Weerbare Mertens strandt met de achtste finales in zicht op Roland Garros

  Roland Garros

  Caroline Garcia (74)
  set
  Elise Mertens (21, 16)
  1
  1
  6
  6
  2
  4
  7
  3
  5

  Elise Mertens (WTA 20) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de achtste finales op Roland Garros. Ze begon nochtans furieus tegen de Française Caroline Garcia (WTA 45), maar moest de twee sets nadien (na veel weerwerk) het hoofd buigen: 1-6, 6-4 en 7-5.

  Furieuze start, dipje, knap weerwerk, maar toch de nederlaag

  Na twee uur en zeventien minuten tennis stond de 1-6, 6-4 en 7-5-eindstand op het bord van Court Philippe Chatrier. Garcia kon de partij pas bij haar 6e matchpunt uitserveren.   

   

  Het was het 3e duel tussen de 24-jarige Mertens en de 26-jarige Garcia. De Française had ook de 2 vorige ontmoetingen gewonnen, vorig jaar in de Fed Cup en in 2017 in Peking.

   

  Mertens begon nochtans furieus aan haar partij. In recordtempo stond de 1-6 op het scorebord in de 1e set. Maar Garcia schudde nog een ware comeback uit haar polsen.

   

  Al gebeurde dat niet zonder weerwerk. De Française speelde wisselvallig, maar schreef wel de 2e set op haar naam. Ook in de 3e set liep het niet van een leien dakje voor Garcia, die last leek te hebben van zenuwen. Mertens maakte nog een break achterstand goed, maar strandde met de achtste finales in zicht.

   

  In haar volgende wedstrijd neemt Garcia het op tegen de Oekraïense Elina Svitolina (WTA 5). Het derde reekshoofd ging in 2 sets voorbij de Russin Ekaterina Alexandrova (WTA 31).   

   

  Voor Elise Mertens blijft het zo bij 1 plaats bij de laatste zestien in Parijs. Twee jaar geleden verloor ze in de achtste finales van Simona Halep. Ook vorig jaar en in 2017 was de 3e ronde het eindstadium.

  "Het kwam op een paar punten neer"

  Mertens deed het verhaal van haar nederlaag: "Ik ben heel goed begonnen. In de 1e set was er weinig weerstand van haar. Garcia speelde zeker niet haar beste tennis en maakte veel fouten. Ik maakte weinig fouten."

   

  "Nadien kwam het eigenlijk op een paar punten neer. Zij is beter beginnen te spelen, ik kwam iets meer in de verdediging. Op het eind, denk ik, heeft haar service, haar plaatsing en agressieve spel de doorslag gegeven. Die lijn is dun bij haar: ofwel speelt ze heel goed, ofwel maakt ze misschien fouten. Ik was redelijk constant, maar op het laatst had zij meer de lijnen."

   

  "Ik ben teleurgesteld, maar mag niet vergeten dat ik de laatste periode een mooi parcours afgelegd heb. Natuurlijk zijn er nog dingen die moeten verbeteren. Agressief spelen mag verbeteren, zodat je de match kan domineren. Maar dat wil uiteindelijk elke speelster."

  Kirsten Flipkens ligt uit dubbeltoernooi

  Kirsten Flipkens heeft zich niet kunnen plaatsen voor de achtste finales van het dubbelspel op Roland Garros.   

   

  In de tweede ronde verloor ze aan de zijde van de Russische Anastasija Pavljoetsjenkova van de Oekraïense Marta Kostjoek en Wit-Russin Aljaksandra Sasnovitsj.

   

  Het werd 6-3, 4-6 en 6-2 na twee uur en acht minuten speeltijd.   In het enkeltoernooi werd Kirsten Flipkens (WTA 80) in de eerste ronde gewipt door de Kazachse Joelija Poetintseva (WTA 27).

  Ook Minnen en Van Uytvanck sneuvelen

  Ook Greet Minnen en Alison Van Uytvanck hebben zich niet kunnen plaatsen voor de derde ronde van het dubbelspel op Roland Garros.

   

  Het koppel verloor na één uur en 28 minuten tennis met twee maal 6-3 van het Russisch-Chinese paar Veronika Koedermetova/Shuai Zhang.   

   

  In het enkeltoernooi gaf Alison Van Uytvanck (WTA 65) donderdag op in de tweede ronde. Greet Minnen (WTA 110) moest al in de eerste ronde inpakken.

  Fase per fase

  1. 17 uur 19. Geen achtste finales voor Mertens. Jammer, maar helaas. Elise Mertens kan (opnieuw) niet winnen van Caroline Garcia en ziet haar achtste finales in rook opgaan. De derde set kon alle kanten op, maar de Française toonde zich nét wat frisser. Het zesde matchpunt bleek op het einde het goeie.  .
  2. 17 uur 09. Maar ook Garcia gaat weer door de opslag van Mertens: 6-5. De derde set wordt een echte thriller. .
  3. 17 uur 03. Mertens knokt knap door! Elise Mertens geeft zich niet zomaar gewonnen. Ze mept 3 matchballen van de Française weg en maakt er alsnog 5-5 van! Knap staaltje weerwerk van onze landgenote. .
  4. 16 uur 19. Derde set voor Mertens. Zo vlot de eerste set ging, zo moeizaam ging de tweede. Mertens moest al snel haar opslag inleveren en vergat wat te tennissen. Onze landgenote kwam nog wel terug tot 4-4, maar moest de set toch aan Garcia laten: 6-4. .
  5. 15 uur 33. Eerste set is voor oppermachtige Mertens: 1-6. De eerste stap richting de 1/8e finales is gezet: Elise Mertens start furieus aan haar eerste set tegen de Française en loopt al snel uit tot 0-4. Garcia kan haar derde opslag wel behouden, maar maakt geen kans tegen onze landgenote, die haar eerste setpunt ook meteen benut: 1-6. .
  6. 14 uur 56. Simona Halep heeft er een droge 6-0 en 6-1 opzitten op weg naar haar achtste finales. Dat wil zeggen dat Elise Mertens zo meteen al in actie komt. Haar partij staat gepland rond 15.00u. .
  7. 08 uur 49. Mertens: "Klagen leidt tot niets". De organisatie van Roland Garros krijgt de wind van voren: over de tennisballen, de staat van de velden, de testen, het isolement... Elise Mertens probeert het zich niet aan te trekken. "Klagen leidt tot niets. Iedereen heeft dezelfde moeilijkheden", zegt ze. "Diegene die zich hier het meest druk om maakt, verliest onnodige energie. Ik probeer me hier allemaal zo weinig mogelijk van aan te trekken. Het is belangrijk om in je eigen bubbel te blijven." .
  8. 08 uur 47. Elise Mertens heeft wel een duidelijke plan van aanpak tegen Caroline Garcia: "Ik ga proberen agressief te spelen, maar ook niet te veel. Maar iedereen wil schitteren op een grandslamtoernooi en geeft zich dus 100 procent." .
  9. 08 uur 45. Ik weet niet of ik favoriet ben. Op basis van mijn klassement misschien wel, maar dat is op papier. Ik heb het gevoel dat ze momenteel een pak beter tennist dan haar klassement. Elise Mertens.
  10. 08 uur 44. Derde keer, goede keer? Elise Mertens keek de Française Caroline Garcia al twee keer eerder in de ogen en twee keer trok onze landgenote aan het kortste eind. Zowel in Peking (2017) als in de Fed Cup (2019) was dat op hardcourt. Is het Parijse gravel Mertens gunstiger gezind tegen de thuisspeelster? .