Alison Van Uytvanck krikt niveau op en staat in 2e ronde Roland Garros

Roland Garros

Alison Van Uytvanck (97)
Rebecca Peterson (86)
2
1
6
6
2
3
6
3
1

Alison Van Uytvanck heeft zich bij Elise Mertens geschaard in de 2e ronde van Roland Garros. Onze landgenote, nummer 65 van de wereld, verloor machteloos de 1e set, maar kwam agressiever en vooral met een veel betere opslag voor de dag in set 2 en 3. Dat mocht de Zweedse Rebecca Peterson (WTA-50) ondervinden: 2-6, 6-3, 6-1 in 1 uur en 46 minuten.

Voor ze het goed en wel besefte, stond Van Uytvanck na een dubbele break 0-4 in het krijt. Een rebreak en break verder was ze de 1e set kwijt. Met 10 unforced errors en een ondermaats eersteopslagpercentage (45%) kon de 2e set alleen maar beterschap bieden.

 

 Van Uytvanck toonde ook een ander gelaat: ze ging agressiever en accurater spelen én vooral haar opslag draaide een pak beter. Met 71 procent en een pak goeie eerste opslagen liep ze snel 3-0 uit.

 

14 winners deden de rest, het eerste setpunt was het goeie: 6-3. In de 3e set was het beste niveau van Van Uytvanck niet meer nodig. Ze speelde solide met 0 unforced errors, Peterson maakte de fouten. Met 10 op 10 eersteopslagpunten en 8 winners was de 6-1 een feit.

 

Voor Van Uytvanck is het de 6e keer op het grandslamgravel, in 2015 maakte ze naam als kwartfinaliste. Vorig jaar ging ze er meteen uit. In de 2e ronde wacht de winnares van Donna Vekic (WTA-30) tegen Irina Maria Bara (WTA-142).

 

De Belgische vrouwen scoren 2 op 4: Elise Mertens (WTA-20) speelt morgen in de 2e ronde tegen Kaia Kanepi (WTA-80). Greet Minnen en Kirsten Flipkens moesten na 1 duel hun koffers pakken.

Van Uytvanck: "In België zijn we dit weer wel gewoon"

Alison Van Uytvanck kon nog een straffe remonte uit haar racket toveren op Roland Garros. Ligt het koudere weer in Parijs haar beter? "Het is in elk geval een heel andere Roland Garros dan andere jaren", vertelt ze. "In België zijn we dit soort weer gewoon, maar voor Roland Garros is het ongezien."

 

"Dat we niet zoals andere jaren 's avonds op restaurant kunnen, is ook niet leuk. We moeten in de bubbel blijven en eten laten leveren. Het is nu eenmaal zo. Organisatorisch zat het in New York wat beter in elkaar, maar ik ga niet klagen. Ik ben blij dat ik hier ben en dit jaar nog een grandslamtoernooi kan spelen."

 

"Ook de coronatests horen erbij, ook al zijn ze niet aangenaam. Het is een vreemde situatie, maar eens op het gravel denk ik daar niet meer aan en maak ik er het beste van."

Fase per fase

  1. 12 uur 50. Van Uytvanck maakt het op love uit. Het heeft haar 3 sets gekost, maar Alison Van Uytvanck is na Elise Mertens de 2e Belgische vrouw in de 2e ronde in Parijs. Op love maakte ze het uit: 6-1in 31 minuten. .
  2. 12 uur 49. Van Uytvanck stoomt naar 5-1. De Belgische mag zelf serveren voor de match. Ze sloeg in deze 3e set nog geen enkele unforced error, tegenover 5 voor Peterson. Ze brak naar 2-0 en 5-1. .
  3. 12 uur 21. Van Uytvanck maakt er 3-setter van. De Belgische heeft haar niveau in de 2e set flink opgekrikt. Met 13 winners (tegenover 3 voor Peterson) staat ze agressiever op de baan. In de vorige set waren dat er maar 5. Vooral haar opslag maakte een wezenlijk verschil: van 45 procent naar boven de 70 procent geslaagde 1e opslagen. Na 42 minuten staat de 6-3 op het bord. Van Uytvanck gaf 1 keer haar opslag prijs, maar brak zelf 3 keer, een break zorgde ook voor setwinst. .
  4. 11 uur 51. Betere start in set 2. Alison Van Uytvanck moet knokken om in het toernooi te blijven, anders ondergaat ze hetzelfde lot als Greet Minnen en Kirsten Flipkens. Ze is alvast uitstekend gestart in set 2: ze ging meteen door de opslag van Peterson en dwong met 4 goeie 1e opslagen een 2-0-voorsprong af.  .
  5. 11 uur 38. 1e set is weg. Van Uytvanck heeft het tij niet meer kunnen keren. Haar opslag blijft haperen. Ze kon 1 keer de service van Peterson afpakken, maar daar bleef het bij. Bij 5-2 was een 3e break haar fataal. de 1e set ging in 33 minuten met 6-2 naar de Zweedse. .
  6. 11 uur 25. .
  7. 11 uur 23. Dubbele break tegen. Alison Van Uytvanck is niet goed begonnen aan haar partij. Haar opslag laat haar in de steek (40% 1e opslagen). Gevolg: na 15 minuten al een dubbele break achterstand: 0-4. Peterson brak in het 2e spelletje op love, in het 4e haalde Van Uytvanck 30.  .