• home
 • video
 • pas verschenen

  Tsitsipas is verrassende Masters-winnaar na thriller tegen Thiem

  Nitto ATP Finals

  Stefanos Tsitsipas (5, 6)
  set
  Dominic Thiem (3, 5)
  6
  6
  1
  7
  8
  6
  2
  2
  7
  7
  3
  6
  4

  De Griek Stefanos Tsitsipas (ATP-6) heeft op de ATP Finals in Londen de grootste titel in zijn nog prille carrière veroverd. Hij klopte deze week onder anderen Roger Federer en in de finale tegen Dominic Thiem (ATP-5) bleef hij ook na een verloren set ijzig kalm. 

  Luiden deze ATP Finals de definitieve wissel van de wacht in op het mannencircuit? Dat valt nog af te wachten, maar de finale tussen de 21-jarige Tsitsipas en de 5 jaar oudere Thiem was er alvast een om duimen en vingers bij af te likken. Een spannende eerste set draaide uit op een tiebreak en daarin maakte de Oostenrijker net een foutje minder dan Tsitsipas: 6-7.

   

  Maar de jonge Griek liet zich niet van de wijs brengen. Hij profiteerde van het kortstondige verlies aan concentratie bij zijn tegenstander om twee breaks te versieren. Pas bij 4-0 kon Thiem zijn eerste spelletje winnen, maar de opflakkering kwam ruimschoots te laat en Tsitsipas stoomde door naar setwinst.

   

  Thiem leek helemaal de kluts kwijt want ook in set drie gaf hij al snel zijn opslag weg. Maar de nummer 5 gaf het publiek in Londen toch nog meer dan waar voor hun geld. Hij ging bij 3-2 op zijn beurt door de opslag van Tsitsipas en bevestigde die break met een love game.

   

  Het niveau werd nog eens opgekrikt, maar in de beslissende tiebreak was het Tsitsipas die over stalen zenuwen bleek te bezitten. Thiem speelde wisselvallig en kwam nog terug van een 4-1-achterstand om dan bij 4-4 zijn forehand volledig te missen. Tsitsipas kreeg zo kansen om het op zijn eigen opslag af te werken en dat deed hij ook. 

  Ruime samenvatting van de finale

  Fase per fase

  1. 21 uur 49. Tsitsipas haalt het! Het is Stefanos Tsitsipas die aan het langste eind trekt na een ongelooflijke spannende derde set. De twee spelers hielden elkaar in evenwicht en een tiebreak moest beslissen over deze ATP Finals. Daarin haalde de Griek het! Hij steekt zijn grootste titel tot nu toe op zak.
  2. 20 uur 46. Tsitsipas stelt orde op zaken. We krijgen een beslissende 3e set. Tsitsipas was niet van streek door het verlies van de eerste set. Hij profiteerde van concentratieverlies van Thiem en ging meteen twee keer door de opslag van de Oostenrijker. Pas bij een 0-4-achterstand kon Thiem zijn eerste spelletje winnen. De opflakkering kwam te laat en de Griek won de set makkelijk.
  3. 20 uur 27. De spelers maken het ook niet makkelijk voor het publiek dat wat verder van het terrein zit in Londen. Ze hebben beiden een oranje haarband aangetrokken van dezelfde sponsor. Ook de witte shirt en het grijze shirt verschillen nauwelijks van elkaar.
  4. 20 uur 21. Thiem wint na tiebreak. In een bijzonder spannende finale heeft Thiem uiteindelijk de openingsset gepakt. De twee debutanten spelen sterk in deze finale, maar in de tiebreak bleek de Oostenrijker net iets beter.
  5. 17-11-2019.
  6. 22 uur 54. Thiem naar de finale. Dominic Thiem heeft zijn supervorm ook tegen Sacha Zverev kunnen etaleren. In de groepsfase verbaasde de Oostenrijker al door zowel Novak Djokovic als Roger Federer te verslaan, nu liet hij ook titelverdediger Zverev kansloos. Thiem neemt het in de finale op tegen Stefanos Tsitsipas. Voor beiden is het hun eerste keer dat zover doorstoten op de ATP Finals.
  7. 20 uur 13. Uitgebreide samenvatting van Tsitsipas-Federer.

   Uitgebreide samenvatting van Tsitsipas-Federer

   Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten
  8. 17 uur 20. Ik had mijn kansen, maar ik ben gefrustreerd dat ik niet beter speelde. Toen ik dat wel deed, gooide ik het meteen weer weg. Er was een spelletje waarbij ik 2 smashes miste en gebroken werd. Dat is me nog nooit overkomen. Roger Federer.
  9. 17 uur 19. Tsitsipas doet het: zijn eerste grote finale! In het laatste spelletje kreeg hij nog 2 breakpunten tegen, maar Tsitsipas serveerde zich - zoals wel vaker vandaag - uit de problemen. Hij bereikt zo voor het eerst de finale van een toptoernooi. Eerder speelde hij dit seizoen de halve finales op de Australian Open, toen hij eerder in het toernooi óók Federer wist te verslaan.
  10. 16 uur 31. Certitude. Federer plaatste zich voor de 16e keer voor de halve finales van de ATP Finals. Hij is er voor de 17e keer bij in de seizoensfinale, enkel in 2008 wist hij de halve finales niet te bereiken. Wil hij echter zijn 11e finale ooit bereiken, zal hij de knop moeten omdraaien tegen Tsitsipas.
  11. 16-11-2019.
  12. 22 uur 40. Na de zege van Zverev kennen we ook de samenstelling van de halve finales: Roger Federer neemt het op tegen Stefanos Tsitsipas en Dominic Thiem treft Alexander Zverev.
  13. 22 uur 39. Zverev wint. Alexander Zverev heeft gedaan wat hij moest doen: met een zege tegen de al uitgeschakelde Daniil Medvedev heeft hij zich verzekerd van een plaats in de halve finales. Veel overschot had Zverev niet tegen de Rus: 6-4, 7-6.
  14. 18 uur 07. Nadal wint! Rafael Nadal doet het! Hij verslaat Tsitsipas in drie sets en moet nu afwachten wat het resultaat wordt in de match tussen Daniil Medvedev en Alexander Zverev. Als Zverev wint, dan is Nadal toch nog uitgeschakeld.
  15. 18 uur 01. Rafael Nadal forceert de break. Hij mag bij 6-5 opslaan om het af te maken.
  16. 17 uur 53. Nadal en Tsitsipas houden de spanning erin: 5-5 in de beslissende set. Wie kraakt als eerste?
  17. 15-11-2019.
  18. 22 uur 29. Federer schakelt Djokovic uit! De teerlingen zijn geworpen in de groep Björn Borg. Het is Roger Federer die samen met Thiem doorstoot naar de halve finales. In een rechtstreeks duel om het laatste ticket klopte Federer de Serviër Novak Djokovic. Een dominante Federer klaarde de klus in twee sets: 6-4 en 6-3. Zo neemt de Zwitser ook een beetje wraak voor de verloren Wimbledon-finale.
  19. 17 uur 07. Djokovic en Federer voor laatste ticket in Groep Borg. Vanavond om 21u kijken de twee kanonnen - Djokovic en Federer - elkaar in de ogen met 1 zekerheid: alleen de winnaar stoot door naar de halve finales.
  20. 17 uur 05. Berrettini verlaat Masters met zege, Thiem was al zeker van halve finale. De Italiaan Matteo Berretini (ATP-8), die al zeker was van de uitschakeling, heeft zijn allereerste ATP Finals afgesloten met een succes. Tegen de Oostenrijker Dominic Thiem (ATP-5), al zeker van de halve finale na winst tegen Djokovic en Federer, was de Italiaanse revelatie van het seizoen in 2 sets te sterk: 7-6 (7/3) en 6-3.
  21. 14-11-2019.
  22. 22 uur 52. Tsitsipas klopt titelverdediger. Met Stefanos Tsitsipas (ATP-6) kennen de ATP Finals in Londen een tweede halvefinalist. De Griek klopte titelverdediger Alexander Zverev (ATP-7) met 6-3 en 6-2. Vrijdag staan de slotmatchen op het menu: Rafael Nadal bekampt de al geplaatste Tsitsipas, Zverev kijkt Daniil Medvedev in de ogen. .
  23. 18 uur 07. Nadal doet nog mee na straffe ommekeer. De ATP Finals ontgoochelen geenszins: Rafael Nadal (ATP-1) heeft zijn tweede wedstrijd op de Masters wel kunnen winnen. De Rus Daniil Medvedev (ATP-4) verloor na een thriller van 2u49'. Nadal verloor de eerste set in een tiebreak, maar won de tweede set met 6-3. Toch leek de overwinning naar Medvedev te gaan. De Rus stond in de beslissende set 1-5 voor, maar Nadal redde een matchpunt, sleepte een tiebreak uit het vuur en won die ook. De match was een heruitgave van de finale van de US Open van dit jaar, ook al zo'n slijtageslag in het voordeel van Nadal. Na zijn nederlaag in zijn opener tegen Alexander Zverev houdt Nadal zijn kansen dus gaaf. .
  24. 00 uur 02. Thiem klopt na Federer nu ook Djokovic. Dominic Thiem heeft zich als eerste geplaatst voor de halve finales. Hij vocht een episch duel van bijna 3 uur uit met Novak Djokovic. In de slotset wisselden de kansen voortdurend: Thiem liep uit tot 1-3, Djokovic kwam terug, Thiem kon bij 6-5 serveren voor de match, Djokovic dwong een tiebreak af, Djokovic kwam 3-0 voor in de tiebreak, Thiem ging erop en erover en maakte het bij zijn 2e matchpunt af. In de laatste groepsmatch moet Djokovic nu tegen Federer knokken om het laatste ticket voor de halve finale voor de Björn Borg-groep.
  25. 13-11-2019.
  26. 16 uur 31. Federer kan Berrettini wel kloppen. Roger Federer ligt nog niet in de touwen. De nummer 3 van de wereld had zijn eerste wedstrijd op de ATP Finals verloren, maar greep tegen Matteo Berrettini zijn levenslijn. De nummer 8 op de ATP-ranking was een taaie klant in de eerste set, maar Federer won de tiebreak en liet de Italiaan niet meer in de match komen. Vanavond kijken Dominic Thiem en Novak Djokovic elkaar nog in de ogen. Als Thiem wint, dan stoot hij al zeker door naar de halve finales. Djokovic is bij een tweede zege nog niet helemaal zeker. .
  27. 12-11-2019.
  28. 22 uur 47. Zverev smeert Nadal nederlaag aan. Titelverdediger Alexander Zverev is uitstekend begonnen aan de Masters. De Duitser klopt in zijn eerste partij Rafael Nadal in twee sets: 6-2 en 6-4. Nadal maakt in Londen nog kans om het jaar af te sluiten als de nummer 1 van de wereld.
  29. 17 uur 12. Goeie start voor Tsitsipas. De strijd tussen Stefano Tsitsipas (ATP-6) en Daniil Medvedev (ATP-4) bleef lang gesloten. De eerste set duurde bijna een uur en werd beslist in een tiebreak. Daarin nam de Griek de bovenhand. In de tweede set kon Tsitsipas wel een break versieren en die zette hem op weg naar zijn eerste zege in de groep Andre Agassi: 7-6 en 6-4.
  30. 11-11-2019.
  31. 23 uur 08. Thiem verrast Federer. Roger Federer (ATP-3) is met een valse noot aan de ATP Finals begonnen. De Zwitser werd in zijn eerste groepswedstrijd gevloerd door Dominic Thiem (ATP-5). De Oostenrijker won met 7-5 en 7-5. Federer won de Masters al 6 keer, maar zijn laatste eindzege dateert al van 2011.
  32. 16 uur 19. Djokovic wint openingsduel. Novak Djokovic (ATP-2) mocht het toernooi in Londen openen tegen Matteo Berrettini ( ATP-8). De Italiaan staat voor het eerst op de Masters, maar kon geen vuist maken tegen Djokovic. De Serviër had maar een uur nodig om de twee sets binnen te halen: 6-2 en 6-1.
  33. 10-11-2019.