Goffin slaakt zucht van opluchting: "Kreeg last van heup en rug"

  Australian Open

  David Goffin (13, 11)
  set
  Pierre-Hugues Herbert (87)
  6
  1
  1
  6
  2
  4
  4
  3
  6
  1
  4
  6
  6
  5
  3

  Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar David Goffin staat in de 3e ronde van de Australian Open. Tegen zijn vriend Pierre-Hugues Herbert (ATP-64) leek er lang geen vuiltje aan de lucht. "Maar in de 3e set kreeg ik last van mijn heup." Zo glipte de match bijna nog uit zijn handen. Hij vond echter net op tijd zijn tweede adem weer: 6-1, 6-4, 4-6, 1-6, 6-3.

  Goffin moest zijn vriendschap met Herbert opzijzetten en heeft daar normaal geen moeite mee. Onze nummer 11 van de wereld won zijn vorige 3 duels tegen de Fransman én begon als een sneltrein. 

   

  Na 11 punten op een rij voor Goffin kwam Herbert pas met een dubbele fout van de Belg op het scorebord: 3-0. Daarna herstelde de Fransman lichtjes het evenwicht, maar de winners bleven voor Goffin, de fouten voor Herbert: 6-1 na amper 21 minuten.

   

  Dat niveau kon Goffin (hij sloeg maar 2 unforced errors) evenwel niet volhouden. En Herbert krikte duidelijk zijn niveau op. De Fransman kwam vaak naar het net en speelde agressief. Goffin had wat meer tijd nodig om de punten te maken en  maakte liefst 12 fouten, maar Herbert deed nog slechter: 6-4 na 45 minuten.

  Wat is er aan de hand met Goffin?

  Toen Goffin in de 3e set op love brak én daarna die break met 3 winners bevestigde (3-1), leek een zege in 3 sets voor de hand te liggen. Maar dat was zonder de Franse waard gerekend: Herbert beperkte zijn foutenlast enorm en liet Goffin de fouten maken. Die deed daar ook duchtig aan mee. De superieure Goffin van het begin van de match was ver weg.


  Herbert won 3 games op een rij, Goffin sloeg te veel ballen in het net en buiten. Na een 9e game van bijna 10 minuten (én een breakbal voor Goffin) mocht de beste Belg niet serveren voor de match (4-5). Als Goffin daarop zijn eigen service niet kon houden, kregen we een 4e set: 4-6 na 43 minuten.


  En daarin was Goffin nergens. Hij liep lusteloos en met een bezorgde gelaatsuitdrukking over het veld. Weg was de dynamiek, de snelheid en de accuraatheid van het begin. En hij sloeg liefst 5 dubbele fouten. Hij liet zich 4 keer op een rij breken en zelf kon hij zijn breakkansen niet benutten. De winners waren weg, de unforced errors (18!) niet. Er was duidelijk iets aan de hand, Goffin tastte af en toe naar zijn lies en schudde met zijn been.


  Herbert rook bloed, al moest hij toch 1 keer zijn opslag afstaan. Maar na 39 minuten (1-6) was de 5e set een feit. Voor aanvang liet onze landgenoot zich verzorgen. Toen hij na 2 unforced errors en 2 dubbele fouten zijn opslag weggaf (1-2), leek hij een vogel voor de kat.

  Maar Herbert was zijn niveau van de 4e set kwijt en stapelde de fouten plots ook weer op. In een spannend breakfestival was het uiteindelijk Goffin die aan het langste eind trok. Hij leek er naar het einde toe weer door te komen met flitsen van de geniale Goffin van het begin: zijn 1e matchpunt was het goeie na een gevecht van 3 uur en 7 minuten.

   

  Zo had de beste Belg zich zijn match wellicht niet voorgesteld, maar eind goed, al goed: in de 3e ronde wacht de Rus Andrej Roeblev. Hopelijk is Goffin dan weer de oude, want de 22-jarige nummer 16 van de wereld is in bloedvorm. Hij verloor dit jaar nog geen match: hij pakte de titels in Adelaide en Doha. En in hun enige onderlinge duel, op de US Open 2017, kwam de jonge Rus als winnaar uit het strijdperk.

  Goffin: "Ik kreeg in de 3e set last van mijn heup en rug"

  Na de match was iedereen benieuwd naar de uitleg van Goffin. "De eerste 2 sets ging het geweldig goed en ik kwam ook een break voor in de 3e set, maar toen kreeg ik wat lichamelijke moeilijkheden. Ik kon niet meer goed bewegen, ik ben bijna zeker dat dat door een blokkage komt. Het verergerde immers niet, dat zou bij een spierblessure wel zijn."

   

  "Het gebeurde bij 4-4 in de 3e set, toen er enkele langere rally's waren met grote verplaatsingen. Het werd daarna ook geleidelijk aan kouder, waardoor die linkerkant meer begon te trekken."

  "In de 5e set heb ik nog eens alles gegeven en dat loonde gelukkig. Ik maakte enkele mooie punten en ben content dat ik de match nog kon winnen."

   

  Goffin had dus last van zijn linkerheup: "Ik vroeg de kinesist op het veld bij het begin van de 5e set om mijn spieren wat losser te maken. Ik had last van mijn heup en adductoren en dat straalde uit naar mijn onderrug. Dat maakte bewegen moeilijker. Bovendien ging Herbert beter en sneller spelen. Ik had het zwaar."

   

  "Het was niet evident. Ik had zelf alles in de hand om het in 3 sets af te maken. Maar plots keerde het en begon Herbert er ook in te geloven. In de 5e set bij die break achter besefte ik dat ik nog eens alles op alles moest zetten. Ik zocht de punten, hij maakte weer wat meer fouten. In die omstandigheden kon ik de zaken gelukkig toch keren."

   

  "Ik hoop dat ik over 2 dagen goed hersteld ben om Roeblev partij te geven. Die is uitstekend aan het jaar begonnen, ook hier in zijn 2 matchen. Hij raakt de bal goed, is heel agressief, vooral met zijn forehand. Hij slaat heel hard. Het zal lastig worden, maar het belangrijkste is om 100 procent te zijn tegen zaterdag. Het is zaak van de blokkage te deblokkeren."

  Fase per fase

  1. 11 uur 39. Herbert slaat buiten: 6-3. Goffin heeft de match alsnog naar zich toegetrokken. Duidelijk gehinderd door een beenblessure benut hij zijn 1e matchbal: Herbert slaat de bal buiten.
  2. 11 uur 39. Matchpunt Goffin. 40-30.
  3. 11 uur 38. 30-30. Nog 2 punten heeft Goffin nodig.
  4. 11 uur 36. Geweldige forehandcross: 5-3. De nieuwe break voor Goffin is een feit. Het is iets tussen hangen en wurgen, maar Goffin benut zijn 2e breakbal met een geweldige forehandcross. Herbert ziet hem vloekend vliegen. Goffin mag serveren voor de match.
  5. 11 uur 33. 13 fouten Goffin, 13 fouten Herbert. Dat Goffin nog in de match zit, komt ook door Herbert. De Belg slaat de fouten, maar dat doet de Fransman in deze set ook. Zo blijft Goffin kansen hebben. Hij heeft weer 2 breakballen.
  6. 11 uur 31. Rebreak Herbert na dubbele fout: 4-3. Wat een rollercoaster: Goffin gaat 2 keer in de fout en geeft zo 2 breakballen weg. Een eerste redt hij nog snel en fluks, de tweede slaat hij met een dubbele fout in het net. Hier had Goffin zichzelf de rust kunnen gunnen, maar de onzekerheid blijft nu toch.
  7. 11 uur 29. Goffin loopt uit: 4-2. Goffin lijkt weer te draaien. We zien flitsen van de Goffin van het begin en de break is een feit: 4-2.
  8. 11 uur 24. Goffin leidt weer: 3-2. Het is met de moed der wanhoop en met de nodige moeite, maar Goffin kan zijn opslag weer verzilveren. Een winner van Goffin en een fout van Herbert levert de 3-2 op.
  9. 11 uur 19. Rebreak Goffin: 2-2. Herbert wil blijkbaar niet onderdoen voor de dubbele fouten van Goffin en biedt met 2 dubbele fouten op een rij Goffin een rebreak op een schoteltje aan. Het zijn natuurlijk wel vrienden, maar daar moeten we het niet gaan zoeken. Zou de arm van Herbert trillen bij de gedachte aan mogelijke winst?
  10. 11 uur 15. Herbert pakt de break: 1-2. Is de buit verloren? Met twee unforced errors en 2 dubbele fouten geeft Goffin zijn service game uit handen. Die dubbele fouten zijn écht opvallend en zijn te verklaren door het beenprobleem dat hij heeft. Met zijn 10e dubbele fout gunt hij Herbert 2 breakballen, met zijn 11e is de break een feit. Dit wordt lastig voor Goffin.
  11. 11 uur 13. Bordjes gelijk: 1-1. Herbert heeft het momentum mee en blijft gewoon op zijn elan voortdoen. Meer is ook niet nodig. Het zal van Goffin afhangen of deze match nog keert. De Goffin van de eerste set is in geen wegen of velden meer te bespeuren.
  12. 11 uur 09. Goffin wint nog eens opslagspel: 1-0. Na 4 keer gebroken te zijn (op het eind van de 3e set en 3 keer in de 4e set) kan Goffin eindelijk nog eens zijn service game behouden. Hij lijkt heil gehaald te hebben uit de verzorging. Hij loopt zich de benen vanonder het lijf en kan zich uit een gevaarlijke 0-30 werken.
  13. 11 uur 06. Goffin mag 5e set openen. We staan klaar voor de allesbeslissende set in dit duel: kan Goffin zijn fysieke hinder overwinnen? Of wordt dit een domper op een uitstekend gestart 2020?
  14. 11 uur 04. Medische time-out. Wat we daarnet al meldden, blijkt waarheid: Goffin heeft last van zijn linkerbeen en laat zich verzorgen op de baan. Wat ons betreft, had hij dit al sneller kunnen doen.
  15. 11 uur . We krijgen een 5e set: 1-6. Het gaat van kwaad naar erger met Goffin. Herbert loopt 40-0 uit en pakt supervlot de set. Een blik op de cijfers zegt genoeg: van 2 over 12 en 14 naar 18 unforced errors. En liefst 5 dubbele fouten, hij zit nu al aan 9 dubbele fouten. .
  16. 10 uur 58. Wat is er aan de hand met Goffin? 1-5. Wie dacht dat Goffin nu de set weer zou omkeren, komt bedrogen uit. Met 2 unforced errors en een 9e (!) dubbele fout bezorgt hij Herbert 2 breakballen. Eentje werkt hij weg, de tweede gaat in het net: 1-5.