Elise Mertens laat zich verrassen door 16-jarige wildcardspeelster: "Was te onregelmatig"

Miami Open

Elise Mertens (28, crown20)
Linda Fruhvirtová (56, Wild card)
5
1
7
6
2
2
1
3
6

Er zitten geen Belgische vrouwen meer in het enkelspel in Miami. Ook Elise Mertens verloor haar eerste match: de 16-jarige Linda Fruhvirtova uit Tsjechië klopte onze 26-jarige landgenote in 3 sets: 7-5, 2-6, 6-1. Mertens is de nummer 24 van de wereld, Fruhvirtova de nummer 279. De tiener kreeg een wildcard.

Mertens, vrij in de eerste ronde, was nochtans gewaarschuwd. Fruhvirtova is de nummer 3 van de wereld bij de junioren, waar ze vorig jaar de halve finale van Wimbledon speelde. In de eerste ronde had ze de Montenegrijnse Danka Kovinic (WTA-66) gewipt met 6-0, 6-4.

Elise Mertens leek de youngster meteen de les te spellen met een servicebreak, maar ze kreeg zelf meteen een rebreak om de oren. Het 7e spelletje was beslissend voor de 1e set: Mertens liep 0-40, maar kon geen break afdwingen.

In het 12e spelletje was het de beurt aan Fruhvirtova om 0-40 uit te lopen, zij brak wel op love.

In de tweede set was het al Mertens wat de klok sloeg, die weer in het eerste spel door de opslag van haar opponente ging. In een mum van tijd stond het 5-1 en 6-2. Je zou dan denken dat het momentum gekeerd was, maar niets was minder waar. Fruhvirtova vermeed weer een break in het openingsspel en gunde Mertens zowaar maar 1 game meer.

Op de beslissende momenten toonde de tiener koelbloedigheid. Ze werkte liefst 9 van de 12 breakkansen van Mertens weg. Die kwam tot 0 procent weggepoetste breakballen (0 op 4). 

Na dik 2 uur spelen stond de 7-5, 2-6 en 6-1 op het bord. Mertens loopt op die manier een duel in de derde ronde tegen de Russische Ekaterina Alexandrova (WTA-54) of de Wit-Russische Victoria Azarenka (WTA-16) mis.

Mertens: "Veel zaken die beter kunnen"

Het is dom dat ik deze match heb verloren", reageerde Mertens. "De wedstrijd was tamelijk onsamenhangend, met heel wat hoogtes en laagtes. Ik vind dat ik best wel goed geserveerd heb, maar ik heb er niet van kunnen profiteren."

"In de 2e set kon ik mijn niveau opkrikken, maar ik was te onregelmatig. Ik maakte te veel fouten in de derde set, terwijl zij stabiel bleef spelen."

"Het is niet evident om te spelen tegen een jongere die opkomt en niets te verliezen heeft. Maar ik heb toch de ervaring in mijn voordeel. Ik had constanter moeten zijn. Dat is een beetje het verhaal van de afgelopen weken. Ik moet opnieuw het agressieve tennis vinden en mijn foutenlast beperken. En voordeel halen uit mijn opslag. Er zijn veel zaken die beter kunnen."