Ga naar de inhoud

De aanhouder wint: Maryna Zanevska staat in Gdynia in eerste WTA-finale

Maryna Zanevska (144)
Kateryna Baindl (88)
einde
6
set 1
2
4
set 2
6
6
set 3
3

Maryna Zanevska (WTA 165) heeft zich in het Poolse Gdynia naar haar allereerste WTA-finale geworsteld. Tegen de Oekraïense Kateryna Kozlova had ze drie sets nodig om haar langverwachte ticket in de wacht te slepen. 

In Lausanne zag ze de finale nog net aan haar neus voorbijgaan, maar op het gravel in Gdynia was ze vastberaden om wel door te stoten naar de eindstrijd. 

 

Maar dan moest ze wel voorbij Kateryna Kozlova raken. De Oekraïense lag eerder al drie keer dwars op Wimbledon (2014), de US Open (2015) en in Sint-Petersburg (2016).

 

Het voordeel voor Zanevska was dat haar tegenstandster diezelfde dag nog haar kwartfinale, die was stilgelegd voor de regen, had moeten afwerken. Helemaal fris oogde Kozlova dan ook niet. 

 

In de eerste set stoomde Zanevska vlot naar 6-2, al had ze op het einde wel een break moeten toestaan. Dat gaf Kozlova moed in de 2e set. Maar Zanevska gaf haar eerste finaleticket niet meer uit handen.

 

In de finale wacht morgen de Slovaakse Kristina Kucova (WTA 150). Zij rekende relatief eenvoudig af met de Duitse Tamara Korpatsch (WTA 162). Zanevska verloor geen van haar 4 eerdere duels tegen Kucova.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Controleren van de emoties wordt doorslaggevend"

"Het is een raar gevoel, maar ik ben superblij", vertelde Zanevska aan Belga na haar overwinning. "Het is de droom van elke speelster om ooit een finale te bereiken, maar na al die jaren wist ik niet of het ooit zou gebeuren."

 

"Het was een zeer stressvolle wedstrijd, met veel fouten aan beide kanten. We kennen elkaar zeer goed, we speelden al tegen elkaar toen we 10 jaar oud waren in jeugdtoernooien in de buurt van Odessa."

 

"Ik speelde om te winnen, niet om te verliezen. En dat werd beloond. Ik ben opgelucht en erg opgewonden dat ik in de finale mag spelen."

 

In haar eerste finale zal Maryna Zanevska het opnemen tegen de 31-jarige Slovaakse Kristina Kucova (WTA 150). De twee ontmoeten mekaar voor het eerst sinds 2016, toen won de Slovaakse. 

 

"We hebben allebei goed gespeeld afgelopen week en verdienen het om in de finale te staan", gaat Zanevska verder. 

 

"Ze is een solide speelster, leest het spel goed en je moet echt voor de punten gaan tegen haar. Dat bewees ze in de kwartfinale opnieuw door een marathonwedstrijd van vier uur te winnen."

 

"Ik moet agressief spelen als ik voorbij haar wil geraken. En aangezien het voor ons beiden de eerste finale is, zal het controleren van de emoties doorslaggevend zijn. Maar ik kijk er enorm naar uit."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.