Ga naar de inhoud

Van Uytvanck bereikt voor 2e jaar op een rij 2e ronde in Melbourne

Australian Open

Alison Van Uytvanck (280)
Cristina Bucsa (87)
6
1
3
6
2
4

Alison Van Uytvanck (WTA-55) heeft de twijfels over haar knie niet de bovenhand laten halen en afgerekend met de Spaanse kwalificatiespeelster Cristina Bucsa (WTA-154) in de eerste ronde van de Australian Open. De 27-jarige Belgische had geen 1,5 uur nodig voor 6-3, 6-4. "Ik deed wat ik moest doen."

Het is de 8e Australian Open voor Van Uytvanck. Vorig jaar pas kon ze voor het eerst de eerste ronde overleven. En dat doet ze nu dus ook.

Van Uytvanck had vooraf wat zorgen over een pijnlijke knie. Het begin was dan ook moeilijk, haar opslag kwam er helemaal niet uit (33% eerste opslagen in set 1). Bucsa kon niet profiteren van haar vertrouwen na 3 gewonnen kwalificatieduels en moest heel wat breakpunten wegwerken.

Eén keer vond Van Uytvanck toch een gaatje: één break volstond voor setwinst. Het moeilijkste leek achter de rug voor de Belgische, haar eerste opslag kreeg ze meer binnen, maar toch moest ze nu zelf een pak breakpunten toestaan. 

Set 2 begon met een break-rebreak, waarna een Van Uytvanck toch het laken naar zich toetrok. In de tweede ronde wacht Van Uytvanck met de Chinese Qiang Wang opnieuw een haalbare kaart.

Maar de 30-jarige nummer 110 van de wereld rekende wel af met het 17-jarige Amerikaanse talent Cory Gauff (WTA-16). 6-4, 6-2 werd het.

Het staat 1-1 in de duels tussen Van Uytvanck en de Chinese. Van Uytvanck won in 2018 in Rome, in 2019 was Wang de betere op de US Open.

"Ik heb gedaan wat ik moest doen"

"Ik heb gedaan wat ik moest doen", vertelde Van Uytvanck na afloop. "Vanwege de wind was het niet makkelijk, maar ik heb geprobeerd om agressief te tennissen en daar kwam het vooral op aan."

"In de tweede set vond ik haar beter en ook mijn service liet het toen wat afweten, maar uiteindelijk ben ik kalm en positief gebleven. Bij 5-4 werkte ik twee breakballen weg en zo kon ik de set en de wedstrijd toch nog winnen. In twee sets dan nog.  Bovendien hield mijn knie stand. Alleen maar goed nieuws dus."

Vorig jaar was de tweede ronde het eindstation. Nu moet ze daarin tegen Qiang Wang: "Het is het tweede jaar op een rij dat ik hier naar de tweede ronde mag en dat doet toch wel plezier. Mijn niveau is al goed, maar kan nog verbeteren."

"Wang heeft vorig jaar niet veel kunnen spelen, want vanwege de coronamaatregelen mocht ze China niet verlaten. Maar het blijft een uitstekende speelster. Ze stond zelfs in de top 30, als ik me niet vergis (hoogste notering: plaats 12 in 2019, red). Ik herinner me ons duel nog op de US Open, maar nadien ben ik haar wat uit het oog verloren."

Ik won in 2 sets en bovendien hield mijn knie stand. Alleen maar goed nieuws dus.

Alison Van Uytvanck

Vooraf

  1. 17 uur 57. Ik zal me vooral op mezelf moeten focussen. Alison Van Uytvanck.
  2. 17 uur 43. Van Uytvanck: "Hoop dat ik voldoende tennis in de benen heb". Alison Van Uytvanck komt in de eerste ronde uit tegen de Spaanse kwalificatiespeelster Cristina Bucsa. Hoe schat onze landgenote haar tegenstander in? "Ik weet dat Greet (Minnen) er al tegen gespeeld heeft in Nottingham. Ik denk dat het een vrij solide speelster is die geen typisch Spaanse spelstijl hanteert." "Ze boekte al drie overwinningen in de kwalificaties. Ik zal me vooral op mezelf moeten focussen. Ik heb wat last van de knie, waardoor ik de laatste dagen niet hebben kunnen trainen zoals ik zou willen. Ik hoop dat ik voldoende klaar ben en voldoende tennis in de benen heb om een goede match te spelen en zo de eerste ronde te overleven", vertelde Van Uytvanck. .