Geen Grand Slam: Daniil Medvedev verpest het feestje van Novak Djokovic

US Open

Novak Djokovic (3, crown1)
Daniil Medvedev (2, crown2)
4
1
6
4
2
6
4
3
6

Novak Djokovic (ATP-1) heeft zijn status als tennislegende niet nog wat meer in de verf kunnen zetten. De Serviër liet in New York de kans liggen om zijn Grand Slam – de vier grandslamtoernooien in één jaar – te voltooien. Een weergaloze Daniil Medvedev (ATP-2) was de spelbreker met dienst in de finale van de US Open. Djokovic blijft zo net als Roger Federer en Rafael Nadal op 20 grandslamzeges steken, Medvedev heeft zijn eerste kroon te pakken.

Het journaal 13u met o.a. winst voor Medvedev in de US Open-finale

Novak Djokovic is zichzelf niet

Dat de twee tieners in de vrouwenfinale van zaterdagavond met de nodige portie stress op Arthur Ashe verschenen, was volkomen logisch, maar ook een tenniskampioen als Novak Djokovic was op zijn 34e niet zichzelf bij zijn afspraak met de geschiedenisboeken.

De nummer 1 van de wereld werd al in het eerste spelletje koud gepakt door Daniil Medvedev en de stoïcijnse Rus gaf die bonus in de eerste set dankzij een weergaloze service niet uit handen.

Medvedev wist dat hij in zijn derde grandslamfinale Djokovic niet op kracht en snelheid zou kunnen kloppen en moest vooral anticiperen en schaken.

De Rus vond op alles een antwoord en een gespannen Djokovic, normaal altijd een karakterkop, mepte al snel in de tweede set zijn racket aan flarden als uiting van zijn frustraties.

De Serviër was te onrustig en ongeduldig en zou ook in een hoogstaande tweede set een prijs betalen voor één break.

Daniil Medvedev zet zijn concurrent schaakmat

Djokovic had op weg naar de finale al veel meer overuren gedraaid dan Medvedev, die een pak minder energie had verspeeld. 

Ook bij een 0-2-voorsprong in sets tegen Djokovic mag je echter nooit in je handen wrijven, maar de 25-jarige Rus zette zichzelf wel in een zeer comfortabele zetel door ook in de derde set onmiddellijk door de opslag van een stilaan radeloze Djokovic te gaan.

Een tweede break plaatste de Serviër helemaal voor een col buiten categorie en Djokovic, uit zijn comfortzone en fysiek en mentaal niet fris genoeg, vond geen oplossing op het meesterlijke spel van zijn uitdager.

Maar met zijn rug tegen de muur schraapte Djokovic nog eens al zijn moed bij elkaar.

Hij liet zich zelfs op een huilbui betrappen toen hij een matchpunt overleefd had in een kolkend Arthur Ashe, dat voluit zijn kant koos.

Maar de levenslijn was er eentje van korte duur: met 3 keer 6-4 waste Medvedev bij zijn derde matchbal na 2 uur en 15 minuten het varkentje. 

Het matchpunt:

Hoogtepunten van de finale:

Rod Laver en Marat Safin

Rod Laver, die zondag in de tribunes zat in Flushing Meadows en de trofee zou uitreiken, blijft zo voorlopig de laatste speler die alle grandslamtoernooien in één kalenderjaar won.

De inmiddels 83-jarige Australiër deed dat twee keer: in 1962 (bij de amateurs) en 1969. Alleen de Amerikaan Don Budge deed het hem een keer voor, in 1938.

Daniil Medvedev, eerder dit jaar runner-up op de Australian Open, is de eerste Russische grandslamwinnaar sinds Marat Safin in 2005.

Novak Djokovic zit aan 20 stuks en moet dat record nu nog altijd delen met de Zwitser Roger Federer en de Spanjaard Rafael Nadal.

Meer tweets over de mannenfinale:

Finale US Open

 1. 00 uur 33. Set 3: 4-6. Daniil Medvedev toont zich nu wel een koele kikker. Hij is weer de vertrouwde lefgozer en benut zijn derde matchpunt. .
 2. 00 uur 29. Tijdens de pauze verschijnen zowaar tranen op het gezicht van Novak Djokovic. Hij vecht en knokt voor wat hij waard is. .
 3. 00 uur 27. Set 3: 4-5. Het is niet dat Novak Djokovic nu alles of niets speelt, maar hij neemt risico's en wordt beloond. We zien zowaar een glimlach bij de Serviër. Is hij bevrijd? Dat is nodig, want Daniil Medvedev krijgt een tweede kans om de match uit te serveren.  .
 4. 00 uur 25. Set 3: 3-5. We zijn nog niet thuis. Daniil Medvedev laat met een dubbele fout een eerste matchpunt liggen in een rumoerig Arthur Ashe. Daarna was de Rus voor het eerst wat zenuwachtig. Novak Djokovic ademt, met dank aan de massale steun. .
 5. 00 uur 19. Set 3: 2-5. Gejuich op de tribunes, want Novak Djokovic buigt nog niet. Maar nu kan Daniil Medvedev zijn sloophamer weer bovenhalen.  .
 6. 00 uur 16. Set 3: 1-5. In de lange rally's houdt Daniil Medvedev het gewoon langer vol. Hij staat op één spelletje van zijn eerste grandslamtitel.  .
 7. 00 uur 12. Set 3: 1-4. Novak Djokovic verschijnt toch op het bord, maar hij heeft de service van Daniil Medvedev nog niet kunnen afsnoepen. Dat is nu echt wel nodig om nog in leven te blijven. .
 8. 00 uur 10. Set 3: 0-4. Het gaat nu razendsnel. Mag de naam van Daniil Medvedev stilaan in de trofee gegraveerd worden?  .
 9. 00 uur 05. Set 3: 0-3. De dubbele break staat op het bord. Novak Djokovic is volledig uit zijn comfortzone gehaald en vindt geen oplossing op het meesterlijke spel van zijn tegenstander.  .
 10. 00 uur . Set 3: 0-2. Het loopwerk van Daniil Medvedev is fenomenaal. Novak Djokovic krijgt wel kansen en probeert alles wat binnen zijn mogelijkheden ligt, maar de Rus geeft geen krimp. .
 11. 13-09-2021.
 12. 23 uur 54. Set 3: 0-1. Daniil Medvedev staat zo vast als een huis: de Rus forceert weer een break in het eerste spelletje. De veer zou nu snel kunnen breken... .
 13. 23 uur 47. Set 2: 4-6. We krijgen dezelfde score als in de eerste set. Daniil Medvedev barst van het vertrouwen en zet Novak Djokovic voor een col buiten categorie.  .
 14. 23 uur 42. Set 2: 4-5. Novak Djokovic grijpt zijn levenslijn, maar moet nu proberen te overleven op de ijzersterke service van de Rus.  .
 15. 23 uur 39. Set 2: 3-5. Daniil Medvedev tennist op een wolk. Met een nieuw love game steekt hij zijn hand uit naar een dubbele bonus.  .
 16. 23 uur 36. Set 2: 3-4. Daniil Medvedev heeft op alles een antwoord en Novak Djokovic leek even moedeloos te worden, maar hij redt zijn hachje.  .
 17. 23 uur 27. Set 2: 2-3. Daniil Medvedev balt zijn vuist: hij heeft weer een break te pakken.  Novak Djokovic kan rekenen op de steun van het publiek, maar is te ongeduldig en onrustig.  In de vorige set was één break genoeg. Wat leren de komende spelletjes, die nu een pak meer tijd in beslag nemen?  .
 18. 23 uur 21. Set 2: 2-2. De tribunes, die tjokvol celebrity's zitten, smullen. De rally's worden steeds intenser en hoogstaander. De service van Daniil Medvedev hapert meer en meer, maar de lefgozer bindt niet in. Tot frustratie van Novak Djokovic, die na twee nieuwe gemiste breakballen zijn racket aan flarden mept. .