13e Roland Garros-zege voor Nadal, die het grandslamrecord van Federer evenaart

  Rafael Nadal heeft voor de 13e keer in zijn succesvolle leven Roland Garros gewonnen. De Spanjaard hakte in de finale - die naam alleen waardig in de 3e set - 's werelds nummer 1 Novak Djokovic vakkundig in mootjes. De 34-jarige Nadal evenaart met 20 grandslamtitels het record van Roger Federer.

  Met het 56e duel tussen Novak Djokovic (ATP-1) en Rafael Nadal (ATP-2) kreeg Parijs zijn droomfinale. Of laten we zeggen droomaffiche, want Djokovic kon er in de eerste twee sets absoluut geen finale van maken.

   

  Terwijl Nadal meteen op de afspraak was en met agressief, aanvallend tennis domineerde, blonk Djokovic uit in onmacht. Nadal speelde nagenoeg foutloos, Djokovic haalde dat niveau niet.

   

  De eerste twee sets gingen in een sneltreinvaart naar Nadal. Met 0-6 en 2-6 leek een afstraffing van jewelste in de maak.

   

  Leek, want in de 3e set kon Djokovic eindelijk een vuist maken. De Serviër kon zijn foutenlast beperken en drong Nadal wat meer in het defensief.

   

  Het ging gelijk op tot 5-5, maar op dat moment liep het toch weer verkeerd voor Djokovic, die na een dubbele fout een zoveelste servicebreak moest toestaan. Nadal liet zijn prooi niet meer los en maakte het op zijn eigen opslag sierlijk af met een ace. 

   

  Voor Nadal is het al de 13e overwinning op het gemalen baksteen van Roland Garros. Met 20 grandslamtitels komt de Spanjaard op gelijke hoogte van recordhouder Roger Federer. Djokovic blijft achter met 17 stuks. Wie is nu de grootste aller tijden? Die vraag heeft Nadal eigenhandig opgeworpen met zijn knalprestatie in Parijs.

  "Dit is een love story"

  Rafael Nadal: "Het is een moeilijk jaar geweest, maar hier winnen betekent alles voor mij. Ik was niet bezig met een 20e grandslamtitel, ik wilde alleen een nieuwe titel op Roland Garros. Hier heb ik de belangrijkste momenten in mijn carrière meegemaakt, Roland Garros is alles voor mij. Roland Garros inspireert me. Parijs en ik, dat kun je omschrijven als een echte love story."

  Novak Djokovic: "Dikke proficiat aan Rafa. Wat je hier doet, is ongelofelijk. Je bent de Koning van het gravel, dat heb ik nog eens aan den lijve mogen ondervinden. Ik ben niet tevreden over mijn eigen wedstrijd, ik ben overklast."

  Tweets:

  Fase per fase

  1. 17 uur 48. Nadal wint! Het zit erop! Nadal maakt met een ace een einde aan de wedstrijd: wat een statement! Voor Nadal is het de 13e overwinning op Roland Garros. Met 20 grandslamtitels evenaart de Spanjaard het record van Roger Federer. .
  2. 17 uur 47. Nadal is er bijna! Hopla: toch weer een break van Nadal. Bij 5-5 versiert de Spanjaard een breakpunt. Djokovic slaat een dubbele fout, waardoor de break een feit is: 5-6 voor Nadal. .
  3. 17 uur 44. 5-5. Het kan nog alle kanten uit. Nadal bijt zich vast in Djokovic en maakt er 5-5 van. .
  4. 17 uur 31. 5-4. De 3e set wordt zwaar bevochten. Djokovic begaat minder fouten en maakt het Nadal steeds moeilijker. De Serviër komt 5-4 voor in de 3e set. .
  5. 17 uur 30. 4-4. Nadal trekt de score opnieuw gelijk. De wedstrijd wordt intenser nu Djokovic zijn niveau opgekrikt heeft. .
  6. 17 uur 25. 4-3. Djokovic geeft niet op. Hij schudt een sterk opslagspel uit zijn racket. Nadal heeft even geen verhaal op het aanvalsspel van 's werelds nummer 1. Djokovic komt op een 4-3-voorsprong. .
  7. 17 uur 22. Nog hoop voor Djokovic? Djokovic leeft nog. De woorden van Dirk Gerlo zijn nog niet koud of de Serviër maakt de break ongedaan en komt met 3-3 op gelijke hoogte van Nadal. Djokovic maakt een armgebaar om zichzelf en het publiek op te zwepen.  .
  8. 17 uur 17. Djokovic zal nu wel beseffen dat het niet voor vandaag zal zijn. Hij heeft intussen 37 unforced errors gemaakt, tegenover slechts 11 voor Nadal. Ook bij het aantal punten is de Spanjaard in het voordeel: 57 tegenover 82. Djokovic is nog geen enkele keer door de opslag van Nadal kunnen gaan. Nadal heeft zich in moeilijke omstandigheden kunnen opladen om zijn beste wedstrijd van het toernooi te spelen. Dirk Gerlo op Radio 1.
  9. 17 uur 12. 2-3! Mogelijk is de beslissing gevallen. Op de opslag van Djokovic versiert Nadal 3 breakpunten. Het eerste is meteen het goeie, het staat na een blanco break 2-3 voor de Spanjaard. .
  10. 17 uur 10. 2-2. De 3e set verloopt gelijkopgaander. Het staat 2-2, al hebben de 1.000 toeschouwers in Parijs en de vele tv-kijkers wellicht het gevoel dat Nadal de overwinning niet meer zal laten glippen. .
  11. 16 uur 46. Ook set 2 voor Nadal! Nadal maakt een einde aan de tweede set. Na een 40-0-bonus voor de Spanjaard keert Djokovic wel nog terug tot 40-30, maar Nadal haalt de game binnen na een zoveelste onnodige fout van Djokovic (zijn 30e unforced error om precies te zijn).  .
  12. 16 uur 42.
  13. 16 uur 35. 1-5. Nadal is Djokovic aan het vernederen. De ballen vliegen de Serviër om de oren. De precisie waarmee Nadal staat te spelen, is fenomenaal.  .