Elise Mertens en Su-Wei Hsieh stoten door op WTA Finals: "Heel gelukkig"

  WTA Finals

  Hsieh Su-Wei (278)Elise Mertens 
  Sharon Fichman (100)Giuliana Olmos 
  6
  1
  4
  7
  7
  2
  6
  3

  Elise Mertens en haar Taiwanese dubbelpartner Su-Wei Hsieh hebben hun derde groepswedstrijd op de WTA Finals in Guadalajara gewonnen en zich zo verzekerd van een ticket voor de halve finales. Ze versloegen op de Mexicaanse hardcourtbaan de Canadese Sharon Fichman en de Mexicaanse Giuliana Olmos in twee sets: 6-4 en 7-6 (7/3).

  Mertens en Hsieh, respectievelijk nummer 4 en nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, hadden een zege nodig om door te stoten. tegen Fichman (WTA-26 in dubbel) en Olmos (WTA-23 in dubbel). Het liep niet zo makkelijk als het verschil in ranking liet vermoeden, maar na 1 uur en 36 minuten was de kwalificatie binnen.

  Donderdag wonnen Mertens en Hsieh van de Chileense Alexa Guarachi (WTA-14) en de Amerikaanse Desirae Krawczyk (WTA-21) in twee sets (7-6 (7/3) en 6-2) in hun eerste duel in de groep "El Tajin".

  Tegen het Tsjechische duo Barbora Krejcikova (WTA-3) en Katerina Siniakova (WTA- 2), olympische kampioenen in het dubbelspel, lukte dat zaterdag niet in de tweede wedstrijd. Mertens en Hsieh verloren met 6-3 en 6-1.

  In Mexico komen deze week de 8 beste dubbelduo's van het seizoen in actie. De beste 2 tandems van elke groep stoten door naar de halve finales. Door hun twee winstwedstrijden eindigen Mertens en Hsieh als tweede in hun groep, waardoor ze doorstoten naar de halve eindstrijd.

  Daarin spelen ze tegen het Japanse duo Shuko Aoyama en Ena Shibahara. De andere halve finale gaat tussen de Tsjechische tandem Krejcikova/Siniakova en het Nederlands/Amerikaanse duo Demi Schuurs/Nicole Melichar-Martinez.

  De 25-jarige Mertens en de 35-jarige Hsieh wonnen dit jaar, in hun eerste jaar als duo samen, de dubbeltoernooien van Wimbledon en Indian Wells. Mertens won, aan de zijde van Aryna Sabalenka, ook nog de Australian Open.

  Mertens: "Dit is me nog nooit gelukt"

  Mertens en Hsieh waren natuurlijk de favoriet. "We wisten vooraf dat we maar 1 set moesten winnen. Zo'n match spelen is nooit eenvoudig, maar we waren heel geconcentreerd en speelden erg agressief", legde Mertens uit. "Dat is nodig op deze ondergrond."

  "De ballen gaan enorm snel, vooral overdag, maar ook 's avonds. En dat heeft ons goed geholpen."

  "Het winnen van de eerste set was heel belangrijk, het nam veel stress weg. Daarna hebben we doorgezet, want eens je op het terrein staat, wil je hoe dan ook winnen."

  Twee jaar geleden strandde Mertens bij haar Masters-debuut aan de zijde van Aryna Sabalenka in de groepsfase. Nu doet ze dus beter. "Ik ben heel gelukkig. Dit was mij nog niet eerder gelukt in mijn carrière en het is prettig dat ik erin slaag met mijn nieuwe partner."

  "We hopen uiteraard zo ver mogelijk te geraken. Het toernooi is nog niet gedaan."

  Tweets over wedstrijd:

  Lees ook: