Mertens na derde grandslamtitel: "Kon het niet geloven dat de match gedaan was"

  Wimbledon

  Veronika Kudermetova (11)Elena Vesnina 
  Hsieh Su-Wei (278)Elise Mertens 
  6
  1
  3
  5
  2
  7
  7
  3
  9

  Elise Mertens en haar dubbelpartner Hsieh Su-Wei hebben de finale van het dubbelspel op Wimbledon gewonnen. Na een bloedstollende derde set klopten ze het Russische duo Koedermetova-Vesnina. Ze werkten twee matchballen weg in de tweede set en knokten zich naar de overwinning: 6-3, 5-7, 7-9.

  Koedermetova en Vesnina speelden nog maar drie toernooien samen, maar leken perfect op elkaar ingespeeld. Het Russische duo maakte een sterke start. Met behulp van agressief tennis aan het net wonnen ze makkelijk de eerste set.

   

  Elise Mertens en Hsieh Su-Wei konden ook in de tweede set geen vuist maken. Bij een 5-4-stand mocht Vesnina de klus klaren op eigen service. Ze kreeg twee matchballen, maar die werkte het Belgisch-Taiwanese duo weg.

   

  Het was een kantelpunt in de wedstrijd. Koedermetova, die een dijk van een partij speelde aan het net, stapelde de foutjes op en keek beteuterd naar het scorebord. Dat gaf plots een gelijke setstand weer.

   

  In de derde set leken de Russinnen van slag. Bij 5-3 mocht Mertens een poging doen om de match uit te serveren, maar ook die was tevergeefs. Er werd gevochten voor elk punt in elke rally. Tot 7-7 gunden de speelsters elkaar niets.

   

  Hsieh Su-Wei pakte uit met een sterk opslagspel op het cruciale moment. Het signaal voor Mertens om door te duwen. Na een bloedstollend slot kwam dan toch de verlossing: 7-9 en een derde grandslamtitel in het dubbelspel voor onze landgenote. Een die ze zich nog lang zal herinneren.

  Elise Mertens: "We zijn ervoor blijven vechten"

  Vol adrenaline analyseert Elise Mertens een bloedstollende match. "De eerste set speelden de Russinnen heel goed", opent ze. "Ze kregen twee matchballen, die we konden wegwerken."

   

  "In het begin maakten we wat veel fouten, maar we groeiden als team in de wedstrijd. Een goede communicatie en voor elke bal blijven gaan, hebben het verschil gemaakt", weet de nummer 1 van de wereld in het dubbelspel.


  Daarna volgde een straffe comeback. "We konden het op het einde niet geloven dat het gedaan was, zo spannend was het. We zijn ervoor blijven vechten, want het was een grandslamfinale. Die speel je niet elke dag."

  We zijn ervoor blijven vechten, want een grandslamfinale speel je niet elke dag.

  Elise Mertens

  "Hsieh is a magician", zegt Elise Mertens met de brede glimlach op de persconferentie. "Ze is iemand die aan het net alles kan. Het is een mooie speelster om naar te kijken."

   

  Onze landgenote geniet van het spelletje met haar nieuwe dubbelpartner. "Ik win voor het eerst een grandslamtoernooi op gras, wat Hsieh haar favoriete ondergrond is. Ze won hier in 2019 en we wilden vandaag haar titel verdedigen."


  "Ik krijg zeer vaak de vraag of ik niet beter zou focussen op het enkelspel", deelt Mertens. "Maar het is mijn leven en ik doe wat ik graag doe. Zo zie je maar, het is mijn derde grandslamtitel!"

   

  Fase per fase

  1. 20 uur 35.
  2. 20 uur 35.
  3. 20 uur 18. Het is zover! Elise Mertens pakt haar derde grandslamtitel in het dubbelspel! Ze gaat met haar Taiwanese partner door de opslag van de Russen na een bloedstollend slot! .
  4. 20 uur 12. Love game! Bam! Hsieh pakt uit met een love game. 8-7 voorsprong. Een break alsjeblieft, als het even kan? .
  5. 20 uur 08. Nog steeds niet gedaan! Mertens en Hsieh volgen het voorbeeld van hun tegenstander en pakken uit met de rebreak. Hsieh staat alert te tennissen en dwingt haar opponent in de fout. 7-7! .
  6. 20 uur 01. Dan toch de break. Is dit de beslissing? Mertens heeft het moeilijk met haar eerste service. Het Russische duo breakt en mag serveren voor de wedstrijd. .
  7. 19 uur 59. Op het puntje van de stoel. Kan het nog spannender? Een retorisch vraagje, want het antwoord is neen. Elk punt is een ware strijd, met meerdere deuces. Kudermetova en Vesnina kunnen breaken op de opslag van Mertens, maar onze landgenote toont veerkracht. .
  8. 19 uur 55. Op weg naar een marathonmatch? . De Russische dames geven niet op. Kudermetova is scherp aan het net en zorgt met goeie ingrepen voor een gelijke score. .
  9. 19 uur 53. Kudermetova speelt erg indrukwekkend met haar korte volleys aan het net. Dirk Gerlo op Radio 1.
  10. 19 uur 51. 6-5! Vesnina aan de opslag. Bij een break van Mertens en Hsieh gaat de titel naar de Belgische en de Taiwanese.  .
  11. 19 uur 50. Wat een spanning, het publiek geniet ervan! Er zitten nog steeds 14.000 toeschouwers. Dirk Gerlo op Radio 1.
  12. 19 uur 49. Wat een spanning! De opslag van Hsieh loopt niet vlotjes. De Russische dames krijgen een breakpunt op 5-5, maar kunnen dat niet benutten. .
  13. 19 uur 45. Kudermetova is duidelijk niet van plan de titel weg te geven. Met een staalharde service brengt ze de score in evenwicht: 5-5. .
  14. 19 uur 42. De kans is voorlopig gaan vliegen. Dirk Gerlo op Radio 1.
  15. 19 uur 41. Rebreak! . Het is nog niet gedaan... De Russische dames gaan vlot door de opslag van Mertens. Alles te herdoen: 5-4. .
  16. 19 uur 37. Break! Elise Mertens mag serveren voor de wedstrijd! Maakt ze het af? .
  17. 19 uur 33. Kudermetova stapelt de foutjes op en kijkt beteuterd. Met drie smashes op rij maakt Elise Mertens een winner. 4-3 voor Hsieh en onze landgenote. .
  18. 19 uur 28. Ook Kudermetova laat geen steek vallen. Na enkele goede rally's kwamen Mertens en Hsieh op 30-30, maar de 24-jarige zorgt ervoor dat de stand in evenwicht blijft. .
  19. 19 uur 24. Mertens op volle toeren: 3-2. Elise Mertens slaat een ace en brengt de score op 3-2. Het verschil met het begin van de wedstrijd is groot.  .
  20. 19 uur 20.