Minnen wint 1e match op hoofdtabel van grandslamtoernooi: "Een droom"

  Australian Open

  Aliaksandra Sasnovich (45)
  set
  Greet Minnen (84, Kwal.)
  6
  3
  1
  7
  7
  6
  2
  4
  5
  3
  7

  Greet Minnen heeft haar allereerste zege op de hoofdtabel van een grandslam te pakken. De kwalificatiespeelster versloeg de Wit-Russische Aljaksandra Sasnovitsj (WTA-94) in 3 felbevochten sets: 6-7, 6-4 en 5-7. "Ik ben heel gelukkig, ik heb nu niets meer te verliezen", glunderde Minnen na de match. 

  Het journaal 13u met o.a. winst voor Greet Minnen op de Australian Open

  Bibberen in de slotset

  Het was al een geslaagd toernooi voor Greet Minnen (WTA-119) en het wordt alleen maar beter voor de 22-jarige tennisster. Minnen plaatste zich via de kwalificaties voor de eerste keer voor de hoofdtabel van een grandslam en nu heeft ze ook meteen haar openingsronde gewonnen tegen de Wit-Russische Sasnovitsj (WTA-94).

   

  Minnen moest er wel 3 sets en meer dan 2,5 uur voor knokken. Onze landgenote ging al in het eerste spelletje door de opslag van Sasnovitsj, maar moest die vroege break snel weer uit handen geven. Uiteindelijk werd de eerste set beslist in een tiebreak in het voordeel van Minnen: 7-6 (3).

   

  In set 2 werden de rollen omgedraaid. Minnen kreeg te weining eerste opslagen binnen en Sasnovitsj profiteerde optimaal van de kansen die ze kreeg. Set 2 was met 6-4 voor de Wit-Russische. 

   

  Dus kwam er een beslissende derde set en ook die was felbevochten. Greet Minnen liep uit tot een 4-1-voorsprong, maar Sasnovitsj toonde zich een taaie opponente en knokte terug tot 4-4. Maar onze landgenote hield het hoofd koel. Haar eerste matchpunt was meteen het goede: 7-5.

   

  Bij haar debuut stoot Greet Minnen dus meteen door naar de tweede ronde. Daar wacht morgen een duel met Elena Rybakina (WTA-26) uit Kazachstan.

  Minnen: "Niets meer te verliezen, toernooi is al geslaagd"

  "Ik ben heel gelukkig, dit is echt een droom", vertelde Minnen op de persconferentie na de wedstrijd. "Het was een moeilijke match. Ik heb voor elk punt moeten vechten. Het was lastig om het goede ritme te vinden. Ik bleef op de juiste momenten kalm, zoals toen Sasnovitsj terugkwam van 4-1 naar 4-4. Ik werk samen met een mental coach en dat heeft me veel geholpen op die momenten."

   

  In de volgende ronde speelt Minnen tegen Rybakina. "Ook dat wordt een lastige match. Zij tennist de laatste tijd echt op een wolk. Zelf zit ik ook boordevol vertrouwen, maar bij haar zal dat nog net iets meer zijn. Zij kent mij niet, dus dat is een voordeel. Ik heb nu niets meer te verliezen, mijn toernooi is al geslaagd."

  Coach Tom Baten: "Ze is heel koelbloedig gebleven"

  "Ik ben heel trots op haar", zegt Tom Baten, die Minnen al 2 jaar coacht. "Ik was eigenlijk al gelukkig dat ze zich kon plaatsen voor de hoofdtabel. Greet heeft zich perfect aan het tactisch plan gehouden. Ze heeft heel goed opgeslagen, behalve op het einde van de tweede set. In set 3 is ze koelbloedig gebleven en blijven knokken op de belangrijke momenten. Op dat vlak maakte ze de voorbije maanden echt progressie. Alles wat nu nog volgt tijdens deze Australian Open is bonus." 

  Interview met Greet Minnen