• home
 • video
 • pas verschenen

  Waterkans volstaat niet: Daviscup-ploeg uitgeschakeld in groepsfase

  Davis Cup

  Sander Gillé Joran Vliegen 
  set
  John Peers Jordan Thompson 
  0
  1
  1

  België is uitgeschakeld in de groepsfase van de vernieuwde Daviscup. Australië won de twee enkelwedstrijden tegen België, maar ons land kreeg de dubbelmatch na één spelletje al cadeau. Dat geschenkje volstond uiteindelijk niet om door te stoten naar de kwartfinales.

  Laatste match van Darcis in de Daviscup-ploeg

  Bij Nick Kyrgios weet je nooit in welke gedaante hij op het terrein verschijnt, maar Steve Darcis had al snel begrepen dat de Australiër zijn hongerige versie had afgevaardigd.

   

  Darcis kreunde onder de opslagdruk van Kyrgios, die de ene ace na de andere afvuurde en snel 2-6 in de boeken schreef.

   

  Daviscup-beest Darcis toonde in de tweede set een ander gelaat en dwong Kyrgios tot het uiterste. In zijn laatste Daviscup-match moest Darcis uiteindelijk het hoofd buigen na een erg spannende tiebreak.

  Bekijk de ontknoping van Darcis' match:

  Darcis: "Kyrgios serveerde heel goed"

  Goffin wordt te laat wakker

  De druk lag dus nog wat meer op de schouders van David Goffin, maar de beste Belgische tennisser leek op het late aanvangsuur (na 22 uur) al in slaap gesukkeld. Als Kyrgios hongerig was, dan was het jonge veulen Alex De Minaur pas echt vinnig.

   

  Naar de energieke en krachtige stijl van zijn kapitein Lleyton Hewitt speelde De Minaur een moedeloze Goffin van het kastje naar de muur: 0-6 verscheen in geen tijd op het scorebord.

   

  In de tweede set schoot Goffin zoetjesaan wakker en De Minaur liet bij 3-5 een eerste matchbal liggen. Een kantelpunt, want in de rollercoaster kreeg Goffin zowaar twee punten om de set binnen te halen.

   

  Hoewel de strijder in onze landgenoot plots aanwezig was, benutte hij zijn kansen niet. De 20-jarige De Minaur bleef volwassen en besliste de ontmoeting in de tiebreak: 6-7 en een onoverbrugbare 0-2.

  Dubbelspel stopt na één spelletje, Van Herck legt zich zo goed als neer bij uitschakeling

  Australië was dankzij de twee enkelzeges zeker van groepswinst en voor hen was het dubbelspel compleet overbodig.

   

  Na middernacht verscheen het Australische dubbelduo toch nog op het terrein, maar dat was slechts voor de schijn (en wellicht om een boete of sanctie te vermijden). Na amper één spelletje gaf John Peers er met een blessure al de brui aan.

   

  De Belgen kregen de dubbelzege dus cadeau, maar dat volstaat waarschijnlijk niet om als een van de beste tweedes door te stoten naar de kwartfinales. 

  Na de anticlimax van het dubbelspel nam captain Johan Van Herck de microfoon op het terrein. "We zijn uitgeschakeld", was zijn boodschap, waarna de afscheidnemende Steve Darcis nog eens in de bloemetjes werd gezet voor de Belgische fans.

  Chili werpt België geen reddingsboei

  De groepswinnaars en de twee beste tweedes stoten door naar de kwartfinales, maar ook die strohalm grijpen de Belgen niet. Rusland heeft een wedstrijd meer gewonnen en Argentinië heeft een set meer gewonnen.

   

  Enkel Chili kon de Belgen nog een (onwaarschijnlijke) reddingsboei toegooien, maar dan moest het met 3-0 winnen van Duitsland. In dat geval waren Argentinië en Chili een plekje opgeschoven in de stand. Maar Kohlschreiber heeft het eerste duel in Duits voordeel beslist en het Belgische lot bezegeld.

  Dubbelspel zit erop na eerste game:

  Vliegen/Gillé: "Nooit zo'n vreemde avond/nacht meegemaakt"

  Van Herck en afscheidnemende Darcis speechen na het dubbelspel:

  Fase per fase

  1. 00 uur 18. De Australiërs zijn voor de beleefdheid op de baan gekomen, denk ik... Gert Gommé (commentator Sporza).
  2. 00 uur 17. Australië geeft op! Is het een stukje toneel of niet? John Peers roept meteen de kinesist op de baan en geeft er na een spelletje de brui aan. België krijgt de overwinning dus cadeau. Dat is een opsteker, maar nu moet er gekeken worden naar wat er in de andere groepen nog gebeurt. Dit is toch wel een anticlimax. .
  3. 00 uur 06. Dubbelspel! Het is al na middernacht, maar we zetten ons nog schrap voor het dubbelspel in deze ontmoeting. Voor Australië staat er niets meer op het spel. Zij zijn al zeker van groepswinst, maar ze geven geen forfait zoals de Canadezen. Hoe gemotiveerd zijn ze nog? De Belgen moeten alleszins winnen om hun kansen gaaf te houden, maar ze hangen ook af van wat er nog in de andere groepen gebeurt. .
  4. 00 uur . Goffin na nederlaag: "Ik heb alles gegeven".

   Goffin na nederlaag: "Ik heb alles gegeven"

  5. 00 uur . In de tweede set heb ik proberen te vechten, maar hij was zeer solide. Ik heb deze week nooit echt mijn niveau gehaald. Ik was misschien niet goed voorbereid, maar ik heb het maximum gegeven. . David Goffin.
  6. 21-11-2019.
  7. 23 uur 46. Goffin in een notendop en wat nu? David Goffin leek een offday te hebben en werd met 0-6 afgedroogd in de eerste set. Onze landgenoot leek na een uurtje in de touwen te liggen, maar knokte zich toch terug in de match. Zijn heropleving was niet voldoende om een derde set uit de brand te slepen: 0-6 en 6-7. Australië staat op een onoverbrugbare 0-2, wat betekent dat zij groepswinnaar worden en morgen tegen Canada spelen in de kwartfinales. De Belgen moeten rekenen op het vangnet van een de beste tweedes. Het dubbelspel van zo meteen is daarin cruciaal, net als de laatste wedstrijden in de andere groepen (die donderdag worden gespeeld). .
  8. 23 uur 43. 6-7. Australië wint de ontmoeting met België! In de staart van de tweede set kwam de strijder in Goffin wel naar boven, maar hij schoot te laat wakker om de boel nog helemaal te keren. Ondanks zijn 20 jaar speelt De Minaur het toch volwassen uit. 2-0, Australië is zeker van de kwartfinales. Voor België kan het mathematisch nog (als een van de 2 beste tweedes), maar het wordt rekenen, hopen en bang afwachten. .
  9. 23 uur 40. De tweede set is een rollercoaster. Er valt geen pijl op te trekken. . Gert Gommé (commentator Sporza).