Elise Mertens mept zich voorbij Kazakse richting duel met Halep

  Mutua Madrid Open

  Elise Mertens (29, crown13)
  Elena Rybakina (22)
  7
  7
  1
  6
  4
  7
  2
  5

  Elise Mertens heeft de 1/8e finales bereikt op het graveltoernooi van Madrid. De Kazakse Rybakina bleek een taaie maar niet onoverkomelijke klip in de 2e ronde. Nu wacht met Simona Halep wel een nog lastiger klant voor Mertens.

  Het was de 2e keer dat Elise Mertens tegenover Jelena Rybakina, vroeger Russische maar tegenwoordig Kazakse, stond. Er stond nog een rekeningetje open sinds het toernooi van Shenzhen van vorig jaar en dat kon Mertens in Madrid vereffenen.

   

  Het werd een match met ups en downs. Mertens werd als eerste gebroken, kwam weer in de match en mocht zelfs serveren voor de set, maar had uiteindelijk een tiebreak nodig om die binnen te hengelen.

   

  Ook in de tweede set regende het breaks. Deze keer was het Rybakina die bij 5-4 op haar eigen opslag de set niet kon binnenhalen. Mertens werkte 4 setpunten weg en had bij 6-5 zelf ook 3 matchpunten nodig om het af te maken.

   

  In de 1/8e finales gaat het nog een niveautje hoger, want Simona Halep is een vermaarde gravelspeelster, met onder meer 3 finales op Roland Garros op haar palmares. In 4 confrontaties slaagde Mertens er toch in 1 keer te winnen, in 2019 op hardcourt.

  Mertens: "Ik ben altijd blijven vechten"

  "Ik was wellicht de regelmatigste", verklaart Elise Mertens haar zege. "Het was een erg zware wedstrijd. Rybakina serveerde heel goed en haar eerste bal was altijd erg lastig. Maar ik bleef vechten en het loonde uiteindelijk de moeite."

   

  "Ik heb zeker een stap voorwaarts gezet sinds mijn eerste ronde tegen Zhang. Ik passeerde de bal beter, zocht meer naar de lijnen. Ik serveerde ook beter, wat nodig was tegen een speelster van haar kaliber."

   

  "Tegen Halep zal het een andere wedstrijd worden, maar eerst speel ik morgen nog samen met Hsieh, mijn nieuwe dubbelpartner. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Het zal hoe dan ook een goede oefening zijn."