Ga naar de inhoud

Kirsten Flipkens verliest "wellicht laatste match" op Australian Open

Sara Sorribes (55, 32)
Kirsten Flipkens (293)
einde
6
set 1
4
6
set 2
1

De eerste ronde is meteen het eindstation geworden voor Kirsten Flipkens op de Australian Open. De 36-jarige Belgische (WTA-258) moest in 2 sets het hoofd buigen tegen Sara Sorribes Tormo (WTA-35). De 25-jarige Spaanse is de dubbelpartner van Flipkens in Melbourne. Flipkens had de tranen in de ogen op de persconferentie achteraf: "De kans is heel groot dat dit mijn laatste duel hier was."

Door blessureleed in 2021 is Flipkens weggezakt naar plaats 258 van de wereld, haar loting van haar 14e Australian Open - Flipkens was er een eerste keer in 2007 - zat ook niet mee. Sorribes is het 32e reekshoofd.

Flipkens speelde een goede eerste set, al moest ze als eerste haar opslag prijsgeven (2-1). Het was de voorbode van 4 servicebreaks op een rij, dus Flipkens deed echt wel mee tegen de nummer 35 van de wereld. De 3-3 van Flipkens kwam er zelfs na een break op "love". Ze toonde bij momenten knappe punten.

Sorribes wist dat ze top moest zijn en toonde dat ook naar het einde van de eerste set, waarin een derde servicebreak Flipkens de das omdeed: 6-4 na 52 minuten.

Flipkens was even van slag en kwam meteen 2-0 achter in de 2e set. Ze kon nog één game winnen, daarna moest ze de wet van de sterkste ondergaan: 6-1 na 39 minuten.

"Ik wist dat het een moeilijke loting was, want ik stond tegenover een speelster die me geen enkel punt gratis zou geven. In de eerste set lag het erg dicht bij elkaar en had ik mogelijkheden. Bij 4-4 miste ik een dropshot bij 15-15, daarna had zij een lucky shot. Dat kostte me de break en de set."

"Dat is jammer, want mijn niveau was echt goed en ik voelde me als een vis in het water. De tweede set was lastiger, maar ik heb me goed geamuseerd op het terrein met slices, dropshots, naar het net komen... De match duurde 1,5 uur, dat is toch lang."

In de eerste set voelde ik me als een vis in het water en had ik mogelijkheden.

Kirsten Flipkens

"Positieve emoties bij mijn zo goed als zeker laatste enkelmatch hier"

De emoties namen snel de bovenhand op de persconferentie achteraf. "Ja. De kans is groot dat dit mijn laatste match in het enkelspel was op de Australian Open", besefte Flipkens, waarna ze het lastig kreeg. "Maar het zijn positieve emoties. 100 procent zeker."

"Sara is bovendien een vrouw waar ik goed mee opschiet op het circuit en het was ook een leuke match."

Waarna ze even terugblikte op het begin van haar carrière: "De reden waarom ik ben beginnen te tennissen was omdat ik het een leuke sport vond, waarin je heel veel kon doen met je racket: drops, volleys. Ik denk dat ik dat vandaag ook heb kunnen tonen."

"Op dat vlak was Sara de ideale tegenstander voor mijn laatste match hier." Normaal was de mama van Flipkens mee afgereisd om dit moment met de dochter te delen. "Maar begin december liep ze corona op en met de opgelegde beperkingen hier was het daarna een beetje ingewikkeld. We hebben het risico niet genomen. Gelukkig is het niet mijn allerlaatste wedstrijd. Er komen nog toernooien."

"We zien nog wel wat het jaar voor mij in petto heeft. Ik mag nog 7 keer gebruikmaken van mijn beschermd klassement, maar met de onzekere coronasituatie heb ik mijn programma nog niet echt op punt gezet."

Gelukkig is dit niet mijn allerlaatste match. Er komen nog toernooien.

Kirsten Flipkens

Flipkens' beste resultaat in Melbourne was de 1/8e finale in 2013.