Ga naar de inhoud

Maryna Zanevska wint na 2 tiebreaks 1e keer op grandslamtoernooi "Wat een gevecht"

Maryna Zanevska (144)
Kaja Juvan (102)
einde
79
set 1
67
77
set 2
64

Maryna Zanevska (WTA-80) heeft voor het eerst een match gewonnen op de hoofdtabel van een grandslamtoernooi. De Belgische van Oekraïense origine knokte zich voorbij de Sloveense Kaja Juvan (WTA-89) na ruim 2 uur en 2 tiebreaks: 7-6 (9/7) en 7-6 (7/4). Ze stond 5-2 achter in set 1 en 5-1 in set 2.

Zanevska, die sinds september 2016 voor België uitkomt, heeft vorig jaar grote stappen gezet. Ze won in de zomer haar eerste WTA-toernooi en rukte door winst in ITF-toernooien op naar de 80e plaats van de ranking. Zo mocht ze voor het eerst sinds Wimbledon 2017 nog eens een grandslamtoernooi spelen.

De loting was niet min: de Sloveense Juvan was in de voorbereiding kwartfinaliste in Adelaide en won onder meer van 's werelds nummer 2 Aryna Sabalenka.

 

Zanevska, die met een verband om haar linkerkuit speelde, was mentaal sterk, ze wist vooraf dat ze haar emoties onder controle moest houden. En dat was ook nodig. Haar opslag draaide niet (50% in set 1), maar die van Juvan nog minder (35% in set 1).

Onze 28-jarige landgenote, toe aan haar 7e grandslamtoernooi nog maar, gaf als eerste haar opslag prijs en kwam 2-5 achter. Juvan liet bij 4-5 een setpunt liggen en had ook in de tiebreak 2 setpunten (5-6 en 6-7). Maar het was Zanevska die haar eerste setpunt benutte: 9/7 na 59 minuten.

Juvan voelde zich onrecht aangedaan en zette Zanevska aan een razend tempo met de rug tegen de muur: 0-4, de Belgische kon amper 1 puntje maken in 2 opslagbeurten. Toch krabbelde ze nog recht. Juvan kwam 1-5 voor, maar kon opvallend genoeg geen enkel setpunt afdwingen.

In de 2e tiebreak had Zanevska altijd de bovenhand, ook nu maakte ze het af op haar eerste matchpunt na 1 uur en 9 minuten. Een knappe overwinning.

In de tweede ronde wacht de Spaanse Nuria Parrizas Dias (WTA-63). De 2 speelden al 2 keer eerder tegen elkaar, telkens won Zanevska.

"Zal me deze match nog lang herinneren"

Met een grote glimlach stond Zanevska de pers te woord na haar "maidensucces" op een grandslamtoernooi. "Ik zal me deze match nog lang herinneren. Het was een groots gevecht. Een 5-2 en 5-1 goedmaken gebeurt niet elke dag."

"Dit is een geweldige ervaring, ik ben erg blij om in de 2e ronde te staan. Ik speel al ik weet niet hoe lang tennis en het is de eerste keer dat ik een enkelmatch win op een grandslamtoernooi."

"Het was niet makkelijk. Er kwamen heel wat emoties bij te pas. Ik speelde ook niet mijn beste tennis. Het was geen match van hoog niveau, ik miste luciditeit. Maar toch slaagde ik erin om oplossingen te vinden. Ik was sterk in mijn hoofd. Dat is misschien de nieuwe Maryna. Ik heb vorig jaar veel geleerd. En vandaag kan ik zeggen: "Good job, Maryna!"

Vorig jaar klom Zanevska 170 plaatsen op de WTA-ranking, woensdag tegen de 30-jarige Spaanse Nuria Parrizas Dias kan ze mogelijk dromen van een derde ronde. "Ik speelde vorig jaar in Gdynia tegen haar in de kwartfinale. Ze is solide die geen enkel punt weggeeft. Ze staat er fysiek en mentaal van de eerste tot de laatste bal."

"Ik weet dus waaraan ik me kan verwachten, maar de grootste vraag zal zijn hoe ik zal herstellen van deze eerste match. Ik ben een beetje geblesseerd aan mijn kuit. Die voelt tamelijk stijf aan, maar wat er juist scheelt, weet ik niet. We zullen morgen wel zien. Ik hoop dat ik me goed kan voorbereiden."

"Het is een belangrijke match, maar ik probeer ze te bekijken als elke andere. Ik wil me goed in mijn vel voelen, dan volgt het tennis vanzelf."

Vooraf

  1. 17 uur 23. Zanevska: "Dit is weer een nieuwe ervaring". Voor Zanevska is het haar derde Australian Open, haar eerste grandslamtoernooi sinds Wimbledon 2017. Vorig jaar klom ze dan ook van de 250e naar de 81e plaats op de wereldranking. In Melbourne is onze landgenote nu op zoek naar bevestiging. "De voorbereiding was goed. Ik heb getraind met verschillende speelsters en alles gedaan wat ik kon doen. Nu is het tijd voor wedstrijden. Een gemakkelijk duel zal het niet worden, maar ik ga vastberaden het terrein op. Dit is weer een nieuwe ervaring."    .
  2. 17 uur 20.
  3. 17 uur 17. Zanevska: "Het komt er vooral op aan goed met de emoties om te gaan". In haar eerste grandslamtoernooi in 4 jaar krijgt Maryna Zanevska (WTA-81) meteen een stevig affiche voorgeschoteld. De eerste ronde van de Australian Open wordt voor haar een treffen met Kaja Juvan (WTA-89). De Sloveense was onlangs nog kwartfinaliste in Adelaide en won onder meer van Aryna Sabalenka (WTA-2). Een stevig affiche dus, al redeneert onze landgenote zelf niet zo. "Er bestaat niet zoiets als een goede of slechte loting. Alle speelsters hier halen een heel hoog niveau. Het komt er vooral op aan goed met de emoties om te gaan en oplossingen te vinden voor situaties die zich in de wedstrijden zullen voordoen."  .