David Goffin laat 4 matchballen liggen tegen thuisspeler Popyrin (ATP-113)

  Australian Open

  David Goffin (50, crown13)
  Alexei Popyrin (113, Wild card)
  6
  1
  3
  4
  2
  6
  7
  7
  3
  6
  4
  6
  6
  4
  7
  8
  3
  5
  6

  David Goffin is meteen uitgeschakeld in de 1e ronde van de Australian Open. De Belgische nummer 1 (ATP-15) verloor in 5 sets tegen de lokale wildcardspeler Alexei Popyrin (ATP-113). Goffin liet in de 4e set 4 matchballen liggen. De Australische tournee is dus een flop geworden voor onze landgenoot.

  Goffin wist dat hij bij de les moest zijn. Dat had zijn nederlaag tegen het Spaanse toptalent Carlos Alcaraza (amper 17) vorige week geleerd. Bovendien haalde de 21-jarige Popyrin de voorbije 2 jaar telkens de 3e ronde in Melbourne.

   

  Het 13e reekshoofd begon sterk en ging al in het 1e spelletje door de opslag van zijn 1,96m grote tegenstander. Dat deed hij in het 9e spelletje nog eens: in 32 minuten was de 1e set binnen. Niets liet een ommekeer vermoeden.

   

  Maar het 1e opslagpercentage van Goffin zakte van 74% naar 50%. Met 5 aces trok Popyrin de 2e set naar zich toe: een break in het belangrijke 7e spelletje volstond bij zijn 1e breakbal van de match. (lees voort onder foto)

  Alexei Popyrin.

  Goffin maakt het niet af in 4e set, geloof is weg in set 5

  Het oranje knipperlicht ging af bij Goffin, die als eerste een break verzilverde tegen de opgeschoten Popyrin, maar die niet kon vasthouden. Ondanks zijn lengte draaide de opslag van de Australiër ook niet op volle toeren.

   

  Goffin knokte in de tiebreak en wist zich met 7/4 op 1 set van de zege. Hij krikte zijn niveau op, ging weer wat beter opslaan en sloeg in de 7e game toe met een break: 4-3 en daarna op love naar 5-3.

   

  Het lot van Popyrin leek bezegeld, toen Goffin serveerde voor de match. Met het publiek in steun werkte de jongeman evenwel 2 matchballen weg. Goffin gaf zijn opslag uit handen, kon nog een setpunt redden, maar liet andermaal 2 matchpunten liggen in de tiebreak. Popyrin draaide een 6/4-achterstand om in 6/8-winst.

   

  Een 5e set moest beslissen. Goffin rook het gevaar, pepte zich nog even op en liep 2-0 uit. Maar toen liet zijn opslag hem in de steek en het vertrouwen vloeide weg met een pak unforced errors tot gevolg. Onder meer met 5 dubbele fouten zag hij Popyrin 4 spelletjes op een rij winnen. De Australiër rook bloed en liet zijn prooi niet meer los.

   

  Typerend voor zijn maand en match gaf Goffin het op eigen opslag uit handen: hij kon bij 3-5 achter een 40-0-voorsprong niet over de streep trekken. Popyrin hield het hoofd koel, zette Goffin onder druk en juichte bij zijn 2e matchbal: Goffin sloeg de bal simpelweg in het net.

   

  Het was van zijn 1e Australian Open geleden (in 2013), dat Goffin (30) de 1e ronde niet overleefde. De voorbije 2 jaar haalde hij er telkens de 3e ronde, in 2017 was hij er kwartfinalist. (lees voort onder foto)

  Popyrin: "Mooiste zege uit carrière"

  Popyrin was natuurlijk dolgelukkig: "Dit is met voorsprong de mooiste zege uit mijn carrière. Goffin staat in de top 20 van de wereld, maar heeft het niveau voor de top 10."

   

  "Hij staat ook bekend als conditioneel sterk. Dat maakt een zege in 5 sets nog extra mooi. Vorige week op de Murray River Open kon ik al eens 6 wedstrijdballen redden in mijn 1e ronde. Ik wist dus dat ik het kon."

   

  "Het vele werk in de voorbereiding en de vechtersmentaliteit die ik getoond heb, betalen zich nu uit."

   

  In de 2e ronde treft Popyrin donderdag de Zuid-Afrikaan Lloyd Harris (ATP 91). "Ik hoop dan goed gerecupereerd te zijn. Het is de 1e keer dat ik een wedstrijd in 5 sets win."

   

  "De laatste keer dat ik een vijfsetter verloor in Melbourne (in 2019 tegen de Fransman Lucas Pouille, red.) kon ik 2 dagen niet stappen. Ik verloor al 2 keer tegen Harris, maar ik voel me nu een andere speler. Op mentaal vlak heeft deze overwinning me zoveel vertrouwen gegeven. Ik hoop donderdag geen wedstrijdballen meer te moeten redden."

  Het is de 1e keer dat ik een wedstrijd in 5 sets win.

  Alexei Popyrin