Sofia Kenin kegelt 's werelds nummer 1 eruit en staat in de finale

  Australian Open

  Ashleigh Barty (1, 1)
  set
  Sofia Kenin (6, 14)
  6
  6
  1
  7
  8
  5
  2
  7

  Sofia Kenin (WTA-15) is niet te stuiten. De 21-jarige in Moskou geboren Amerikaanse heeft in de halve finales - tot ontreddering van het thuispubliek - Ashleigh Barty (WTA-1) opzijgeschoven. Kenin speelt zaterdag voor het eerst een grandslamfinale. Garbine Muguruza is de opponente.

  Onder een verschroeiende temperatuur van 39 graden stapten Kenin en Barty de arena in.

   

  Niks liet vermoeden dat Barty een moeilijke dag tegemoet zou gaan. In de eerste set won de 23-jarige Australische aanvankelijk relatief makkelijk haar servicegames, terwijl Kenin heel wat moeite had om gelijke tred te houden.

   

  Maar daarna kantelde de partij. Kenin vond bij 5-5 steeds beter haar draai, ook al zag ze Barty in een zwaarbevochten 11e spel uitlopen tot 6-5 en moest ze in de tiebreak bij een 6-4-achterstand twee breakpunten wegpoetsen.

   

  In die tiebreak won Kenin 4 punten op een rij, met een 6-8 tot gevolg. De eerste set had welgeteld 1 uur en 1 minuut geduurd.

   

  In set 2 leek Barty toch weer op de goeie weg, met een break in de 3e game (2-1). De nummer 1 van de wereld snelde weg naar 3-1 en 5-3. Haar fans begonnen er weer in te geloven. "Let's go Barty, let's go", weerklonk in Melbourne Park.

   

  Bij een 5-4-voorsprong versierde Barty twee setballen, maar een enorme volleymisser van de Australische speelde Kenin in de kaart.

   

  Kenin keerde terug tot 5-5, behield haar service (5-6) en brak vervolgens - met haar tweede matchbal - ten tweede male door de service van Barty: 5-7 en einde wedstrijd. 

   

  Barty wilde de eerste Australische vrouw sinds Wendy Turnbull in 1980 worden in de finale van de Australian Open, maar ze keert van een kale reis terug. 

  "Niet cadeau gekregen"

  "Hier droom ik van sinds ik 5 ben", zegt Kenin, die vorig jaar met een plaats in de 1/8e finales op Roland Garros haar beste grandslamresultaat had laten optekenen. "Ik heb er geen woorden voor hoe hard ik gewerkt heb om hier te staan."

   

  "Barty heeft het me echt niet cadeau gegeven. Ze is tot het bittere einde blijven vechten. Ze heeft het op geen enkel moment laten schieten. Ze is dan ook niet voor niets de nummer 1 van de wereld."

   

  Zaterdag wacht in de finale Garbine Muguruza. De Spaanse, winnares van Roland Garros 2016 en Wimbledon 2017) staat voor het eerst sinds die laatste titel nog eens in een grandslamfinale. De ex-nummer 1 kende enkele mindere seizoenen, maar lijkt herboren na de beklimming van de Kilimanjaro in november.

   

  Ze zette als nummer 32 Simona Halep (WTA-3) opzij. De Roemeense, ook een dubbele grandslamwinnares, had tot dit duel nog geen set verloren, maar ging nu in 2 sets onderuit: 7-6, 7-5. Bij 5-4 voor in de 2e set kon ze de set niet uitserveren. Muguruza maakte het af en speelt haar eerste finale in Melbourne.    

  De fans van Barty en een ongelukkige Barty:

  Tweets:

  Een gelukkige Sofia Kenin: