Ga naar de inhoud

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
11245
2
Carlos Alcaraz
8855
3
Daniil Medvedev
7600
4
Jannik Sinner
6490
5
Andrey Rublev
4805
6
Stefanos Tsitsipas
4235
7
Alexander Zverev
3985
8
Holger Rune
3660
9
Hubert Hurkacz
3245
10
Taylor Fritz
3100

Vaarwel, Golden Slam! Zinderende Zverev houdt Djokovic uit olympische tennisfinale

 vr 30 juli 2021 11:52
Halve finales: Djokovic - Zverev
Novak Djokovic (1, 1)
Alexander Zverev (7, 4)
einde
6
set 1
1
3
set 2
6
1
set 3
6

Novak Djokovic moet zijn queeste om alle grandslams en het olympisch tennistoernooi in hetzelfde jaar te winnen, opbergen. In de halve finales stond zijn tegenstander Alexander Zverev op uit de doden na een dramatische eerste set. Na een break in de tweede set was de veer gebroken bij Djokovic. De Serviër beet uiteindelijk met 6-1, 3-6 en 1-6 in het zand.

Bekijk het verslag:

Met winst op de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon eerder dit jaar en poepsimpele zeges op weg naar de halve finales op dit olympisch toernooi, werd de Golden Slam alsmaar tastbaarder voor Novak Djokovic.

 

Ook in de halve finale tegen 's werelds nummer vijf Alexander Zverev leek de Serviër aanvankelijk door te gaan op dat elan. Na een setje eenrichtingsverkeer en twee bijhorende breaks stoomde Djokovic door naar 6-1-setwinst. Een gepikeerde Zverev liet het hoofd niet hangen. Integendeel!

 

Op een cruciaal moment in de tweede set ging de Duitser door de opslag van Djokovic. Een eerste setpunt kon de twintigvoudige grandslamwinnaar nog wegwerken, maar bij het tweede setpunt werd hij kapot geserveerd: 3-6.

 

Het eerste setverlies op dit toernooi sloeg Djokovic toch stevig uit zijn lood. Zverev benutte enkele zuurverdiende breakpunten optimaal en hield ook zijn eigen opslag - zij het met moeite - vast: 0-4 en een wanhopige oerschreeuw van Nole als gevolg! Djokovic kon nog één game winnen, maar echt veel eer zal hij daaruit niet rapen: 1-6 en Zverev zinderend naar de finale. Na de match liet de Duitser zijn tranen de vrije loop.

 

Een Golden Slam zit er dus niet in voor Novak Djokovic. Sterker nog, hij zal geen enkele gouden medaille behalen in Tokio. Kort na zijn uitschakeling in het enkelspel verloor hij ook in het gemengd dubbel aan de zijde van Nina Stojanovic. Ook daar is brons dus het hoogst haalbare.

Halve finales: Chatsjanov - Carrenño Busta
Karen Khachanov (15, 12)
Pablo Carreño (253, 6)
einde
6
set 1
3
6
set 2
3

In de finale neemt Zverev het op tegen de Rus Karen Chatsjanov. Tot op heden waren een kwartfinale op Roland Garros in 2019 en vier gewonnen ATP-finales (in Parijs, Marseille, Moskou en Chengdu) zijn grootste adelbrieven.

 

In zijn halve finale tegen de Spanjaard Pablo Carrenño Busta maakte hij vooral het verschil met zijn overweldigende opslag: hij sloeg tien aces en won 93% van alle punten op zijn eerste opslag op weg naar een al bij al simpele zege (6-3, 6-3).