Spanje wint voor het eerst sinds 2011 de Daviscup en Nadal is de held

  Spanje is de eerste winnaar van de vernieuwde Daviscup. In de finale in Madrid klopte Spanje Canada dankzij zeges van Roberto Bautista Agut en Rafael Nadal. Het is de eerste Spaanse eindzege in de Daviscup sinds 2011.

  Spanje was de gedoodverfde favoriet voor de vernieuwde Daviscup met Rafael Nadal als kopman en het thuisvoordeel. Bijna eigenhandig zorgde Nadal ervoor dat Spanje de finale tegen Canada ook haalde met zeges in het enkelspel en in het dubbelspel.

   

  In die finale was er ook een belangrijke rol weggelegd voor Roberto Bautista Agut. Die was gisteren nog op de begrafenis van zijn vader en ontbrak in de kwartfinales en de halve finales. Maar in de finale was hij van de partij en met een zege tegen de jonge Felix Auger-Aliassime zette hij Spanje op het goede spoor.

   

  Nadal maakte het werk af. In een intens en spannend duel met Denis Shapovalov trok de beste Spaanse tennisser aller tijden het laken naar zich toe in de tiebreak van de tweede set. De uitbarsting van vreugde bij de Spaanse fans was groot, de emoties bij de Spaanse spelers ook.

  Herbekijk hier de spannende slotfase

  Fase per fase

  1. 21 uur 15. Spanje wint! Shapovalov gaat bij het derde matchpunt voor Nadal in de fout en zo wint Nadal de match en Spanje de finale van de Daviscup.
  2. 21 uur 15. Shapovalov werkt twee matchpunten weg en krijgt nu zelf een setpunt bij 7/6 in de tiebreak.
  3. 21 uur 08. Ook in de tiebreak van de tweede set tussen Nadal en Shapovalov is het spannend: 3-3.
  4. 20 uur 51. Nadal en Shapovalov geven elkaar geen duimbreed toe in een intense tweede set. Nadal moet opslaan om in die tweede set te blijven bij 5-4.
  5. 19 uur 56. Rafael Nadal heeft de klus al bijna geklaard, hij heeft aan één break genoeg om de eerste set te winnen met 6-3.
  6. 19 uur 12. Rafael Nadal kan Spanje de Daviscup bezorgen. Hij moet dan in het tweede enkelspel wel winnen van Denis Shapovalov. De spelers zijn nu op het terrein gekomen.
  7. 18 uur 53.
  8. 18 uur 50. Bautista Agut zet Spanje op 1-0. Bautista Agut heeft de eerste wedstrijd van de finale gewonnen. De Spanjaard verslaat Felix Auger-Aliassime in twee sets: 7-6, 6-3. Het is nu aan Rafael Nadal om het af te maken in het tweede enkelspel.
  9. 18 uur 35. Commotie na verkeerde call van lijnrechter: break voor Canada.

   Commotie na verkeerde call van lijnrechter: break voor Canada

  10. 18 uur 12. Break voor Spanje. Bautista Agut gaat door op zijn elan in de tweede set. Hij snoept meteen de opslag van Auger-Aliassime af en leidt met 2-0. Kan de jonge Canadees dit nog rechtzetten?
  11. 17 uur 58. Eerste set voor Bautista. De eerste set was een nagelbijter en Bautista Agut heeft die gewonnen. De jonge Canadees Auger-Aliassime voelde de druk op het einde van de tiebreak en ging drie keer op rij in de fout met zijn forehand: 7-6.
  12. 16 uur 47. Bautista Agut is terug voor Spanje. In de eerste wedstrijd van de finale neemt Felix Auger-Alliassime het voor Canada op tegen Roberto Bautista Agut. De Spanjaard maakt zijn comeback in deze finaleweek van de Daviscup. Eerder deze week overleed zijn vader, hij was er zo niet bij in de kwartfinales en halve finales.