Elise Mertens verslikt zich in dubbelpartner Sabalenka in finale in Linz

  Finale WTA-toernooi in Linz (Oos)

  Aryna Sabalenka (2, 1)
  set
  Elise Mertens (21, 2)
  7
  1
  5
  6
  2
  2

  Aryna Sabalenka (WTA-11) heeft haar dubbelpartner Elise Mertens (WTA-21) een peer gestoofd in Linz. In een spannende finale won de Wit-Russische in 2 sets: 7-5 en 6-2. Voor Mertens was het de tweede finale van het jaar. 

  Agressieve aanval haalt het van mentaal sterke verdediging

  Elise Mertens stond in Linz in haar tweede finale van het jaar. Eerder verloor ze in Praag van de Roemeense topper Simona Halep (WTA-2).

   

  De wedstrijd begon goed voor Sabalenka, die de eerste opslag van Mertens al meteen afsnoepte. Maar onze landgenote knokte zich goed in de wedstrijd en kreeg ook haar kansen om de set af te maken.

   

  Maar na meer dan een uur tennissen was het de Wit-Russische die in set 1 aan het langste eind trok. De agressieve aanval van Sabalenka haalde het van de mentaal sterke verdediging van Mertens: 7-5.

   

  In de tweede set was het duidelijk dat Sabalenka vertrouwen had getankt en moest Mertens alweer meteen haar opslag inleveren. De machine van Sabalenka draaide op volle toeren en met een machtige opslag dwong ze haar dubbelpartner met de rug tegen de muur.

   

  Mertens bleef, zoals we haar kennen, knokken voor elk punt, maar het mocht niet baten. Met een overtuigende 6-2-winst schreef de nummer 11 van de wereld set 2 op haar naam.

   

  Voor Sabalenka is het haar achtste WTA-titel uit haar carrière. Onze landgenote schreef zelf al vijf WTA-titels op haar naam met de toernooien in Doha (2019), Hobart (2017 en 2018), Lugano (2018) en Rabat (2018).

  Het matchpunt van Sabalenka

  Mertens: "Blij dat ik de finale mocht spelen"

  "Eerst en vooral proficiat aan Aryna, het was een geweldige week", zei Mertens na de finale. 

   

  "Ik wil mijn team bedanken voor de afgelopen, lastige week. Ik speelde veel driesetters, maar ik ben blij dat ik hier de finale mocht spelen."

   

  "Bedankt aan iedereen om te kijken, ook van thuis uit. Bedankt aan iedereen die ervoor zorgde dat het mogelijk was dit toernooi te kunnen spelen. Dat betekent veel voor de spelers."

  Sabalenka: "Hopelijk spelen we nog veel finales tegen elkaar"

  Ook Sabalenka gaf haar dubbelpartner na afloop van de wedstrijd een compliment. "Je speelde een erg goede wedstrijd. Je hebt een mooie toekomst voor je en hopelijk spelen we nog veel finales tegen elkaar."

   

  "Ik wil ook mijn team bedanken. Hopelijk kunnen we nog veel meer titels behalen. Ik apprecieer het enorm dat ik de kans kreeg om hier te kunnen spelen."

  Bekijk de beste acties van Mertens in de finale

  Fase per fase

  1. 16 uur 53. 6-2: Sabalenka wint. Game, set, match! Aryna Sabalenka krijgt 2 matchpunten en het eerste is al meteen raak. De Wit-Russische stooft haar dubbelpartner zo een peer en heeft de zege allerminst gestolen. .
  2. 16 uur 46. 5-2: machtige opslag Sabalenka. Wat een opslag bij de Wit-Russische! Sabalenka gunt Mertens geen enkel punt en maakt er 5-2 van, ze staat op 1 game van matchwinst! .
  3. 16 uur 46. Het licht staat op donkeroranje voor Mertens, neigend naar rood. Dirk Gerlo op Radio 1.
  4. 16 uur 44. 4-2. De frustraties beginnen weer wat te spelen bij Sabalenka, Mertens behoudt haar service.  .
  5. 16 uur 37. 4-1: Mertens benut breakpunten niet. Mertens lijkt zich weer in de wedstrijd te knokken, maar kan 2 breakpunten niet benutten. Vervolgens maakt Sabalenka het koelbloedig af. Vanaf nu moet het volledig foutloos gaan bij Mertens. .
  6. 16 uur 36. Je ziet dat Sabalenka na het winnen van de eerste set vertrouwen getankt heeft. Dirk Gerlo op Radio 1.
  7. 16 uur 35. 3-1: oef! Opluchting bij Mertens, want ze wint haar tweede opslaggame. Met de nodige moeite, maar bij verlies lag de weg naar de zege voor Sabalenka helemaal open. .
  8. 16 uur 30. 3-0: Mertens moet oppassen. Het gaat plots snel, Sabalenka vergroot de druk op Mertens met een ruime 3-0-voorsprong. Komt Mertens dit nog te boven?  .
  9. 16 uur 27. 2-0: break Sabalenka. Ook net als in de eerste set moet Mertens nu ook in set 2 haar eerste opslag inleveren. Met het nodige geluk duwt de Wit-Russische haar dubbelpartner tegen de muur. .
  10. 16 uur 25. 1-0: set 2 begint goed voor Sabalenka. Ook de tweede set begint met gamewinst voor Sabalenka. Mertens kan maar een puntje meepikken. .
  11. 16 uur 19. Bij Sabalenka kan er weer een lach af. De Wit-Russische was tijdens de eerste set vaak gefrustreerd, maar zit nu met de brede glimlach op de bank. .
  12. 16 uur 16. 7-5: Sabalenka wint set 1. Na meer dan een uur zit de eerste set erop. We zagen goed tennis, een agressief aanvallende Sabalenka, een goed verdedigende Mertens, maar de agressie haalt het van de verdediging. Mertens moet achtervolgen. .
  13. 16 uur 16. Sabalenka mept zich naar 2 setpunten. Kan Mertens de set nog redden? .
  14. 16 uur 14. Sabalenka kan nu serveren voor setwinst, al moet ze daarvoor wel door de opslag van onze landgenote breken. .
  15. 16 uur 10. 6-5: ellenlange game. Na een game van meer dan 10 minuten (!) en verschillende breakpunten is het Sabalenka die Mertens op de knieën dwingt. Mertens verdedigde sterk, maar maar kon haar kansen zelf niet benutten. .
  16. 16 uur 06. Een dubbele fout van Sabalenka betekent een nieuw breakpunt voor Mertens. Het racket van de Wit-Russische vliegt alweer tegen de grond. .