Elise Mertens vermijdt derde set tegen Spaanse muur

  US Open

  Elise Mertens (26, 16)
  set
  Sara Sorribes (35)
  6
  1
  3
  7
  2
  5

  Elise Mertens heeft zich geplaatst voor de derde ronde in New York. Haar match tegen de Spaanse Sara Sorribes (WTA-82) werd gisteren gestaakt door de regen, maar Mertens maakte het vandaag af: 6-3, 7-5.

  Donderdag werd het duel tussen Mertens en Sorribes bij een 6-3 en 1-0 stand in het voordeel van Mertens stilgelegd door de regen in New York. Vandaag liet onze landgenote zich nog bijna in de luren leggen door Sorribes.

   

  De Spaanse kroop onder de huid van Mertens door bijna elke bal terug te brengen. De frustratie hoopte zich op bij Mertens en dat resulteerde in een 3-5-achterstand in de tweede set.

   

  Maar Mertens was net op tijd bij de les. Ze raakte door het pantser van Sorribes en won vier spelletjes op een rij. Zo kon ze het nog net in twee sets afmaken: 6-3 en 7-5 na meer dan 2 uur en gespreid over twee dagen.

  Elise Mertens: "Dit was geen evidente zege"

  "Dit was geen evidente zege", vond Mertens. "Je speelt op twee dagen en bovendien ook nog eens op een andere court. Daar moet je je aan aanpassen, het is dan bijna een nieuwe wedstrijd die je begint."

   

  "Sorribes Tormo is een speelster die weinig fouten maakt en veel ballen terughaalt. Dan moet je zelf maar initiatief nemen. Op het einde vond ik mijn agressiviteit terug en zo kon ik het toch nog afmaken."

   

  Vorig jaar haalde Elise Mertens de kwartfinales in New York. Nu staat ze in de derde ronde en daarin neemt ze het zaterdag op tegen de Amerikaanse Catherine McNally (WTA-124).

   

  Die schakelde verrassend Jekaterina Alexandrova (WTA-29) uit. De Russin kegelde in de openingsronde Kim Clijsters uit het toernooi. "Ze speelt gevarieerd, neemt zelf het initiatief en komt geregeld naar het net", weet Mertens.

  Fase per fase

  1. 20 uur 31. Mertens wint! Elise Mertens had duidelijk bloed geroken en liet haar prooi niet meer los. Onze landgenote won 4 games op een rij en ging van 3-5 naar 7-5. .
  2. 20 uur 28. Van 3-5 achter, naar 6-5 voor. Dankzij een ace wint Mertens haar derde spelletje op een rij en zo moet Sorribes straks serveren om in de wedstrijd te blijven. .
  3. 20 uur 18. Met de rug tegen de muur kan Mertens blijkbaar een beetje meer. Ze raakt eindelijk door het pantser van Sorribes en maakt gelijk: 5-5. .
  4. 20 uur 18. Na die break verliest Mertens even de concentratie en Sorribes profiteert optimaal. De Spaanse frustreert Mertens met haar goeie verdediging: 3-5. .
  5. 20 uur 02. Elise Mertens heeft haar ritme teruggevonden en komt weer op gelijke hoogte: 3-3.  .
  6. 19 uur 40. Sara Sorribes is met het mes tussen de tanden uit de kleedkamer gekomen. De Spaanse pept zichzelf op en dat levert een break en een voorsprong in set 2 op: 1-2. .
  7. 19 uur 32. Elise Mertens en Sara Sorribes zijn begonnen aan deel 2 van hun wedstrijd. Kan onze landgenote na set 1 gisteren ook set 2 winnen? .
  8. 05 uur 45. Elise Mertens en Sara Sorribes hielden elkaar in evenwicht tot 3-3, waarbij ze elk een keertje door de opslag van de tegenstander gingen. Op dat moment forceerde Mertens een nieuwe break en bij 5-3 moest Sorribes zo serveren om in de set te blijven. Dat lukte niet: Mertens verzilverde haar eerste setbal. Mertens nam zo al meteen een flinke optie op de 3e ronde, maar nadat ze ook het 1e spelletje in set 2 gewonnen had, werd de wedstrijd gestaakt door de regenval in New York. .