Elise Mertens en Kirsten Flipkens wijzen België de weg naar finaleweek

  In de Fed Cup hebben de Belgische tennisvrouwen Kazachstan verslagen met 3-1. Kirsten Flipkens trok ons land over de streep nadat Elise Mertens haar 2 enkelwedstrijden gewonnen had. In april spelen de Belgen de finaleweek in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

  Kirsten Flipkens (WTA-81) ging bij 2-2 in de eerste set door de service van Zarina Diyas (WTA-63), die ook bij 5-3 op haar eigen opslag niet thuis gaf in Kortrijk. De ervaren rot wachtte in de tweede set tot 5-4 om haar slag te slaan. Flipkens viel op de grond van blijdschap (kijk hieronder naar de video), de vreugde-uitbarsting was groot in het Belgische kamp.

   

  Vrijdag had Elise Mertens (WTA-19) België het eerste punt bezorgd door Diyas met 1-6, 6-2 en 6-1 te kloppen. Ysaline Bonaventure (WTA-115), die de voorkeur kreeg op Flipkens, ging vervolgens met 3-6, 7-6 (7/2) en 6-2 onderuit tegen Joelia Poetintseva (WTA-34). Zaterdag trok Mertens met 6-1 en 7-6 (7/1) aan het langste eind tegen Poetintseva. 

  VIDEO: Het matchpunt én de vreugde bij Kirsten Flipkens

  Flipkens: "Ik heb op een wolk gespeeld"

  Kirsten Flipkens heeft België naar de finaleweek van de Fed Cup in Boedapest geloodst. De ervaren speelster reageerde na afloop vol emotie: "Zonder de steun van iedereen was dit mij niet gelukt. Ik heb dankzij die 2-1 voorsprong echt op een wolk gespeeld."

   

  Kirsten Flipkens behield eigenlijk continu de controle over de wedstrijd: "Ik heb de wedstrijd van Elise (Mertens) tegen Diyas aandachtig gevolgd en enkele zaken opgepikt. Ik voelde dat ik meer kansen had in haar opslagspelletjes en die kon ik ook in beide sets benutten. Het is mijn eerste overwinning van het jaar en die doet erg veel deugd."

   

  Na afloop was de ervaren Flipkens bijzonder emotioneel: "Het was voor mij emotioneel omdat het misschien wel mijn laatste wedstrijd voor de Fed Cup hier in België was. Het is mijn 17de jaar als lid van het Fed Cup-team in België en ik weet ook nog niet wat de toekomst brengt."

  Bondscoach Van Herck: "Allemaal samen zijn we unstoppable"

  Johan Van Herck benadrukte na afloop hoe trots hij is op zijn team: "Deze overwinning is echt van ons allemaal. Individueel zijn alle meisjes bijzonder sterk, maar allemaal samen zijn we gewoon unstoppable."

   

  Na het Daviscup-team loodst Van Herck nu ook de dames naar de finaleweek: "Ik ben heel blij dat het na 2 pogingen gelukt is. We hebben verschillende speelsters en heel veel variatie in handen. Als je ziet hoe hard ze gewerkt hebben dan kan je alleen chapeau zeggen."

   

  De bondscoach hoopt ook op Belgische steun in Boedapest: "We gaan naar daar met ambitie. In de Fed Cup hebben we ook een sterk team en zijn we voor iedereen een te duchten tegenstander."

  Kim Clijsters viert mee

  De voorbije week zette Kim Clijsters de Belgische ploeg op scherp tijdens de trainingen. Dit weekend was zij de vurigste supporter van het Fed Cup-team. Clijsters maakte de interland mee vanaf de eerste rij in Kortrijk.

  Finales met 4 poules

  Elise Mertens en co. mogen dankzij de overwinning tegen Kazachstan deelnemen aan de finaleweek in Boedapest. 12 landen spelen er van 14 tot 19 april op gravel om de eindzege. In de Hongaarse hoofdstad zullen de teams onderverdeeld worden in 4 groepen van 3 landen. De groepswinnaars stoten door naar de halve finales.

   

  Gastland Hongarije, wildcard Tsjechië en de winnaar en runner-up van vorig jaar (Frankrijk en Australië) waren al zeker van deelname. Daar komen de 8 winnaars van de kwalificaties van deze week bij. De loting voor de finaleweek vindt volgende week dinsdag plaats in Boedapest.

  Wereldgroep: play-offs voor finaleweek

  1. 17 uur 12. Flipkens wint met 6-3 en 6-4.

   Flipkens wint met 6-3 en 6-4

  2. 17 uur 11. Flipkens klaart de klus in 2 sets, België naar de finaleweek. In de tweede set doet Zarina Diyas het een stuk beter, maar op het ultieme moment gaat Flipkens toch weer door de opslag van de Kazachse en wint zo met 6-3 en 6-4. België is helemaal zeker van de finaleweek in de Fed Cup.
  3. 16 uur 51. We schakelen over op Eén. De uitzending gaat voort op Eén. Om van het tennis te kunnen blijven genieten, ververs je best even deze pagina. Dat kan met de F5-toets.
  4. 16 uur 31. Flipkens steekt eerste set al op zak! Kirsten Flipkens laat er in elk geval geen gras over groeien tegen Zarina Diyas. In het vijfde spelletje gaat ze meteen een eerste keer door de opslag van de Kazachse. Flipkens blijft nadien foutloos spelen en straft in het slot nog een matig spelletje van Diyas af: 6-3. België staat op 1 set van de finaleweek!
  5. 15 uur 35. Mertens: "Ik ben echt blij dat ik in twee sets heb gewonnen".

   Mertens: "Ik ben echt blij dat ik in twee sets heb gewonnen"

  6. 15 uur 30. Mertens wint in twee sets van Poetintseva: 6-1 en 7-6.

   Mertens wint in twee sets van Poetintseva: 6-1 en 7-6

  7. 15 uur 28. Mertens zet België weer op voorsprong. De Belgische vrouwen staan op één zege van de winst tegen Kazachstan. In het 3e enkelspel versloeg Elise Mertens zaterdag Joelija Poetintseva in twee sets: 6-1 en 7-6. Kirsten Flipkens treft in de 4e enkelwedstrijd Zarina Diyas. Als Flipkens wint, plaatsen de Belgen zich voor de finaleweek in Hongarije.
  8. 08-02-2020.
  9. 22 uur 17.
  10. 21 uur 44. Van Herck: "Dat het hard aankomt is een understatement".

   Van Herck: "Dat het hard aankomt is een understatement"

  11. 21 uur 41. Poetintseva: "Wij hebben de beste supporters".

   Poetintseva: "Wij hebben de beste supporters"

  12. 21 uur 31. De ITF-verantwoordelijken zijn niet opgezet met de manier waarop Poetintseva haar zege tegen Bonaventure vierde. De coach en de speelster krijgen een waarschuwing van de officials.
  13. 21 uur 30. Bonaventure moet het hoofd buigen voor Poetintseva.

   Bonaventure moet het hoofd buigen voor Poetintseva

  14. 21 uur 29. Poetintseva wint. Het eerste matchpunt is het goede voor Poetintseva, die haar zege heel uitbundig viert. Na de eerste dag is het 1-1 tussen België en Kazachstan. .
  15. 21 uur 22. Bonaventure heeft er snel 2-5 van gemaakt. Poetintseva kan het nu op haar eigen opslag afmaken.
  16. 21 uur 21. Het heeft lang geduurd, maar Poetintseva is dan toch op 1-5 gekomen. Het nekschot voor onze landgenote?
  17. 21 uur 13. Wedstrijd gespeeld? Poetintseva lijkt de wedstrijd te beslissen met een tweede break in de derde set. Geeft de Kazachse dit nog weg?
  18. 21 uur 06. Het ziet er niet goed uit voor Bonaventure. Dirk Gerlo op Radio 1.
  19. 21 uur 05. 1-3 Poetintseva. Ook Poetintseva wint haar opslagspelletje zonder problemen. Het wordt niet gemakkelijk voor Bonaventure om nog te winnen.