Elise Mertens sneuvelt na slijtageslag en 3 tiebreaks in eerste ronde in Birmingham

  Een slijtageslag is het geworden in Birmingham. Elise Mertens heeft haar grasseizoen geopend met een nederlaag tegen de Australische Ajla Tomljanovic. In de drie sets kwam het telkens tot een tiebreak: 6-7 (5-7), 7-6 (7-5) en 6-7 (4-7).

  3 uur en 10 minuten, zo lang stonden beide speelsters op het terrein. Het werd meteen duidelijk dat de tennissters elkaar geen duimbreed zouden toegeven. 

   

  Het spel ging gelijk op tot 4-4 en niet veel later was daar de eerste tiebreak al. Daarin maakte Mertens een dubbele fout waarna ze haar 4-2-voorsprong nog uit handen gaf.

   

  De tweede set begon dan weer met twee snelle breaks, eentje voor elke speelster. Opnieuw zat het hem in de details, wat dan ook leidde tot tiebreak nummer 2. Nu was het Mertens die frisser acteerde en de bordjes weer gelijk hing.

   

  De strijd ging onverminderd voort. Ook in de 3e set waren ze aan elkaar gewaagd en dat bleek ook in de cijfers. Al was Tomljanovic wel koelbloediger. 

   

  Zij verzilverde haar twee breakkansen, terwijl Mertens van de 5 mogelijkheden, er 2 omzette. Het draaide zo dus weer uit op een tiebreak waarin Tomljanovic het laken naar zich toe trok.

   

  Mertens heeft gevochten in haar eerste wedstrijd op gras, maar moest toch afdruipen met een nederlaag.

  Mertens: "Ik weet nu waar ik nog aan zal moeten werken"

  "Het is nooit makkelijk om van gravel naar gras te switchen", vertelde Mertens na afloop van haar verloren partij tegen Tomljanovic. "Ik speelde op zich niet slecht, maar was nog wat op zoek naar mezelf."

   

  "Mijn voetenwerk is nog niet geweldig en ook aan mijn opslag is nog werk. Zo nipt verliezen is nooit leuk, maar ik weet nu wel waar ik in de komende weken nog mee aan de slag moet."

   

  Mertens vertrekt voorlopig nog niet uit Birmingham. In het dubbelspel komt ze samen met Su-Wei Hsieh ook nog in actie. Ze nemen het in de eerste ronde op tegen Coco Vandeweghe en Samantha Stosur.