Gefrustreerde Azarenka geeft er de brui aan tegen tiener Fruhvirtova in Miami: "Wil een pauze"

Miami Open

Linda Fruhvirtová (59)
Victoria Azarenka (18, crown12)
6
1
2
3
2
0

Victoria Azarenka heeft opnieuw voor ophef gezorgd: nadat ze in Indian Wells in tranen uitgebarsten was op het terrein, hield ze het afgelopen nacht in Miami gefrustreerd voor bekeken tegen de 16-jarige tiener Linda Fruhvirtova. Die stond 6-2, 3-0 voor toen Azarenka stopte: "Ik had niet op het veld mogen stappen."

Fruhvirtova, die in de tweede ronde Elise Mertens versloeg, wist niet wat haar overkwam. De wildcardspeelster - nummer 279 van de wereld en derde bij de junioren - is de jongste in de 1/8e finales in Miami sinds Maria Sjarapova en Tatiana Golovin in 2004.

Fruhvirtova had de bovenhand in de partij met de ex-nummer 1, dubbel zo oud. Die laatste was danig gefrustreerd, schreeuwde dikwijls haar onvrede uit en gooide zelfs haar racket op de grond.

Azarenka verontschuldigde zich nadien: "Ik had niet op het veld mogen komen vandaag. De voorbije weken waren uiterst stresserend op persoonlijk vlak. Mijn vorige match putte me volledig uit, maar ik wilde toch spelen voor dit talrijke publiek, dat mij in die match zo gesteund had. Ik wilde het proberen, maar dat was een vergissing", legde Azarenka uit in een communiqué.

De nummer 16 van de wereld maakt een moeilijke tijd door. Als Wit-Russin mag ze - net als de Russen - haar land en vlag niet vertegenwoordigen, ze doet neutraal mee. Ze is een van de weinige sporters van haar land die openlijk de oorlog van Poetin veroordeelt.

Twee weken geleden in Indian Wells begon ze te huilen tijdens haar match tegen de Kazakse Elena Rybakina, die ze finaal zou verliezen. Er volgde geen uitleg.

Daarop sloot Azarenka haar sociale media en verscheen pas vrijdag weer ten tonele in Miami, waarbij ze de Russin Ekaterina Alexandrova (WTA-54) in een zware driesetter klopte (6-4, 2-6, 7-6 (7/5).

Het werd me te veel vandaag

Victoria Azarenka

Azarenka beseft dat ze meer tijd nodig heeft: "Ik hoop een pauze te houden om daarna terug te keren. Ik vind het spijtig wat er gebeurd is."

"Ik probeer altijd de competitie en de druk die erbij komt onder controle te houden, maar vandaag was het te veel. Ik moet en zal hiervan leren."

Waarna ze zich richtte tot haar opponente: "Ik feliciteer haar en wens haar het beste voor de rest van het toernooi en het begin van haar jonge carrière."

Fruhvirtova kon haar ongeloof toen Azarenka van het terrein stapte niet verbergen. "Ik weet niet wat daar gebeurd is. Het was voor mij een eer om tegen haar te spelen. Je wil een match nooit zo beëindigen, maar het kan gebeuren."

De toernooisensatie neemt het in de volgende ronde op tegen de Spaanse Paula Badosa (WTA-6).

Tweets over match en toernooi: