Garbiñe Muguruza schrijft Spaanse tennisgeschiedenis met winst in WTA Finals

  Garbine Muguruza heeft haar topjaar met een climax afgesloten: de 28-jarige Spaanse klopte de Estse Anett Kontaveit in de eindstrijd van de WTA Finals en is de eerste Spaanse die de seizoensfinale met de beste 8 tennissters van het jaar op haar naam zet. De nummer 5 van de wereld haalde het van de nummer 8 in 2 sets: 6-3, 7-5.

  Vorig jaar vonden door corona geen WTA Finals plaats, dit jaar verhuisde het slotevent van Shenzhen in China eenmalig naar Guadalajara in Mexico. Titelverdedigster en nummer 1 van de wereld Ashleigh Barty verdedigde haar titel niet.

  Met Muguruza en Kontaveit troffen 2 vrouwen in vorm elkaar in de finale. Vooral die laatste tenniste de voorbije weken op een wolk met 2 toernooizeges op een rij en eind september ook nog eentje.

   

  De 25-jarige Kontaveit ontdekt zo de top, nooit stond ze hoger. Muguruza kent die top al met zeges in Roland Garros 2016 en Wimbledon 2017, de ex-nummer 1 staat er weer helemaal na bijna 3 jaar ver weg van de top 10.

   

  Muguruza won dit jaar in Dubai en vorige maand in Chicago en was beter bestand tegen de druk van de finale. Kontaveit sloeg liefst 6 dubbele fouten, Muguruza nul.

  Kontaveit verloor al snel haar opslag, kon dat nog één keer goedmaken, maar Muguruza sloot set 1 af met 4 games op een rij: 6-3 in dik 40 minuten. Kontaveit wist dat ze beter kon en begon de Spaanse burcht beter te bestoken.

  Ze ging door Muguruza's opslag en mocht bij 5-4 serveren voor setwinst, maar liet dat te makkelijk na. Muguruza, die de beslissende momenten beter beheerste, ging erop en erover. Met een break op "love" maakte ze het na 1 uur en 40 minuten af.

  Voor Muguruza was het haar 4e WTA Finals na 2015, 2016 en 2017. Voor het eerst haalde ze de finale. "Ik ben heel blij en opgelucht, want ik begon moeizaam aan dit toernooi. Daarna slaagde ik erin mijn niveau op te trekken. Ik heb tegenover mezelf bewezen dat ik de beste kan zijn. Dat ik in Latijns-Amerika kan winnen, betekent veel voor mij. Dit is gewoon perfect."

  Kontaveit, die de voorbije maanden 4 titels won en van 30e in augustus tot 7e volgende week op de WTA-ranking zal zijn, kon haar verlies snel plaatsen: "Dit seizoen heeft me heel veel zelfvertrouwen gegeven. Ik wil daar nu even van genieten, want ik speelde heel veel wedstrijden de voorbije maanden. Ik wil dit momentum meenemen naar volgend seizoen en mijn spel nog verbeteren."

  Tweets over de finale:

  WTA-Finals tot de halve finales

  1. 06 uur 56. Kontaveit verslaat Sakkari. In de finale neemt Garbiñe Muguruza het op tegen Anett Kontaveit. De Estse rekende in 3 sets af met Maria Sakkari: 6-1, 3-6 en 6-3. Kontaveit was indrukwekkend in de 1e set, die ze in nauwelijks een halfuurtje tennis binnen haalde. Pas in set 2 kon Sakkari de Estse bedreigen op haar eigen service. De Griekse dwong zo een beslissende 3e set af. Daarin trok Kontaveit het laken naar zich toe in een spannend 8e spelletje, waarin Sakkari bij een breakpunt voor de Estse een forehand in het net knalde. Kontaveit klaarde de klus vervolgens op haar eigen opslag en mag zich nu opmaken voor een duel met Muguruza in de finale. .
  2. 17-11-2021.
  3. 22 uur 38. Muguruza wint Spaans onderonsje. In de eerste halve finale heeft revelatie Paula Badosa (WTA-10) niet kunnen stunten tegen haar landgenote en voormalig nummer 1 Garbiñe Muguruza (WTA-5). Muguruza bleef de hele match foutloos op haar eigen opslag. Bij 6-3 en 5-2 verzilverde de oud-winnares van Wimbledon en Roland Garros haar eerste matchpunt.  In de finale neemt Muguruza het op tegen de winnares van het duel tussen de Estse Anett Kontaveit en de Griekse Maria Sakkari. .
  4. 07 uur 27. Sakkari wint beslissend groepsduel tegen Sabalenka. Aryna Sabalenka, als nummer 2 van de wereld het hoogste reekshoofd in Guadalajara, heeft de groepsfase niet overleefd. De Wit-Russin ging onderuit tegen de Griekse Maria Sakkari (WTA-6) in een duel waarvan de winnares zou doorstoten naar de halve finales. Het werd een beklijvende 3-setter van bijna 3 uur tussen 2 van de "hardste hitters" op de WTA Tour: 7-6 (7/1), 6-8 (6/8) en 6-3. Sakkari maakte een break goed en pakte uit met 3 aces in de tiebreak van de eerste set. Sabalenka trok een thriller van een 2e set naar zich toe bij haar 4e setpunt. Maar in de 3e set gaf de fitheid van Sakkari, die haar 4 vorige duels met de Wit-Russin verloor, de doorslag. Sabalenka verloor af en toe haar kalmte, dat kan ook moeilijk anders als je 19 (!) dubbele fouten slaat. Zo gooide ze haar racket weg of sloeg een bal in de tribune. Sakkari neemt het op tegen de Estse Anett Kontaveit (WTA-8), die gisteren voor het eerst na 12 zeges op een rij verloor van Garbine Muguruza. Maar ze had haar kwalificatie dan ook al op zak. .
  5. 16-11-2021.
  6. 23 uur 38. Iga Swiatek verslaat Paula Badosa om eer. De Poolse Iga Swiatek (WTA 9) heeft op de WTA Finals in het Mexicaanse Guadalajara haar blazoen wat kunnen oppoetsen in de derde en laatste groepswedstrijd. Swiatek, die niet meer kon doorstoten, versloeg de Spaanse Paula Badosa Gibert (WTA 10), al zeker van groepswinst en kwalificatie voor de halve finales, in twee sets: 7-5 en 6-4. De partij duurde 1 uur en 40 minuten. Garbiñe Muguruza (WTA 5) schaarde zich eerder in Mexico bij de laatste vier. De Spaanse neemt het voor een plaats in de finale op tegen haar landgenote Paula Badosa. Muguruza, winnares van Roland Garros 2016 en Wimbledon 2017, verzekerde zich van een ticket voor de halve finales door in haar laatste wedstrijd in de groep 'Teotihuacan' de Estse Anett Kontaveit (WTA 8) te verslaan met twee keer 6-4.  Voor Kontaveit, die al zeker was van kwalificatie, kwam er zo een einde aan een reeks van twaalf zeges op rij. Tegen wie zij het opneemt voor een finaleplaats, is nog afwachten. Dat wordt de Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA 2) of de Griekse Maria Sakkari (WTA 6), die elkaar nog partij geven in het laatste duel in de groep 'Chichen Itza'. .
  7. 06 uur 27. Muguruza stoot door. Garbiñe Muguruza heeft zich bij de laatste vier geschaard op de WTA-Finals. De Spaanse maakt een einde aan een reeks van 12 zeges op rij van Anett Kontaveit: 6-4 en 6-4. Voor Muguruza is het de eerste keer dat ze de halve finales haalt op de WTA-Finals sinds 2015. Ze moest winnen tegen Kontaveit om zeker te zijn van de halve finales, terwijl Kontaveit al geplaatst was. De overwinning van Muguruza is slecht nieuws voor Karolina Pliskova, voor wie het toernooi er nu op zit. Muguruza neemt het in de halve finales op tegen haar landgenote Paula Badosa. .
  8. 15-11-2021.
  9. 23 uur 53. Pliskova beste Tsjechische. In een volledig Tsjechisch onderonsje heeft Karolina Pliskova (WTA-4) in drie sets gewonnen van Barbora Krejcikova (WTA-3): 0-6, 6-4 en 6-4 na 2 uur en 6 minuten. Daardoor mag Pliskova blijven hopen op een stek bij de laatste vier, al is ze wel afhankelijk van het duel tussen de Estse speelster Anett Kontaveit en Garbiñe Muguruza uit Spanje. Als Kontaveit wint, gaat Pliskova door naar de laatste vier, als Muguruza wint, plaatst zij zich voor de halve eindstrijd. .
  10. 09 uur 50. Sabalenka houdt kansen gaaf na comeback. Aryna Sabalenka heeft een einde gemaakt aan de hoop van Iga Swiatek om de halve finales te bereiken. De Poolste had nochtans de eerste set gewonnen (6-2), maar daarna kantelde de match in het voordeel van de ex-dubbelpartner van Elise Mertens. Door deze zege is de Spaanse Paula Badosa zeker van de halve finales. Sabalenka en Sakkari vechten in hun laatste groepsmatch tegen elkaar uit wie nog doorstoot. .
  11. 14-11-2021.
  12. 23 uur 58. Badosa blijft maar winnen. Paula Badosa (WTA-10) is bijna zeker van een plek in de halve eindstrijd. De Spaanse won met 7-6 (7/4) en 6-4 van de Griekse speelster Maria Sakkari (WTA-6). Badosa tennist op een wolk. De 23-jarige speelster heeft nu 8 duels op een rij gewonnen. In Guadalajara begon ze met een zege op de als eerste geplaatste Arina Sabalenka uit Wit-Rusland. .
  13. 09 uur 07. Kontaveit geplaatst na zege van Muguruza. In de tweede match in de "Teotihuacan"-groep heeft Garbine Muguruza de nummer 3 van de wereld, Barbora Krejcikova, verslagen in 3 sets. De Tsjechische was nochtans goed aan de match begonnen (6-2-winst), maar Muguruza wist de volgende 2 sets te winnen met 6-3 en 6-4. Door die zege is Anett Kontaveit zeker van de halve finales. De strijd om het laatste ticket uit die groep gaat wellicht tussen Muguruza en Pliskova, al is Krejcikova (die al 2x verloor) theoretisch ook nog niet uitgeschakeld. .
  14. 13-11-2021.
  15. 22 uur 49. Kontaveit raast over Pliskova. Anett Kontaveit (WTA-8) heeft zich als eerste geplaatst voor de halve finales in Mexico. Ze rekende in haar tweede groepswedstrijd probleemloos af met Karolina Pliskova (WTA-4): 6-4 en 6-0. Het was voor de Estse al de zestiende opeenvolgende setwinst. Van haar laatste 25 sets won ze er bovendien maar liefst 24. Cijfers om van te duizelen. De wedstrijd tegen Pliskova duurde slechts 57 minuten. Wie stopt Kontaveit nog af in Guadalajara? .