• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Tsitsipas is verrassende Masters-winnaar na thriller tegen Thiem

  Nitto ATP Finals

  Stefanos Tsitsipas (5, 6)
  set
  Dominic Thiem (4, 5)
  6
  6
  1
  7
  8
  6
  2
  2
  7
  7
  3
  6
  4

  De Griek Stefanos Tsitsipas (ATP-6) heeft op de ATP Finals in Londen de grootste titel in zijn nog prille carrière veroverd. Hij klopte deze week onder anderen Roger Federer en in de finale tegen Dominic Thiem (ATP-5) bleef hij ook na een verloren set ijzig kalm. 

  Luiden deze ATP Finals de definitieve wissel van de wacht in op het mannencircuit? Dat valt nog af te wachten, maar de finale tussen de 21-jarige Tsitsipas en de 5 jaar oudere Thiem was er alvast een om duimen en vingers bij af te likken. Een spannende eerste set draaide uit op een tiebreak en daarin maakte de Oostenrijker net een foutje minder dan Tsitsipas: 6-7.

   

  Maar de jonge Griek liet zich niet van de wijs brengen. Hij profiteerde van het kortstondige verlies aan concentratie bij zijn tegenstander om twee breaks te versieren. Pas bij 4-0 kon Thiem zijn eerste spelletje winnen, maar de opflakkering kwam ruimschoots te laat en Tsitsipas stoomde door naar setwinst.

   

  Thiem leek helemaal de kluts kwijt want ook in set drie gaf hij al snel zijn opslag weg. Maar de nummer 5 gaf het publiek in Londen toch nog meer dan waar voor hun geld. Hij ging bij 3-2 op zijn beurt door de opslag van Tsitsipas en bevestigde die break met een love game.

   

  Het niveau werd nog eens opgekrikt, maar in de beslissende tiebreak was het Tsitsipas die over stalen zenuwen bleek te bezitten. Thiem speelde wisselvallig en kwam nog terug van een 4-1-achterstand om dan bij 4-4 zijn forehand volledig te missen. Tsitsipas kreeg zo kansen om het op zijn eigen opslag af te werken en dat deed hij ook. 

  Ruime samenvatting van de finale

  Fase per fase

  1. 21 uur 49. Tsitsipas haalt het! Het is Stefanos Tsitsipas die aan het langste eind trekt na een ongelooflijke spannende derde set. De twee spelers hielden elkaar in evenwicht en een tiebreak moest beslissen over deze ATP Finals. Daarin haalde de Griek het! Hij steekt zijn grootste titel tot nu toe op zak.
  2. 20 uur 46. Tsitsipas stelt orde op zaken. We krijgen een beslissende 3e set. Tsitsipas was niet van streek door het verlies van de eerste set. Hij profiteerde van concentratieverlies van Thiem en ging meteen twee keer door de opslag van de Oostenrijker. Pas bij een 0-4-achterstand kon Thiem zijn eerste spelletje winnen. De opflakkering kwam te laat en de Griek won de set makkelijk.
  3. 20 uur 27. De spelers maken het ook niet makkelijk voor het publiek dat wat verder van het terrein zit in Londen. Ze hebben beiden een oranje haarband aangetrokken van dezelfde sponsor. Ook de witte shirt en het grijze shirt verschillen nauwelijks van elkaar.
  4. 20 uur 21. Thiem wint na tiebreak. In een bijzonder spannende finale heeft Thiem uiteindelijk de openingsset gepakt. De twee debutanten spelen sterk in deze finale, maar in de tiebreak bleek de Oostenrijker net iets beter.
  5. 17-11-2019.
  6. 22 uur 54. Thiem naar de finale. Dominic Thiem heeft zijn supervorm ook tegen Sacha Zverev kunnen etaleren. In de groepsfase verbaasde de Oostenrijker al door zowel Novak Djokovic als Roger Federer te verslaan, nu liet hij ook titelverdediger Zverev kansloos. Thiem neemt het in de finale op tegen Stefanos Tsitsipas. Voor beiden is het hun eerste keer dat zover doorstoten op de ATP Finals.
  7. 20 uur 13. Uitgebreide samenvatting van Tsitsipas-Federer.

   Uitgebreide samenvatting van Tsitsipas-Federer

   Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten of ga naar https://www.youtube.com/watch?v=IvCHUbmWGtc
  8. 17 uur 20. Ik had mijn kansen, maar ik ben gefrustreerd dat ik niet beter speelde. Toen ik dat wel deed, gooide ik het meteen weer weg. Er was een spelletje waarbij ik 2 smashes miste en gebroken werd. Dat is me nog nooit overkomen. Roger Federer.
  9. 17 uur 19. Tsitsipas doet het: zijn eerste grote finale! In het laatste spelletje kreeg hij nog 2 breakpunten tegen, maar Tsitsipas serveerde zich - zoals wel vaker vandaag - uit de problemen. Hij bereikt zo voor het eerst de finale van een toptoernooi. Eerder speelde hij dit seizoen de halve finales op de Australian Open, toen hij eerder in het toernooi óók Federer wist te verslaan.