Ook dit jaar geen kwartfinale voor David Goffin op US Open: "Toch positief"

  US Open

  Denis Shapovalov (14, 12)
  set
  David Goffin (45, 7)
  6
  0
  1
  7
  7
  6
  2
  3
  6
  3
  4
  6
  4
  3

  David Goffin (ATP-10) is er niet in geslaagd om zich voor het eerst in zijn carrière bij de laatste 8 te scharen op de US Open in New York. Onze landgenoot moest na 4 sets zijn meerdere erkennen in de Canadees Denis Shapovalov (ATP-17). Die haalt zijn eerste grandslamkwartfinale.

  Het journaal 13u met o.a. de uitschakeling van David Goffin op de US Open

  Goffin won vorig jaar het enige duel tegen Shapovalov na 2 felbevochten sets en ook nu lag het niveau aanvankelijk zéér dicht bij elkaar. Onze landgenoot moest in de openingsset wel meerdere breakpunten wegwerken, maar net toen haalde Goffin zijn beste tennis boven. Bij 6-5 liet de 29-jarige Belg een setpunt nog onbenut, maar in de tiebreak gunde hij de 8 jaar jongere Canadees geen enkel punt.

   

  Shapovalov liet zijn ontgoochelende tiebreak niet aan zijn hart komen. De opgeschoten Canadees werkte in het openingsspelletje 2 breakpunten weg en dat bleek een kantelpunt. Hij ging zelf in het 4e game door de opslag van Goffin. Onze landgenoot kon zich daar mede door een hogere foutenlast niet meer van herstellen en verloor de 2e set met 6-3.

  De Canadees had duidelijk een versnelling hoger geschakeld. Shapovalov tenniste meer in het terrein en Goffin moest het spel almaar meer ondergaan. Net als in set 2 volstond 1 vroege break voor Shapovalov om de set naar zich te trekken met 6-4.

  Het geloof ebde langzaam maar zeker weg bij onze landgenoot en net als in de 2 voorgaande sets leverde hij ook in set 4 snel zijn service in. Goffin begon de fouten op te stapelen, terwijl Shapovalov zijn hoge niveau wel kon vasthouden. Goffin sputterde nog even tegen, maar na 3,5 uur was het toch afgelopen.

  Net als de voorbije 3 jaren eindigt het Amerikaanse avontuur van Goffin dus in de 4e ronde. De US Open is het enige grandslamtornooi waar hij nog nooit de kwartfinale bereikte. Voor Shapovalov is NY een primeur: het is zijn eerste grandslamkwartfinale én hij is de eerste Canadees bij de laatste 8 in New York in het Open Era (sinds 1968).

   

  Voor Goffin was dit een gemiste kans. Want in de kwartfinale wachtte niet Novak Djokovic. De nummer 1 van de wereld werd gediskwalificeerd. De Spanjaard Pablo Carreno Busta (ATP-27) profiteerde. (lees voort onder foto)

  "Zijn opslag maakte het verschil, ik stap positief uit dit toernooi"

  Goffin klonk sportief achteraf: "Het was een mooie strijd. Hij speelde heel goed. Zijn service maakte het verschil. Ik ben er maar 1 keer in geslaagd om door zijn opslag te gaan, in het laatste spelletje van de match. Hij sloeg met veel vertrouwen op, in alle zones."

   

  "Ik had enkele kansjes - meerdere keren 0-30 en zelfs 15-40 in het begin van de 2e set - maar hij serveerde goed en bleef agressief. Soms kan hij wel eens een dip kennen, maar vanavond bleef hij solide van het begin tot het einde."

   

  "Het was lastig om hem te laten missen. Had ik wat meer kunnen uitpakken met mijn return en een beetje beter gespeeld op de belangrijke punten, had het misschien anders kunnen uitdraaien, maar hij gaf geen krimp."

   

  Voor de 4e keer - na de Rus Andrej Roeblev, de Kroaat Marin Cilic en de Zwitser Roger Federer - is de 1/8e finale het eindstation in New York. Die kwartfinale is geen obsessie voor de Belg, hij is eerder tevreden over zijn parcours: "Ik eindig met een positief gevoel. De laatste weken voelde ik me niet buitengewoon. Ik wist dus niet wat de US Open zou geven. Ik verwachtte niet meteen tot in de 1/8e finales te raken. Ik zou dus getekend hebben voor dit resultaat."

   

  "Ik had een goeie reactie in huis na de vorige week. Ik neem heel wat positiefs mee uit deze match. Er was een goeie intensiteit en heel wat goeie dingen. Vandaag volstond dat nog niet, maar ik hoop dat er nog kansen komen."

  Tweets van de match: