Ga naar de inhoud
Mertens
Elise Mertens zal zich moeten concentreren op het dubbelspel.
WTA klassement
naampunten
1
Iga Swiatek
9295
2
Aryna Sabalenka
9050
3
Coco Gauff
6580
4
Elena Rybakina
6365
5
Jessica Pegula
5975
6
Ons Jabeur
4195
7
Markéta Vondroušová
4075
8
Karolína Muchová
3651
9
Maria Sakkari
3620
10
Barbora Krejcíková
2880

Elise Mertens uitgeschakeld door de nummer 2 van de wereld, ondanks 5 setpunten

 zo 3 juli 2022 21:15
Wimbledon
Elise Mertens (29, 24)
Ons Jabeur (6, 3)
einde
69
set 1
711
4
set 2
6

De 1/8e finales zijn het eindstation geworden voor Elise Mertens (in het enkelspel). Mertens rook aan winst in de 1e set en kreeg ook haar kansen in de 2e set, maar uiteindelijk kon Ons Jabeur net dat tikkeltje extra vinden om het verschil te maken.

Ons Jabeur maakte vorig jaar pas op haar 27e voor het eerst haar opwachting in de top 10, maar daar is het niet bij gebleven voor de Tunesische. Op het toernooi waar ze vorig jaar de kwartfinales bereikte, heeft ze ook nu weer haar topvorm gevonden.

Elise Mertens legde haar nochtans meer dan het vuur aan de schenen, zeker in de eerste set. Terwijl Jabeur het publiek vermaakte met enkele onwaarschijnlijke punten en reddingen blonk Mertens vooral uit in onverzettelijkheid.

Die tweede kwaliteit leek het te halen in de tiebreak, maar Mertens kon geen enkele van haar 5 setpunten omzetten in winst. Bij het 2e setpunt van Jabeur was het wel bingo.

In de tweede set leek Jabeur er snel mee weg te lopen, maar Mertens brak terug en klampte tot het einde aan. Bij 5-4 moest ze haar opslag houden om in de match te blijven. Dat lukte niet. De dubbele fout als slotakkoord was een zeldzame wanklank van een voor de rest vermakelijke wedstrijd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Fase per fase
21:14
Game, set & match voor Jabeur

Dubbele fout: een pijnlijk einde van nochtans een goeie match voor Elise Mertens. Ze zal ongetwijfeld nog lang terugdenken aan die 5 gemiste setpunten, maar Ons Jabeur had uiteindelijk 2 keer net dat tikkeltje extra om de sets binnen te halen.

21:10

Het blijft spannend in de 2e set, maar Mertens moet nu bij 4-5 wel serveren om in de match te blijven. Kan ze aan de druk weerstaan?

20:49

Ze moet er hard voor werken, maar Mertens behoudt haar eigen opslagspel en komt zo op 2-2.

20:38

Mertens is niet van plan om zich zomaar te laten afschepen. Met een break zit ze weer helemaal in de match.

20:36
Jabeur stoomt door

Ons Jabeur lijkt er korte metten mee te willen maken. Ze blijft af en toe toveren, terwijl Mertens het vooral van haar onverzettelijkheid moet hebben. Maar bij haar eerste opslagspel van de 2e set kan Jabeur haar wel verzetten. Het gevolg: 2-0 voor de nummer 2 van de wereld.

20:30
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:28
20:28
Jabeur pakt set 1 na spannende tiebreak

Elise Mertens krijgt in de tiebreak maar liefst 5 setpunten, maar Ons Jabeur werkt ze allemaal weg. Zelf maakt de Tunesische het af bij haar 2e setpunt. Een opdoffer voor Mertens.

20:10
Op naar de tiebreak?

Het is even billenknijpen voor Jabeur, maar ze houdt stand, waarna Mertens haar eigen spelletje vrij vlot kan winnen. Nu moet Jabeur weer aan de bak om een tiebreak af te dwingen.

20:01
De ommekeer

Elise Mertens zit helemaal in de match! Ze weet Jabeur te verrassen op haar eigen opslag en stoomt door naar 5-4. De Tunesische moet nu serveren om in de set te blijven zowaar.

19:41

De bokkensprongen van de openingsfase zijn er stilaan uit, al krijgt Mertens 2 breakpunten op de opslag van Jabeur, die ze niet kan verzilveren. Zo kijkt ze nog altijd tegen een 3-4-achterstand aan.

19:41
Jabeur loopt uit naar 3-1

Ons Jabeur zit in de controlekamer in deze openingsfase: ze gaat voor de 2e keer op een rij door de opslag van Mertens en weet vervolgens haar eigen service te behouden: 3-1.

19:38
1-1 na elk een break

De match was slecht begonnen voor Elise Mertens, met meteen een break voor Ons Jabeur. Maar dankzij een snelle rebreak staat het nu 1-1.

13:57
Bouzkova wacht in kwartfinale

De tegenstander van Mertens of Jabeur in de kwartfinale is al bekend. De Tsjechische Marie Bouzkova (WTA-66) haalde het van de Française Caroline Garcia (WTA-55) in 2 sets: 7-5, 6-2 in 1 uur en 25 minuten.

12:25
Jabeur: "Tegen Mertens wordt het ander paar mouwen"

Ons Jabeur is nog niet echt uitgedaagd in deze editie (in tegenstelling tot Elise Mertens). "Ik probeer mijn spel te spelen en het simpel te houden. Ik weet dat ik heel wat tactische opties heb."

"Ik voel me echt goed op gras, maar te veel vertrouwen hebben is ook niet goed. Tegen Elise zal het heel wat lastiger zijn dan in de vorige."

Jabeur mag vertrouwen hebben, want ze haalde vorig jaar de kwartfinales op Wimbledon. En enkele weken geleden won ze het grastoernooi van Berlijn. "Ik weet van mezelf dat ik kan excelleren op gras. Ik houd van Wimbledon. Ik werkte al heel wat topics van mijn bucketlist af: titels, top 10. Het volgende doel is een grandslamtoernooi winnen."

"Ik speel momenteel goed, maar ik wil in de komende wedstrijden getest worden. Zo kan ik zien hoe ik met die druk om kan."

12:24
Court 1 rond 17.30 uur

Elise Mertens en Ons Jabeur spelen tegen elkaar op Court 1. Het is de derde wedstrijd vandaag na een vrouwenduel, dat om 14 uur begint, en een mannenmatch. Rond 17.30 uur zou Mertens in actie komen, al weet je bij tennis nooit.

12:22
Zoals ik na mijn tweede ronde (met matchballen tegen, red) zei: "Je moet nooit opgeven en blijven vechten." En de overwinning tegen Angelique Kerber in de vorige ronde heeft me zelfverzekerder gemaakt.
Elise Mertens