Elise Mertens staat na hindernissenparcours in de 3e ronde

  Elise Mertens (WTA-16) staat in de 1/16e finales in Melbourne. In de tweede ronde snoerde onze landgenote de Chinese Zhu Lin (WTA-94) de mond.

  Mertens had het in de eerste set niet onder de markt tegen de 27-jarige Lin, die ze een 3e keer in haar carrière tegenkwam. Mertens leek met een break bij 1-1 al snel afstand te nemen van Lin, maar de Chinese zette dat even snel recht.

   

  Tot 4-4 liep het debat gelijkopgaand. Mertens snoepte de service van Lin op dat moment nog eens af (4-5), maar opnieuw liep ze meteen in het mes (5-5). Dat scenario herhaalde zich zowaar nog eens (5-6 en 6-6). 

   

  Mertens kon zodoende pas in de tiebreak afstand nemen, nadat ze bij 6-5 en 7-6 zelf 2 setpunten had moeten wegwerken. Na een felbevochten strijd haalde Mertens de set binnen met 8-10. 

   

  In set 2 was de veer bij de nummer 94 ter wereld gebroken en snelde onze landgenote na 1 uur en 44 minuten naar de winst. Mertens maakt er in de onderlinge duels 2-1 van, maar belangrijker: ze redt haar vel op deze Australian Open.   

   

  Voor een plaats in de 1/8e finales treft Mertens de Zwitserse Belinda Bencic (WTA-12), die de Russin Svetlana Koeznetsova (WTA-37) in drie sets te grazen nam. Bencic stond een jaar geleden nog 4e op de wereldranglijst. Het wordt de eerste ontmoeting tussen Mertens en Bencic.

   

  Mertens neemt voor de 4e keer deel aan het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. Bij haar debuut in 2018 schopte ze het meteen tot de halve finales. In 2019 eindigde haar avontuur in de 3e ronde (1/16e finales), vorig jaar in de 4e (1/8e finales).

  Tweet van Mertens:

  "Iets minder niveau in de eerste set"

  Opdracht volbracht voor Elise Mertens, die zelf een kritische noot bij haar optreden zette. 

   

  "Ik heb een iets minder niveau gehaald. Mijn eerste service kwam in de eerste set niet goed door. Ook mijn voetenwerk was wat minder. En niet te vergeten dat de Chinese goed speelde", zei Mertens op de persconferentie.

   

  "Maar ik heb me goed herpakt. Ik was blij dat ik de eerste set had gewonnen, waardoor ik in de tweede wat meer kon "pushen". Daarin had ik het gevoel dat ik beter begon te spelen."

   

  "Misschien ben ik iets te perfectionistisch, maar ik wilde sowieso in 2 sets winnen. Ik ga door en dus ben ik tevreden, al is het niet allemaal verlopen zoals ik verwacht had."

   

  Belinda Bencic wacht in de volgende ronde. "Ik heb alleen als junior tegen haar gespeeld, dat is echt lang geleden (lacht). Bencic is iemand die heel snel de ballen "pakt" en goed van hoek wisselt."

   

  "Ze heeft een speciale manier om te slaan. Om me voor te bereiden zal ik ook zeker haar match tegen Koeznetsova bekijken. Ik verdien het om hier ver te geraken, dus zal ik er alles aan doen om te winnen."