Thiem en niet Zverev opent grandslampalmares na ommekeer in New York

  US Open

  Alexander Zverev (2, crown5)
  Dominic Thiem (198, crown2)
  6
  1
  2
  6
  2
  4
  4
  3
  6
  3
  4
  6
  6
  6
  5
  7
  8

  Vierde keer, goeie keer voor Dominic Thiem: de 27-jarige Oostenrijker heeft voor het eerst een grandslamtoernooi gewonnen. Na een totale ommekeer en een strijd van 4 uur tegen Alexander Zverev (ATP-7) draaide de nummer 3 van de wereld een achterstand van 2 sets nog in zijn voordeel om: 2-6, 4-6, 6-4, 6-3, 7-6 (8/6).

  Het was de 4e grandslamfinale voor Thiem tegenover de eerste voor Zverev. Op Roland Garros 2018 en 2019 was Rafael Nadal 2 keer te sterk voor de Oostenrijker en begin dit jaar botste hij in Melbourne op Novak Djokovic.

   

  Thiem is de 1e nieuwe grandslamwinnnaar sinds Marin Cilic op de US Open in 2014 en hij is de eerste nieuwe laureaat buiten "de Grote 3" sinds Stan Wawrinka eveneens in New York in 2016. De Grote 3 zijn Federer, Nadal en Djokovic.

   

  Na de uitsluiting van Djokovic (ATP-1) in de 1/8e finales lag de weg open voor een nieuwe winnaar, Federer (knieoperatie) en titelhouder Nadal (om coronaredenen) waren er niet eens bij in deze onuitgegeven corona-editie.

  Thiem maakt achterstand van 2 sets goed, dat was 70 jaar geleden

  Wat het nog historischer maakt, is dat Thiem de eerste speler in 70 jaar is die de finale op Flushing Meadows kan winnen, nadat hij de eerste 2 sets verloren had.

   

  In set 1 en set 2 was de nummer 3 niet op de afspraak tegen zijn opponent, die naast de court ook zijn vriend is. Hij leek wat onder de indruk van de inzet en de druk tegenover Zverev, die in de halve finale tegen Pablo Careno Busto voor het eerst in zijn carrière een 2-0-achterstand in sets kon omdraaien.

   

  Nochtans begon Thiem na zijn solide winst tegen Daniil Medvedev, finalist in 2019, als favoriet aan de eindstrijd. Ook al omdat hij 7-2 in het voordeel stond in de onderlinge duels met Zverev. Hij won hun laatste 3 duels, waaronder in de halve finale in Melbourne.

   

  Met de rug tegen de muur na nog een vroege break in de 3e set (1-2) begon Thiem aan zijn weg terug. Hij krikte zijn niveau op, brak meteen terug en kon bij een volgende breakpunt meteen de set pakken. In set 4 volstond ook 1 break.

   

  Het werd een afmattende finale met een stevig partijtje armworstelen in de slotset: liefst 3 keer kregen we een rebreak. Bij 3-5 mocht Zverev serveren voor de match, maar vergeefs. Bij 6-5 liet Thiem een kans liggen. Een tiebreak moest beslissen en daarin was Thiem net iets koeler dan Zverev. De 3e matchbal was de goeie, Zverev ging in de fout.

  Thiem: "Deze match verdiende 2 winnaars"

  Thiem kon het niet geloven en ging met open armen op de grond liggen. Zverev feliciteerde zijn rivaal en vriend met een knuffel, wars van het strenge coronaprotocol. "Dit is de eerste van vele grandslamtitels voor jou, daar twijfel ik niet aan", feliciteerde Zverev Thiem. 

   

  "Het was een felle strijd, ik wenste dat hij wat meer slagen miste, zodat ik de beker kon omhoogsteken. De match kantelde, toen hij mij een 1e keer brak in de 3e set. Vanaf toen werd hij beter en ik wat minder. Toch liet ik nog kansen liggen." Zverev was vaak op 2 punten van matchwinst, maar kon het niet afmaken. De Duitser sloeg meer winners (52-43), maar ook meer fouten (65-55).

   

  "Maar ik ben nog maar 23, ik denk niet dat dit mijn laatste kans is. Ik geloof erin dat ik op een dag grandslamkampioen zal zijn."

   

  Dat aura bereikte Thiem vandaag: "Ik wijdde er praktisch mijn hele leven aan om een van de vier grandslamtitels te kunnen veroveren. en nu deed ik het. Ik droomde hier al van sinds mijn kindertijd. Het matchverloop moest zo zijn. Het was het evenbeeld van mijn carrière: veel ups and downs, maar geweldig hoe dit uitdraaide."

   

  "Ik wil deze zege ook opdragen aan mijn team en mijn familie. Vandaag geef ik hen iets terug voor alles wat ze voor mij gedaan hebben."

   

  Maar hij was ook Zverev niet vergeten: "We kennen elkaar sinds 2014, zijn meteen vrienden geworden en onze rivaliteit ontstond in 2016. Het is ongelooflijk waar dit ons gebracht heeft. Het was mooi geweest als er 2 winnaars waren vanavond, we verdienden het allebei."

   

  Nog 2 historische feitjes om af te ronden: Thiem is de eerste grandslamkampioen die in de jaren 90 geboren is én hij is de eerste Oostenrijker die de US Open wint.

  Het matchpunt:

  Reacties van Thiem en Zverev:

  Enkele mooie punten uit de finale:

  Fase per fase

  1. 14-09-2020.
  2. 12 uur 10. "We krijgen een nieuwe grandslamwinnaar. Dat is leuk". Tennisjournalist Dirk Gerlo kijkt uit naar de mannenfinale vanavond. "Na jarenlange dominantie van het trio Federer, Djokovic, Nadal, krijgen we nu dus eens een nieuwe finale en een nieuwe naam op de erelijst", vertelt hij. "Op papier is Thiem de grote favoriet. Hij heeft meer ervaring op dit niveau en ook in de onderlinge duels scoort hij beter. Maar ik was onder de indruk van de comeback van Zverev in de halve finales. Dat is een teken van grotere weerbaarheid. Hij is pas 23 jaar en wordt al een paar jaar genoemd als potentiële grandslamwinnaar. Alleen door zijn wisselvalligheid kwam het er tot nu toe niet uit." .
  3. 12 uur 04.