Clijsters werkt met nieuwe coach aan comeback: "Na blessure nooit in zak en as gezeten"

  Kim Clijsters hield vandaag een mediadag op haar academie in Bree. Na een open training sprak de tenniskampioene met de pers over haar naderende eerste wedstrijd, haar knieblessure en haar nieuwe coach: Fred Hemmes Jr.

  Kim Clijsters kijkt op de mediadag uit naar eerste wedstrijd

  Over coach: "Meteen goed gevoel"

  Nog anderhalve maand en dan speelt Kim Clijsters normaal gezien haar eerste wedstrijd. De comeback van de ex-nummer 1 lokte behalve veel Belgische pers ook onder meer de BBC en Sky Sports naar Bree. De pers kreeg meteen de nieuwe coach van Clijsters te zien, de Nederlander Fred Hemmes Jr.

   

  Hemmes Jr is 38 jaar en werkte voorheen onder meer samen met Ruben Bemelmans. Sinds de zomer was hij ook aan de slag op de Kim Clijsters Academy. "Ik heb een aantal keer met hem op de baan gestaan en had meteen een goed gevoel", legt Clijsters uit.

   

  "Als we spraken over wat ik wou, dan waren dat heel fijne en open gesprekken. Voor mij is het belangrijk dat het gevoel goed zit en dat was meteen zo. Fred en ik zitten op dezelfde golflengte."

   

  De comeback van Clijsters kreeg begin november meteen een knauw door een knieblessure die ze opliep tijdens een wedstrijdje padel. Maar de wil om terug te keren is sterker dan dat. "Ik voelde meteen dat er iets niet klopte bij die blessure. Dat ze niet na een paar dagen beter zou zijn."

   

  "Maar wat me zelf verbaasd heeft, is dat ik totaal niet in zak en as belandde.  Mijn gevoel was zeker niet dat het niet meer hoefde als het herstel lang zou duren. Integendeel. Behalve de frustraties over dokterbezoekjes, zat de motivatie snel opnieuw hoog."

  V.l.n.r.: kinesisten Sam Verslegers en Matthijs Van Speybroeck, Kim Clijsters, coach Fred Hemmes Jr en mentor Carl Maes.

  "De gedachte aan eerste match is spannend"

  Uit de vele reacties die Kim Clijsters kreeg, heeft ze gemerkt dat  heel wat mensen van haar opnieuw grandslamtitels verwachten, maar zelf moet ze daar voorlopig enkel mee lachen. Haar comeback is vooral een ontdekkingstocht.


  "Ik speel nog wel dezelfde sport, maar mijn hoofd en mijn fysiek zijn anders", weet de intussen 36-jarige tennisster. "Het is leuk en boeiend om met Fred te praten over wat ik moet veranderen om beter te worden. Sommige vriendinnen willen voor hun 40e een marathon lopen. Bij mij is het ook zoiets. Deze comeback zat in mijn hoofd, dus moest ik het proberen."

   

  "Of ik ook rekening houd met een mislukking? Ik denk niet in termen van dit of dat eruit te moeten halen of dit of dat gaat niet lukken. Ik wil in dit moment leven en elke training zo goed mogelijk aanvatten. Ik voel wel dat er wat spanning insluipt bij de gedachte aan de eerste wedstrijd, maar dat is ook wel leuk. Ik ben niet bang voor dat gevoel."

   

  Die eerste wedstrijd ligt nu vast op Monterrey begin maart. "Maar het zou kunnen dat we nog een toernooi eerder toevoegen", zet Clijsters de deur op een voor een vroegere rentree. 

  Het zou kunnen dat we nog een toernooi eerder toevoegen.

  Kim Clijsters
  De seizoenstart van Kim Clijsters
  datum toernooi ondergrond
  2-8 maart Monterrey (Mex) hardcourt
  9-22 maart Indian Wells (VS) hardcourt
  6-12 april Charleston (VS) gravel

  Bekijk het exclusieve interview met Kim Clijsters

  Fred Hemmes: "Kim is een verschrikkelijk talent, haar drive zal de doorslag geven"

  Fase per fase

  1. 12 uur 43. Clijsters: "Ik heb nog geen dag niet genoten van mijn comeback".

   Clijsters: "Ik heb nog geen dag niet genoten van mijn comeback"

  2. 12 uur 31. Angst voor blessures heb ik niet. Het is een nieuw, oud leven voor mij. Ik ga me gewoon zo goed mogelijk voorbereiden. Kim Clijsters.
  3. 12 uur 30. Hier en daar heb ik al vragen gekregen van speelsters uit het circuit om te dubbelen of samen te trainen. . Kim Clijsters.
  4. 12 uur 25. Wat me echt drijft? Het is begonnen met kleine momenten waarop ik dacht "zou ik". Dat is een jaar blijven aanslepen en begin 2019 waren we in Australië en zei Bryan "probeer het gewoon". Pas in augustus heb ik de knoop echt doorgehakt. Het is vooral de passie, denk ik. Ik heb er nog geen dag niet van genoten. Kim Clijsters.
  5. 12 uur 23. Het is moeilijk om na zoveel jaar mijn niveau in te schatten in vergelijking met de andere speelsters. Kim Clijsters.
  6. 12 uur 22. Als ik mensen hoor spreken over een nieuwe grandslamtitel, dan moet ik eens lachen. We zien het wel. Kim Clijsters.
  7. 11 uur 40. Einde van de training.

   Einde van de training

  8. 11 uur 37. Kim Clijsters houdt de training voor bekeken. Na een uurtje ballen met haar coach vindt Kim Clijsters het welletjes geweest. Ze gaat zich nu even opfrissen. Om 12.15u staat ze de pers te woord.
  9. 11 uur 15. Kim beantwoordt lob met trick shot tussen de benen. In het net.

   Kim beantwoordt lob met trick shot tussen de benen. In het net.

  10. 11 uur 08. Het competitiebeest is niet dood: "Voor wat speel ik?".

   Het competitiebeest is niet dood: "Voor wat speel ik?"

  11. 11 uur 01. Pauze: "Hoeveel was het bij Kimmer (Coppejans)?".

   Pauze: "Hoeveel was het bij Kimmer (Coppejans)?"

  12. 11 uur 01. Passeerslag langs de lijn.

   Passeerslag langs de lijn

  13. 10 uur 50. Bekijk enkele balwisselingen:.

   Bekijk enkele balwisselingen:

  14. 10 uur 49. Clijsters speelt oefenmatch. Gedurende een uur zal Kim Clijsters haar huidige vorm tonen aan de (massaal) opgedaagde pers. Ze speelt momenteel een oefenmatch tegen haar coach Fred Hemmes. .