Ga naar de inhoud

Jelena Rybakina maakt straffe comeback in Wimbledonfinale en schrijft geschiedenis

Wimbledon

Elena Rybakina (5, crown17)
Ons Jabeur (7, crown3)
3
1
6
6
2
2
6
3
2

Jelena Rybakina (WTA-23) heeft de Wimbledonfinale bij de vrouwen gewonnen. Met een mooie comeback kon ze Ons Jabeur (WTA-2) verslaan en zo als eerste Kazakse een Grand Slam winnen. 3-6, 6-2, 6-2.

Eén ding stond vast: deze Wimbledonfinale ging een primeur brengen. 

 

Het is uiteindelijk Jelena Rybakina die mag zegevieren als eerste Kazakse die een Grand Slam weet te winnen.


In een wedstrijd met meerdere gezichten trekt de nummer 23 van de wereld aan het langste eind. In de eerste set kon Jabeur (mede dankzij veel foutjes van Rybakina) de set naar zich toe trekken: 6-3. 

 

Maar in de tweede set draaide Rybakina de rollen volledig om. Ze werd nog nauwelijks betrapt op een foutje en ging twee keer door de opslag van de Tunesische. Rybakina kon de set uiteindelijk winnen met 2-6. Ons Jabeur leek de pedalen even volledig kwijt te zijn.

 

Ook in de derde set stoomde de 23-jarige Rybakina door. Eén keer kreeg Jabeur de ultieme kans om weer in de set te komen, maar de Kazakse werkte een 40-0 achterstand netjes weg. 

 

Pittig detail: net nu dit jaar (Wit-)Russische tennissers niet mochten deelnemen aan Wimbledon, wint Jelena Rybakina het toernooi. De Kazakse werd geboren in Moskou en koos er pas op 19-jarige leeftijd voor om onder de Kazakse vlag uit te komen. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

 1. 16 uur 57. Rybakina wint! Het Rybakina die het haalt! Ze had genoeg aan één matchpoint om Jabeur definitief tegen het canvas te meppen. .
 2. 16 uur 52. Nieuwe break voor Rybakina. 5-2. Ze komt op één spelletje van de winst! .
 3. 16 uur 51. Wat een comeback van Rybakina. Dirk Gerlo.
 4. 16 uur 47. Geen break voor Jabeur: 4-2. Geen 3-3 maar 4-2! Na een 0-40 voorsprong voor Jabeur leek dit hét spelletje om weer in de set te komen. Rybakina gaf zich echter niet gewonnen en kwam nog terug om het spelletje te winnen.  .
 5. 16 uur 41. Ons Jabeur geeft zich nog niet gewonnen en wint nu haar eigen spelletjes. Toch zal ze nog door de opslag van Rybakina moeten gaan als ze dit toernooi wil winnen. Tussenstand: 3-2 voor Rybakina. .
 6. 16 uur 32. Rybakina met vertrouwen. In het tweede spelletje is het al meteen prijs voor Rybakina. De 23-jarige gaat door de opslag van Jabeur. 2-0. Hoe reageert Jabeur? .
 7. 16 uur 20.
 8. 16 uur 19. De bordjes hangen gelijk. De rollen werden compleet omgedraaid in deze tweede set. Dankzij een pak minder fouten van Rybakina kon ze vrij makkelijk afrekenen met Jabeur in deze tweede set: 6-2. De derde set zal beslissend zijn! .
 9. 16 uur 08. Rybakina veert recht. Rybakina leeft nog. In deze tweede set grijpt ze haar kansen en wist ze al twee keer door de opslag van Jabeur te breken. Het staat 4-1 voor Rybakina. .
 10. 15 uur 42.
 11. 15 uur 40. Jabeur wint set 1. Ons Jabeur staat dicht bij haar primeur. In de eerste set ging ze 2 keer door de opslag van Rybakina, die te veel directe fouten maakt. Jabeur pakte in het derde spelletje en laatste spelletje de opslag van Rybakina af: 6-3. Het laatste spelletje was op love. Naar het beeld van de match sloeg de Kazakse het setpunt in het net. .
 12. 14 uur 14. Jabeur-Rybakina: sowieso een primeur. Nummer 2 Ons Jabeur en nummer 23 Jelena Rybakina spelen de vrouwenfinale op Wimbledon. Voor allebei zou een grandslamtitel een primeur zijn.Voor allebei is het trouwens de eerste grandslamfinale tout court. Ons Jabeur zou de eerste Arabische en Afrikaanse vrouw zijn die een grandslamtitel pakt. Rybakina is geboren in Rusland, maar veranderde in 2018 van nationaliteit. Voor haar adoptieland zou het ook de eerste grandslamtitel zijn. .