Van Uytvanck laat kansen liggen en verliest meteen in Parijs: "Pijnlijk"

  Roland Garros: eerste ronde (v)

  Alison Van Uytvanck (55)
  Martina Trevisan (28)
  5
  1
  7
  6
  2
  4
  4
  3
  6

  Roland Garros zit er na bijna 3 uur op voor Alison Van Uytvanck. Onze landgenote verloor haar eerste opdracht op het Franse gravel in 3 sets. Van Uytvanck miste setballen in de eerste set, won het tweede bedrijf, maar kraakte uiteindelijk tegen de Italiaanse Martina Trevisan. Ze drukte haar ontgoocheling uit met een drieletterwoord. "Het zit me niet mee."

  Alison Van Uytvanck (WTA-67) heeft haar eerste wedstrijd op Roland Garros dus niet kunnen winnen. In de eerste ronde nam ze het op tegen de Italiaanse Martina Trevisan (WTA-97). Opmerkelijk was dat geen van beide vrouwen dit seizoen al een wedstrijd op gravel had gewonnen.

   

  De eerste set ging gelijk op. Zowel Van Uytvanck als Trevisan zocht duidelijk de baseline op en ze lieten elkaar niet naar het net komen. 

   

  Bij 4-5 kon onze landgenote het afmaken op haar eigen opslag, maar ze verspeelde drie setpunten. Trevisan vond haar tweede adem en ging door de opslag van de Belgische om vervolgens de eerste set met 7-5 te winnen.

   

  In de tweede set zagen we twee meer aanvallende speelsters. Beiden gingen geregeld naar het net en ook enkele knappe dropshots maakten hun intrede. 

   

  Op het einde van de tweede set leek het of Van Uytvanck opnieuw de setwinst uit handen zou geven. Trevisan kwam bij een 4-5 achterstand nog terug tot 40-40, maar een sterke Van Uytvanck liet zich dit keer niet vangen. De tweede set ging met 6-4 naar de Belgische.

   

  In de derde set zagen we dat beide speelsters echt wel aan elkaar gewaagd waren. Het ging om de details. Van Uytvanck forceerde als eerste een break met een krachtige smash, maar een veerkrachtige Italiaanse ging meteen daarna door de opslag van de Belgische nummer 2. Erop en erover voor de Italiaanse die de derde set won met 6-4.

   

  Terwijl de Italiaanse haar eerste zege van het seizoen op gravel pakte, strandde het avontuur van Alison Van Uytvanck al in de eerste ronde van Roland Garros. Ze verloor nu al 6 wedstrijden op een rij.

  "De bal rolt momenteel niet voor mij"

  Van Uytvanck zuchtte eens diep op de persconferentie. "Ik mag het woord niet gebruiken, maar het is kut, hé. Je ziet gewoon dat ik wat vertrouwen mis. Ik vecht heel hard, maar ik wissel 3 goeie games af met 3 mindere."

   

  "Het zit momenteel even niet mee, het wil niet draaien. Ik kan niet meer doen dan dat ik hier heb gedaan. Ik heb alles gegeven en gevochten tot de laatste bal. Als ik dat blijf doen, zal het wel een keer draaien."

   

  "Dit was een van mijn betere matchen na mijn blessure, maar het blijft pijnlijk. Al moet ik mij misschien hier aan optrekken en mezelf wat meer tijd geven."

  Fase per fase

  1. 20 uur 18. Van Uytvanck verliest de wedstrijd. Van Uytvanck kan haar opslagspel niet winnen en verliest zo de partij van de Italiaanse Trevisan. Het avontuur van de Belgische nummer 2 eindigt in de eerste ronde. .
  2. 20 uur 14. Van Uytvanck moet haar opslag nu winnen. Als de Italiaanse door de opslag gaat van Van Uytvanck is het afgelopen voor de Belgische. .
  3. 20 uur 11. Italiaanse vecht terug: 4-4. Van Uytvanck kan haar eigen opslag niet winnen en zo staan de bordjes weer gelijk. Wie kraakt als eerste? .
  4. 20 uur 02. Erop en erover! Van Uytvanck zorgt opnieuw voor een break met een knap dropshot. 4-3 en opslag voor Alison. Is de Belgische nu vertrokken? .
  5. 20 uur . De Belgische nummer 2 met de reactie. Van Uytvanck toont veerkracht. Ze gaat op haar beurt door de service van de Italiaanse met een krachtige smash. .
  6. 19 uur 44. Van Uytvanck verliest haar opslagspel! 1-3 Een belangrijk moment in de wedstrijd. Van Uytvanck heeft alle moeite van de wereld om haar opslagspel af te ronden. Ze brengt zichzelf in de problemen door enkele foutjes op haar backhand. Na een lange game is het de Italiaanse die door de opslag van Van Uytvanck gaat. .
  7. 19 uur 38. Derde set begint evenwichtig. We vallen in herhaling, maar beide vrouwen zijn echt aan elkaar gewaagd.  Zowel Van Uytvanck als Trevisan winnen eenvoudig hun opslagspel. .
  8. 19 uur 28. Van Uytvanck pakt de tweede set. Het werd nog even spannend voor Alison, want de Italiaanse kwam nog terug tot 40-40. Maar een sterke Van Uytvanck liet het dit keer niet liggen. .
  9. 19 uur 23. Van Uytvanck komt aan de leiding met 5-4. Van Uytvanck schakelt een versnelling hoger en gaat door de service van de Italiaanse. Kan ze het afmaken in haar eigen opslagspel? .
  10. 19 uur 05. 3-3. Bloed, zweet en tranen. Van Uytvanck kan opgelucht ademhalen, na een zware strijd op haar opslag. Alison blijft wel in het spoor van de Italiaanse. .
  11. Coach Ann Devries en partner Greet Minnen moedigen Alison Van Uytvanck aan. 19 uur 03.
  12. 19 uur . Van Uytvanck laat 3 breakpunten liggen. Dit was het moment voor de Belgische. Van Uytvanck mist drie breakpunten en laat hierdoor een grote kans liggen om door de opslag van de Italiaanse te gaan. Trevisan haalt opgelucht adem. .
  13. 18 uur 50. Speelsters blijven foutloos op hun opslag. In de tweede set gaat het voorlopig gelijk op. We zien ook wat meer afwisseling in het spel. Beide speelsters trekken wat vaker naar het net en ook enkele dropshots maken hun intrede. .
  14. 18 uur 41. 1-1. Een beetje naar het beeld van de eerste set. Beide vrouwen houden elkaar voorlopig in evenwicht. .
  15. 18 uur 39. Tweede set begint. Trevisan lijkt verder te kunnen na haar behandeling. .
  16. Martina Trevisan liet zich na de eerste set behandelen. 18 uur 35.
  17. 18 uur 34. Medical time-out. Trevisan vraagt even een medische time-out. Het zou gaan om een probleem aan de rechter hamstring.  Benieuwd wat dat zal geven voor de Italiaanse in de tweede set. Ze wordt alvast goed ingepakt. .
  18. 18 uur 30. Van Uytvanck verliest eerste set. De Italiaanse Trevisan gaat door de opslag van Van Uytvanck en wint de eerste set met 7-5. .
  19. 18 uur 28. Druk nu bij Alison. Van Uytvanck moet nu haar opslag winnen. .
  20. 18 uur 27. 6-5 voor Trevisan. Trevisan haalt vlot haar opslag binnen. Alison is duidelijk gefrustreerd door de foutjes die ze maakt. .