Rybakina, die in 2018 de Kazakse nationaliteit aannam, was niet onder de indruk van de twee grandslamtitels op het palmares van Simona Halep. De Roemeense, die in 2019 nog triomfeerde op Wimbledon, gaf meteen haar eerste opslagspelletje uit handen.

 

Een foutje dat Rybakina genadeloos afstrafte met haar snoeiharde opslagen en bliksemsnelle forehand. Ze gaf haar 3-0-voorsprong niet meer uit handen en haalde de eerste set met 6-3 binnen.

 

Het scenario herhaalde zich in de tweede set. Halep gaf haar service meteen opnieuw uit handen. Halep kon wel nog even het evenwicht herstellen, maar met twee extra breaks stormde Rybakina naar haar eerste grandslamfinale.

 

Daarin neemt ze het op tegen Ons Jabeur, eveneens in haar eerste grandslamfinale. Jabeur en Rybakina speelden al drie keer eerder tegen elkaar, telkens op hardcourt. De Tunesische leidt met 2-1 in de onderlinge ontmoetingen.

Fase per fase

  1. 17 uur 41. Rybakina pakt eerste set. Met een snelle break heeft Jelena Rybakina de eerste set naar zich toe getrokken. Ze gaf haar vroege 3-0-voorsprong niet meer uit handen en haalde het met 6-3.  .