Dubbelpartner Sabalenka houdt Mertens uit halve finale B-Masters

  Hengqin Life WTA Elite Trophy

  Aryna Sabalenka (2, 4)
  set
  Elise Mertens (16, 6)
  6
  1
  4
  3
  2
  6
  7
  3
  5

  Elise Mertens (WTA-18) is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales van de WTA Elite Trophy, oftewel de B-Masters. Haar vaste dubbelpartner, Aryna Sabalenka (WTA-14), was na een spannende driesetter te sterk voor onze landgenote.

  Na haar overwinning tegen de Griekse Sakkari eerder deze week mocht Mertens vandaag strijden voor groepswinst in Groep D van de B-Masters. Met Aryna Sabalenka trof ze een bekende, want de Wit-Russische is de vaste dubbelpartner van Mertens. 

   

  Mertens begon degelijk aan de openingsset. Bij een 2-2-stand kreeg onze landgenote 4 breakkansen, maar Sabalenka gaf geen krimp. Beide speelsters wisten vervolgens hun opslag te behouden, tot Sabalenka bij een 4-4-stand voor het eerst Mertens deed wankelen. De Wit-Russische benutte haar break en kon de eerste set uitserveren: 6-4.

   

  In de tweede set zagen we beterschap bij Mertens. De nummer 18 van de wereld stond met meer vertrouwen op de baan en kon af en toe uitpakken met een knappe winner. Een vroege en een late break zorgde voor een comfortabele 6-3-setwinst. De bordjes hingen terug in evenwicht.

   

  In de beslissende derde set kregen de toeschouwers in Zhuhai opnieuw een felbevochten strijd te zien. Sabalenka ging tot twee keer toe door de opslag van Mertens, maar de Limburgse gaf niet af en kon telkens meteen rebreaken. Bij een 5-5-stand ging Sabalenka opnieuw door de opslag van Mertens. Onze landgenote kon in de daaropvolgende game nog 2 matchballen wegwerken, maar de derde was de goede voor Sabalenka. 7-5 en game over voor Mertens op de B-Masters. 

  Volgende week begint Mertens op de WTA Finals aan haar laatste opgave van het seizoen. In het Chinese Shenzhen neemt ze het samen met Aryna Sabalenka op tegen de andere 7 beste dubbelduo's van de wereld. Vorig jaar kon Mertens al eens proeven van de WTA Finals in het dubbelspel. Toen trad ze aan met de Nederlandse Demi Schuurs, maar overleefde ze de eerste ronde niet.

  Geen halve finale voor Mertens, al pakte ze in set 2 wel uit met dit knappe punt:

  Fase per fase

  1. 16 uur 11. Geen halve finale voor Mertens in Zhuhai. Sabalenka heeft in de derde set Elise Mertens klein gekregen. Onze landgenote gaf tweemaal haar opslag af, maar kon telkens meteen terugbreaken. Bij een 5-5 stand ging Sabalenka opnieuw door de opslag van Mertens en dit keer kon ze het ook uitserveren. Mertens wist nog twee matchballen weg te werken maar de derde was de goeie voor de Wit-Russische: 7-5.
  2. 15 uur 17. Mertens zet scheve situatie recht in set 2. In set 2 hebben we een andere Elise Mertens gezien. Onze landgenote stond agressiever op de baan en brak al snel door de opslag van Sabalenka. Bij een 3-5 voorsprong voor Mertens brak ze nogmaals door de opslag van de Wit-Rusisn. 3-6 en de bordjes weer in evenwicht.
  3. 14 uur 40. Sabalenka wint set 1. Mertens heeft werk voor de boeg wilt ze zich nog plaatsen voor de halve finales op deze WTA Elite Trophy. Mertens kreeg zelf 4 breakkansen maar kon er geen enkele verzilveren. Bij een 5-4 stand voor Sabalenka ging de Wit-Russische op haar beurt wél door de opslag van Mertens. 6-4 en meteen ook setwinst voor Sabalenka.
  4. 13 uur 58. Mertens is eraan begonnen. Met een uurtje vertraging is Mertens aan haar wedstrijd tegen Sabalenka begonnen. Kan onze landgenote zich plaatsen voor de halve finales van de B-Masters?
  5. 13 uur 09. Mertens rond 13u30 de baan op. Er zit een halfuurtje vertraging op het schema in Zhuhai. Mertens en Sabalenka mogen na de wedstrijd tussen Martic en Zheng de baan op. Dat zal rond 13u30 zijn.
  6. 12 uur 17. Het is voor ons allebei een mooie kans. Aryna heeft veel progressie gemaakt en verkeert momenteel in topvorm. Als je haar de tijd geeft om haar slagenarsenaal te gebruiken, kan ze je heel erg pijn doen. Ik ga gewoon mijn uiterste best doen en we zien wel wat dat oplevert. Elise Mertens.
  7. 12 uur 14. Mertens om 13u tegen dubbelpartner Sabalenka. Om 13u begint Elise Mertens aan haar tweede groepswedstrijd in Groep D op de WTA Elite Trophy. Tegen Aryna Sabalenka, haar vaste partner in het dubbelspel, speelt ze om groepswinst en het bijhorende ticket voor de halve finales. De twee speelden al 3 maal tegen elkaar, 2 keer was Mertens de beste.