Poolse verrassing Hurkacz mept Federer genadeloos uit toernooi op Wimbledon

  Wimbledon

  Roger Federer (97, crown6)
  Hubert Hurkacz (10, crown14)
  3
  1
  6
  6
  4
  2
  7
  7
  0
  3
  6

  Roger Federer zal ook dit jaar geen 9e keer triomferen op Wimbledon. De Zwitser werd in de kwartfinales genadeloos van het veld geveegd door de Poolse toernooiverrassing Hubert Hurkacz.

  Een slag tussen stijlen, tussen ervaring en jeugd en tussen finesse en kracht. Dat stond op het menu in de kwartfinale tussen Roger Federer en Hubert Hurkacz. 


  Hurkacz stond nog nooit in de kwartfinales, Federer won al acht keer het legendarische grastoernooi. En toch was het de 24-jarige Pool die het best aan de wedstrijd begon. De boomlange nummer 18 van de wereld ging door de opslag van de Zwitser, wat genoeg was om setwinst te grijpen.


  In set 2 nam de Zwitser de wedstrijd meteen in handen. Hurkacz kon niet lang genieten van zijn opslagspel en werd op achtervolgen aangewezen. Federer pakte uit met aanvallend spel aan het net, maar Hurkacz was niet onder de indruk en dwong alsnog een tiebreak af. 

   

  Daarin miste de Zwitser een makkelijke smash, het teken voor de Pool om zijn voorsprong te verdubbelen. 


  Federer richtte zijn blik almaar meer naar het gras. De veer was gebroken bij de Zwitser. Hubert Hurkacz gunde de voormalige nummer 1 geen spel meer en zette de pijnlijke 6-0-cijfers op het bord in set 3. 

  "Mijn laatste match op Wimbledon? Dat weet ik niet"

  Roger Federer mag volgende maand 40 kaarsjes uitblazen. Was dit dan de laatste keer dat we de Zwitser aan het werk zagen op het heilige gras van Wimbledon?

   

  "Dat weet ik echt niet", vertelde de 8-voudige winnaar na het duel met Hurkacz. "Mijn doel voor het laatste jaar was om nog eens op Wimbledon te spelen. Daarin ben ik dit jaar in geslaagd en daar was ik echt blij om."

   

  "We zullen nu praten over al wat na Wimbledon komt. Ik ben eigenlijk blij dat ik zo ver geraakte, hoewel ik ontgoocheld ben dat ik de match verloor."

   

  "Natuurlijk zou ik hier opnieuw willen spelen, maar op mijn leeftijd weet je nooit wat er komen gaat. Ik heb nu enkele dagen nodig. Dan zal ik bekijken wat ik moet doen om beter in vorm te geraken en meer competitief te zijn."

  Fase per fase

  1. 19 uur 12. Exit Federer! Hubert Hurkacz doet het! De boomlange Pool slaat zich voorbij Roger Federer naar de halve finales. Federer maakte veel fouten en druipt af. Hurkacz speelde een prachtige wedstrijd en streed voor elke bal. Een derde ronde was zijn beste resultaat hier in 2019, het einde van het sprookje hier is nog niet bekend... .
  2. 19 uur 08. 5-0! Einde voor Federer? Hurkacz heeft de partij volledig in handen en stoomt door naar 5-0. Federer serveert om in de wedstrijd te blijven. Wat een partij van de 24-jarige! .
  3. 19 uur 04. Het publiek gaat achter de Zwitser staan en juicht voor elk punt van de 9-voudige eindwinnaar. .
  4. 19 uur 03. De Pool stoomt door naar 4-0. Federer ziet af tegen het harde tennis. Exit Roger Federer? .
  5. 18 uur 55. Dubbele achterstand... Roger Federer heeft alle moeite met zijn eigen opslagspel. Dubbele fouten en goedkope missers wisselt de Zwitser af met heerlijke dropshots. Hurkacz holt achter elke bal aan, daar hebben de 39-jarige benen van Federer het lastig mee. Na een punt van ruim 7 minuten gaat de Pool met de break aan de haal. .
  6. 18 uur 48. Veer gebroken? Federer kijkt opvallend veel naar de grond. Zijn spelniveau was nochtans aan de beterhand, al is hij niet tevreden met de hoge foutenlast. .
  7. 18 uur 42. Federer met rug tegen de muur. Ook in de tiebreak houden de Pool en de Zwitser een nek-aan-nekrace. Federer mist een makkelijke smash, maar maakt zijn foutje goed met een knappe ace. Hurkacz pakt uit met een paar winners en zet ook set 2 naar zijn hand. Federer staat met de rug tegen de muur. .
  8. 18 uur 38. Tiebreak! Een tiebreak moet voor de beslissing zorgen in set 2. .
  9. 18 uur 35.
  10. 18 uur 25. De Pool hangt de bordjes in evenwicht. Bij 4-2 in de tweede set gaat Hurkacz door de opslag van Federer. Hij kan zijn eigen opslagspel daarna winnen om de bordjes weer in evenwicht te hangen. Game on! .
  11. 18 uur 10. De twee heren zijn erg aan elkaar gewaagd. Federer moet twee breakkansen wegwerken en behoudt zijn opslagspel. De 3-0-voorsprong op het scorebord ziet er comfortabeler uit dan hij is. .
  12. 18 uur . Federer zet orde op zaken. De 39-jarige Zwitser wil orde op zaken zetten. In het eerste punt van de tweede set, dwingt hij meteen drie breakpunten af. Het derde blijkt het goede.  .
  13. 17 uur 53. Federer op achtervolgen aangewezen. De Poolse nummer 18 sluit op eigen opslag de eerste set winnend af. Roger Federer sloeg 10 unforced errors. De boomlange Hurkacz sloeg amper fouten en heerste met een sterke opslag. .
  14. 17 uur 43. Hurkacz breakt! De eerste break van de wedstrijd is voor de Pool. Federer heeft de lengte in zijn shots nog niet goed afgesteld. Hurkacz, die Medvedev klopte in de kwartfinales, pakt de voorsprong in set 1. .
  15. 17 uur 41.
  16. 17 uur 31. Beide spelers winnen hun eerste opslagspel. Het niveau ligt hoog, de toon is gezet. .
  17. 17 uur 24. Focus op 9e titel op Wimbledon. Federer is na een knie-operatie op zoek naar zijn 9e eindzege op Wimbledon. Vorige maand gaf hij in de 4e ronde van Roland Garros op om zich volledig te kunnen focussen op zijn favoriete grastoernooi. .