Barty neemt revanche en treft in halve finale verrassende Kenin

  Australian Open

  Ashleigh Barty (1, crown1)
  Petra Kvitová (20, crown7)
  7
  8
  1
  6
  6
  6
  2
  2

  De eerste halve finale bij de vrouwen is bekend: Ashleigh Barty nam revanche op Petra Kvitova, die haar vorig jaar in dezelfde fase nog wipte. De nummer 1 neemt het op tegen Sofia Kenin. De Amerikaanse  versloeg Ons Jabeur uit Tunesië voor haar eerste halve finale op een grandslamtoernooi.

  Barty was vorig jaar al de hoop van het Australische volk, maar de 23-jarige botste toen op de 6 jaar oudere Kvitova. In een felbevochten duel trok de WTA-1 met de steun van het publiek aan het langste eind. De eerste set duurde liefst 69 minuten. Kvitova (WTA-8) liet in de spannende tiebreak bovendien een setpunt liggen.

   

  In de tweede set liep Barty 4-0 uit en overleefde ze een korte opflakkering van Kvitova: 6-2 na 1 uur en 44 minuten. Ze is zo de eerste Australische bij de laatste 4 op het nationale grandslamtoernooi sinds Wendy Turnbull in 1984. "Dit is echt ongelooflijk", reageerde Barty. "Ik wist dat ik op mijn best moest zijn tegen Petra. De eerste set was cruciaal." (lees voort onder de tweets)

  Barty's opponente in de halve finale werd sowieso een onuitgegeven naam. De Tunesische Jabeur (WTA-78) was de eerste Arabische vrouw in de kwartfinales van een grandslamtoernooi, Kenin raakte tot nu nooit verder dan de vierde ronde.

   

  De 21-jarige Amerikaanse, geboren in Moskou, had in de vorige ronde landgenote en wonderkind Cori Gauff geklopt na een indrukwekkende 2e en 3e set. Tegen Jabeur overleefde de WTA-15 in de 2e set een moeilijk moment met 3 breakpunten, maar in het 7e spelletje ging ze zelf door de opslag van de 25-jarige Jabeur.