Ga naar de inhoud
Vliegen en Gillé
Joran Vliegen en Sander Gillé verkochten hun huid duur tegen de nummers 1 van de wereld.
Goffin
David Goffin kon uiteindelijk toch zijn draai vinden tegen de Colombiaan Galan.
Steve Darcis liet zich op geen foutje betrappen.

België klopt Colombia op openingsdag Daviscup, dubbelduo stunt bijna

 ma 18 november 2019 22:57
Daviscup groepsfase
Sander Gillé
Joran Vliegen
Juan Sebastián Cabal (25)
Robert Farah
einde
77
set 1
65
4
set 2
6
63
set 3
77

België heeft zijn eerste groepsmatch van de finaleweek van de Daviscup gewonnen tegen Colombia. Na Steve Darcis won ook David Goffin zijn enkelmatch, in het dubbelspel kwamen Joran Vliegen en Sander Gillé uiterst dicht bij een stunt tegen de nummers 1 van de wereld. Woensdag is de 2e groepsmatch tegen favoriet Australië.

Darcis wint vlot, Goffin heeft moeite

Steve Darcis (35), die na de Australian Open in januari zijn tennisracket opbergt, is aan zijn laatste Daviscup-avontuur begonnen met België. "Monsieur Coupe Davis" is vastberaden om zijn reputatie nog één keer waar te maken. Met soepel tennis en een ijzersterke eerste opslag zetten hij Santiago Giraldo probleemloos opzij na een uurtje.

 

Het pad leek geëffend voor een vlotte overwinning tegen Colombia, maar David Goffin had heel wat meer moeite met Daniel Galan, de nummer 194 op de ATP-ranking. De 23-jarige Colombiaan speelde onbevreesd en snoepte Goffin drie opslagspelletjes af in de eerste set.

 

Goffin speelde zelden als een top 20-speler, maar kon zijn niveau wel voldoende opkrikken om een beslissende set in de wacht te slepen. Galan weigerde echter om te kraken. Pas halfweg de derde set kreeg Goffin wat lengte in zijn slagen en durfde hij op te rukken naar het net. Met de nodige moeite bezorgde hij België zo het eerste punt op de Daviscup.

 

Dubbelpartners Joran Vliegen en Sander Gillé konden dus zonder al te veel druk beginnen aan hun wedstrijd tegen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah, de nummers 1 en 2 op de ATP-ranking in het dubbelspel. Een nederlaag is geen ramp, maar kan wel doorwegen in de eindafrekening als België geen groepswinnaar is.

Verslag van Darcis-Giraldo

Verslag van Goffin-Galan

Net geen kers op de taart van Vliegen/Gillé

Joran Vliegen en Sander Gillé hadden er met een zege in het dubbelspel een perfecte openingsdag voor België van kunnen maken, maar dat was tegen de nummers 1 van de wereld, Cabal en Farah, verre van een sinecure.

 

Vliegen en Gillé bewezen 3 sets lang dat ze enorme stappen hebben gezet dit seizoen. Set 1 wonnen ze na een tiebreak, waarin ze opvallend veel maturiteit toonden, in set 2 kwam een late break (de enige uit de hele match) hen duur te staan.

 

Van concentratieverlies was na die opdoffer geen sprake. Dankzij een sterke opslag serveerden de Belgen zich steeds uit de problemen. Opnieuw kwam het tot een tiebreak en toen Vliegen en Gillé daarin 3-1 voorkwamen, werd de stunt plots bijna werkelijkheid. Maar in de laatste balwisselingen kwam de klasse van het ingespeelde Colombiaanse duo toch bovendrijven.

 

De setwinst van Vliegen en Gillé kan in dit format wel eens heel belangrijk zijn in de eindafrekening, aangezien uit de 6 groepen er 2 landen als beste nummer 2 samen met de groepswinnaar naar de kwartfinales mogen.

"Niet rekenen: vol voor winst tegen Australië"

"Het is heel moeilijk om hier te staan", zegt Joran Vliegen na de gemiste stunt. "We spelen een geweldige wedstrijd, jammer genoeg was het net niet. Je merkt dat zij beter worden op het einde van de match, zeker ook in de tiebreak. We moeten gewoon nog meer van dit soort matchen spelen. We zijn in stijgende lijn."

 

"We balen als een stekker dat het niet gelukt is", echoot Sander Gillé het gevoel bij zijn partner. "Naar die gewonnen set moeten we niet te veel kijken. We gaan gewoon vol voor 2 zeges en dus voor winst tegen Australië. Dan hoeft er niet gerekend te worden."

Gillé: "We balen als een stekker"

Van Herck: "We zijn niet kansloos tegen Australië"

Fase per fase

23:00

Net geen stunt

Vliegen en Gillé komen in de tiebreak 3-1 voor, maar dan komt de klasse van de Colombianen bovendrijven. Ze winnen de tiebreak uiteindelijk nog vlot. Colombia redt zijn hachje, dit zou wel eens een pijnlijke nederlaag voor België kunnen zijn in de eindafrekening.
22:49

Zo dicht erbij, dan zou een stunt fantastisch zijn.

Gert Gommé (commentator Sporza)
22:49

Er komt een tiebreak!

Geen late breaks meer, dus een tiebreak moet een winnaar aanwijzen.
22:41

Op naar een nieuwe tiebreak?

Beide duo's blijven aan elkaar gewaagd. Vliegen en Gillé kraken voorlopig niet. Een zege zou wel eens belangrijk kunnen zijn met het oog op een plaats in de kwartfinale.
22:11

3e set

Bij 5-4 krijgen Vliegen en Gillé 3 breakpunten tegen en die wegwerken is toch te veel gevraagd. Zo maken de Colombianen gelijk. Een 3e set beslist over de winst.
21:47

Het blijft gelijk opgaan

Het is nog altijd wachten op een eerste break, al kwamen de Colombianen er in het 2e spelletje dichtbij. Maar de Belgen kunnen steeds rekenen op hun goed draaiende opslag om hen uit de problemen te halen.
21:27
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21:25

Verrassing in de eerste set

Joran Vliegen en Sander Gillé zijn allerminst onder de indruk van de Colombiaanse leiders in het dubbelspel. Het Belgische duo staat foutloos te tennissen, speelt met veel zelfvertrouwen en wint de eerste set na een tiebreak.
21:18

Soms heb je matchen waarin alles lukt en je in de flow zit. Maar soms lukt het ook niet. Maar ik heb gevochten, omdat België het punt nodig heeft. Ik ben blij met de manier waarop ik heb gestreden.

David Goffin
21:16

Ik moest vooral tegen mezelf vechten. Ik ben slecht begonnen en kon geen enkel opslagspelletje winnen. Ik moest wat harder duwen en dan ging het gemakkelijker.

David Goffin
20:34
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:54

Goffin doet het dan toch

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost tegen een sublieme Daniel Galan, maar David Goffin bezorgt België het eerste punt in de Daviscup. Hij speelde niet altijd op top 20-niveau, maar knokte zich in de wedstrijd en maakte het af na twee uur.
19:51

Dan toch een kloofje

Goffin moet zich in het zweet werken, maar lijkt dan toch een gaatje in de Colombiaanse verdediging te hebben gevonden. Onze landgenoot zoekt eindelijk de lijnen op en komt op 5-3.
19:33

Galan kraakt niet

Galan blijft onbevreesd strijden en kraakt niet. Goffin doet zijn stinkende best om een break te forceren, maar staat 3-2 achter.
19:04
Goffin moet bikkelen in de derde set, maar kan met enige moeite wel bijbenen tot 2-2. Deze wedstrijd kan nog alle kanten uit.
19:04

Set 2 voor Goffin

David Goffin heeft zijn niveau een beetje opgekrikt, maar dat volstond wel om de tweede set binnen te halen. De derde set zal bepalen of België al klaar is met Colombia of niet.
19:00

Op naar derde set?

De dieselmotor van Goffin lijkt eindelijk warmgedraaid. Met enkele mooie aanvallen loopt hij uit tot 5-2. Een derde en beslissende set wenkt.
18:48
Goffin heeft zijn niveau wat opgekrikt, zeker op de eigen opslag. Maar Galan speelt nog altijd zonder scrupules. Hij klampt in de tweede set aan tot 2-2.