Elise Mertens zet Kenin opzij en is weer kwartfinaliste op US Open

  US Open

  Elise Mertens (39, crown16)
  Sofia Kenin (164, crown2)
  6
  1
  3
  6
  2
  3

  Elise Mertens heeft zich net als vorig jaar bij de laatste acht geschaard in New York. Onze landgenote (WTA-18) haalde het vlot van de Amerikaanse Sofia Kenin (WTA-4), het tweede reekshoofd. De winnares van de Australian Open maakte een karrenvracht fouten, Mertens was heel solide en stond na 1 uur en 14 minuten en 2 keer 6-3 in de kwartfinale. Daarin wacht Viktoria Azarenka.

  Het journaal 13u met o.a. sterke Mertens die Kenin opzij zet in de achtste finale van de US Open

  Elise Mertens, als 16e geplaatst in New York, is bezig aan een heel sterk 2020: ze boekte haar 23e zege van het jaar - niemand op het vrouwencircuit doet beter dit jaar - en verloor nog geen set op deze US Open.

   

  De 24-jarige was de hele match dominant, sloeg 19 winners, beperkte de foutenlast tot het minimum (amper 7!) en liet geen steek vallen. Ze maakte de match uit met een ace en won een eerste keer in 3 duels tegen de 21-jarige Kenin. Het hoogste reekshoofd in de running wist van geen hout pijlen maken en sloeg liefst 26 unforced errors.

   

  Kenin was voor vandaag evenwel ook nog geen set kwijtgespeeld en won 26 van haar 28 servicegames. Maar een dubbele fout zette meteen de toon, ze gaf haar opslag prijs in het 1e spelletje en stond in een mum 5-1 in het krijt. Bij 5-1 en 5-2 liet Mertens nog setpunten liggen, maar een derde break was er te veel aan voor Kenin: 6-3.

   

  In de 2e set had Mertens genoeg aan 1 break: in het 6e spelletje profiteerde ze van 3 unforced errors van Kenin. Op love en met een 7e ace maakte Mertens het af. (lees voort onder foto)

  Sofia Kenin.

  Blije Mertens: "Ik was stabiel op elk punt"

  Elise Mertens was natuurlijk in de wolken met "een bijna perfecte match": "Ik zat in mijn bubbel, ik wist wat ik moest doen en was klaar voor een mooie strijd. Ik was erg gefocust op mijn eigen spel, niet zozeer op dat van haar. Ik moest agressief zijn en goed opslaan."

   

  "Kenin is groot, ze haalt veel terug en kan de bal heel kort crossen. Ik bleef heel geconcentreerd. Mijn eerste opslag draaide vrij goed, dat was heel belangrijk. De hele match door gaf ik niet echt iets prijs. Dat ik stabiel ben op elk punt, maakt me nog het meest tevreden."

   

  Ze weet alvast wat haar geholpen heeft: "Het is altijd goed om naar wedstrijden te kijken tegen iemand van wie je verloren hebt, want dan weet je dat je beter moet zijn. Onlangs keek ik nog eens naar een match die ik van Kenin had verloren."

   

  Voor een ticket in de halve finales - haar beste resultaat in een grandslamtoernooi dat teruggaat tot Melbourne 2018 - moet ze het opnemen tegen de Wit-Russin Viktoria Azarenka. De nummer 27 van de wereld, in een verder verleden 2 keer winnares van de Australian Open, maakte een set goed tegen de Tsjechische Karolina Muchova (WTA-26): 5-7, 6-1, 6-4.

   

  Op haar 31e is het de 1e keer dat Azarenka, die ondertussen ook mama is geworden, zo ver raakt sinds de Australian Open 2016. De ex-nummer 1 - al 2 keer in de finale in New York - won het toernooi van Cincinnati voor deze US Open, haar 1e titel in 4 jaar.

   

  Mertens: "Ik speelde nog nooit enkel tegen haar, wel vorig jaar dubbel (in de finale van de US Open, red). Ze zit dus in een winnende reeks en doet het goed sinds de coronarentree. Het zal moeilijk worden om haar te verslaan. Ze is heel ervaren en compleet. Ze zoekt en vindt oplossingen. Maar ik wil opnieuw op mijn eigen spel focussen, al zal ik wel haar spel, haar positieve en minder positieve dingen, een beetje analyseren. Fysiek voel ik me goed, ik denk dat het een mooie match wordt."

   Tweets over de match: