Dominic Thiem velt nummer 1 Rafael Nadal in mooi gevecht

  Australian Open

  Rafael Nadal (6, 1)
  set
  Dominic Thiem (8, 5)
  6
  3
  1
  7
  7
  6
  4
  2
  7
  7
  6
  3
  4
  6
  6
  4
  7
  8

  Nummer 1 van de wereld Rafael Nadal zal geen tweede keer de Australian Open winnen. De Spanjaard botste in de kwartfinale op een ijzersterke Dominic Thiem. De twee vochten een felle strijd uit: na 4 sets en meer dan 4 uur trok Thiem het laken naar zich toe: de nummer 5 won 3 tiebreaks.  "Ik had wat geluk, maar dat heb je nodig tegen Nadal", sprak de Oostenrijker.

  Thiem klopt Nadal met eigen wapens

  Rafael Nadal had stiekem gehoopt om in Melbourne de 20 grandslamzeges van zijn grote rivaal Roger Federer te evenaren, maar de kwartfinales werden het eindstation voor de krachtpatser.

   

  Met Dominic Thiem kwam de Spanjaard de betere versie van zichzelf tegen. De 26-jarige Oostenrijker, die op Roland Garros al 2 keer de finale van Nadal verloor, was fysiek de betere. En dat leverde een mooi duel op.

   

  Thiem zocht met krachtige slagen - forehands én backhands - de hoeken op, Nadal probeerde zijn tegenstander te ontregelen met serve-volleyspel. Dat lukte bij momenten, maar in set 1 en 2 stak Thiem erboven uit in de tiebreaks.

   

  In de 3e set (6-4) liet Nadal het niet tot een tiebreak komen en dat gaf hem moed. De 33-jarige krijger pepte zichzelf op voor het volgende bedrijf en dat was er weer een om vingers en duimen bij af te likken.

   

  Thiem bleef voor de aanval kiezen en kon bij 5-4 de wedstrijd uitserveren. Zenuwen namen het over en Nadal sleepte een nieuwe tiebreak uit het vuur. Daarin verloor hij pas na 14 balwisselingen: 8/6.

  Rafael Nadal

  Rafael Nadal heeft net een mooi gevecht verloren.

  Thiem: "Kende wat geluk"

  "Ik kende op belangrijke momenten wat geluk. De bal viel dan net goed voor mij", reageerde Dominic Thiem, "maar Rafael Nadal is een van de beste spelers ter wereld. Om hem te kloppen heb je wat geluk nodig."

   

  "Toen ik voor de wedstrijd kon serveren, sloeg de spanning wat toe. Me tegen Nadal plaatsen voor mijn eerste halve finale hier in Melbourne voelt heel speciaal."

   

  Thiem neemt het bij de laatste 4 op tegen Alexander Zverev (ATP-7). De 22-jarige Duitser plaatste zich voor het eerst ooit voor de halve eindstrijd van een grandslamtoernooi na winst tegen de Zwitser Stan Wawrinka (ATP-15).

   

  "We zijn goede vrienden, ik ben heel blij dat hij zijn eerste halve finales zal afwerken", zei Thiem. "We zullen uiteraard beiden ons beste beentje voorzetten. We troffen mekaar al tweemaal op Roland Garros (Thiem won telkens, red.), we weten dus hoe het voelt om elkaar op een grandslamtoernooi in de ogen te kijken. Het wordt een geweldig duel." 

   

  In de andere halve finale staan Roger Federer (ATP-3) en titelverdediger Novak Djokovic (ATP-2) tegenover mekaar. Die topper staat morgen om 9.30u onze tijd op het programma.

  Rafael is een van de beste spelers ter wereld, om hem te kloppen heb je wat geluk nodig.

  Dominic Thiem