Rafael Nadal is nog net beter dan "nieuwe Nadal" Carlos Alcaraz: "Hij heeft 1.000 levens"

BNP Paribas Open

Carlos Alcaraz (1, crown19)
Rafael Nadal (15, crown4)
4
1
6
6
2
4
3
3
6

 Rafael Nadal (35) blijft ongeslagen in 2022: hij heeft ook zijn 20e match van het jaar gewonnen, maar dat kostte bloed, zweet en tranen tegen zijn 17 jaar jongere landgenoot Carlos Alcaraz. Na meer dan 3 uur stond de 6-4, 4-6, 6-3 op het bord. "Ik leef nog", pufte de oudste van de twee. 

Carlos Alcaraz wordt gezien als "de nieuwe Nadal". De youngster staat 19e op de wereldranking, Nadal nog steeds op 4. Vorig jaar in Madrid bij hun eerste ontmoeting was het verschil nog groot: 6-1, 6-2 in Madrid. Dat was nu even anders.

In heel winderige omstandigheden verloor Nadal meteen zijn opslag in het eerste spelletje, ging er dan wel op en over met twee breaks, maar kreeg meteen een rebreak aangesmeerd. Alcaraz werkte liefst 14 breakballen weg, maar moest finaal toch met een break de 1e set aan Nadal laten: 6-4.

In de 2e set verloor Nadal weer als eerste zijn opslag,  door de windstoten zagen we zelfs 5 breaks op een rij, tot de jonge Spanjaard in het tiende spelletje nog eens standvastig was: 4-6.

De match werd nog intenser. In de 3e set volstond 1 break. De krijger in Nadal werkte eerst 3 breakballen weg en sloeg zelf toe in de 8e game. Op love maakte de winnaar van de Australian Open het uit.

In de finale wacht de Amerikaanse tennisser Taylor Fritz. De nummer 20 versloeg de Rus Andrej Roeblev met 7-5, 6-4. De 24-jarige Amerikaan plaatste zich zo voor zijn eerste Masters-finale. Hij is de eerste Amerikaan in de finale in Indian Wells sinds John Isner in 2012. (lees voort onder tweet)

Nadal: "Ik leef nog"

"Ik leef nog", lachte Nadal na de titanenslag. "Ik heb de voorbije week veel harde gevechten moeten leveren, maar ik ben nog altijd in leven."

"Carlos heeft op een heel hoog niveau getennist. Hij kan alles, hij beheerste alle slagen. Hij kan agressief spelen én defensief, want hij is ook supersnel. Hij heeft alle ingrediënten om een ongelooflijke kampioen te worden."

"Ik kwam dus met al mijn respect op de baan. Ik wist dat ik voor elk punt zou moeten vechten. Het was mijn beste match deze week."

De wind zorgde voor extra hinder. "Het tennis heeft geen reglement in dat geval. Ik houd ervan, omdat je dan oplossingen moet zoeken. Wat niet leuk is, is dat je altijd moet wachten, omdat er iets gaat vliegen of beweegt... En het zand dat in je ogen waait, is ook heel vervelend."

Alcaraz dacht tijdens de match dat hij Nadal kon kloppen: "Maar hij heeft 1.000 levens", bloosde Alcaraz.

"Ik dacht dat ik in de derde set kon winnen, ik had breakkansen. Maar zelfs als Rafa op de grond ligt, is hij in staat om op een hoog niveau te spelen op moeilijke momenten.

Dit was nog maar zijn 2e duel met zijn roemrijke voorganger. "Mijn niveau is verbeterd, ik voel me veel meer op mijn gemak op het terrein, matuurder ook. Ik weet nu hoe ik tegen dergelijke spelers moet spelen. Ik ben er klaar voor om ze de komende weken en maanden weer te ontmoeten."

Ondanks het verlies heeft hij ook genoten. "Soms moest ik glimlachen, omdat Nadal zulke geweldige punten maakte."

Enkele hoogtepunten: