Geweldige Goffin laat 5 setpunten liggen, Federer profiteert

  Rolex Shanghai Masters

  David Goffin (30, 13)
  set
  Roger Federer (9, 2)
  6
  7
  1
  7
  9
  4
  2
  6

  David Goffin is er niet in geslaagd om een 2e keer in zijn carrière Roger Federer te verslaan. Onze landgenoot wilde in Shanghai geen pandoering zoals op de US Open en was in de rally vaak de evenknie van de Zwitser. Hij liet in set 1 evenwel 5 setpunten onbenut. Federer krikte in set 2 zijn niveau een beetje op: dat volstond om met 7-6 (9/7), 6-4 de kwartfinale te bereiken.

  Goffin stapte met 9 nederlagen in 10 onderlinge duels met de Zwitserse grootmeester het hardcourt in China op. Onze landgenoot (ATP-14) was erop gebrand om de pandoering tegen de nummer 3 op de US Open (6-2, 6-2, 6-0) uit te wissen. En of hem dat lukte.

   

  Federer, laureaat in Shanghai in 2014 en 2017, begon met een love game op zijn opslag, maar Goffin deed niet onder: liefst 3 keer haalde hij zijn service game binnen op love. De 10 jaar jongere Goffin speelde bij momenten Federiaans. Vooral dan in de rally, want zijn eerste opslag kwam er maar aan 50 procent uit.

   

  Maar eenmaal het spel aan de gang toverde Goffin met lage slices en flitsende passeerslagen. Hij dwong als eerste een breakpunt af in het 2e spelletje, maar Federer dwong hem daarbij in de fout.

   

  Bij 4-5 dwong Federer met een geweldige forehand zijn 1e breakpunt af. Dat was meteen ook een setpunt, maar een agressieve Goffin werkte dat weg. En pakte daarop uit met zelf een break: 6-5. De Belg twijfelt niet.

   

  Zelf zijn opslag houden en de 1e set is binnen. Hij liet evenwel 3 setballen liggen: de eerste sloeg hij buiten, bij de tweede maakte hij een dubbele fout, bij de derde raakte een return van Federer de netrand, waardoor Goffin verrast is. Met een rebreak redde Federer zich.

   

  Goffin liet zich niet kennen en was ook het best weg in de tiebreak (2-0 en 5-2). Federer werkte ook setpunt 4 en 5 weg. Na een challenge van Federer (de bal van Goffin was millimeters buiten) kreeg die zijn 2e setpunt. En met een goeie eerste opslag maakte de Zwitser, die tegenover 18 winners 27 fouten zette, het af: 7-6 (9/7).

  Federer krikt niveau op in set 2

  De opslagspelletjes van Goffin ging wat moeizamer in de 2e set, maar hij hield zichzelf in de running. En pakte zelfs een eerste breakkans, die Federer evenwel magistraal tenietdeed. Tot 2 keer toe liet de Zwitser zelf ook een breakbal liggen, maar het was 3e keer, goeie keer voor hem: 3-5.

  Bij zijn breakbal raakte Federer met een slag de netband. Goffin was ietwat verrast en sloeg de bal in het net. Federer excuseerde zich, een gefrustreerde Goffin ging het net wat hoger trekken.

   

  Federer, die vooral zijn opslag beter liet renderen met 8 aces, had het moeilijkste achter de rug. Hij gaf nog 1 puntje prijs op zijn eigen opslag en maakte het af met een ace. Goffin bleef achter in de wetenschap dat het erin zat, maar er niet uitgekomen is.

  Fase per fase

  1. 14 uur 34. Federer maakt match af met ace: 4-6. Roger Federer is maar wat blij dat hij met een ace zijn eerste matchpunt benut. De Zwitser heeft moeten knokken voor zijn 10e zege tegen onze landgenoot in 11 duels. Goffin was bij momenten de evenknie van de Zwitser in de rally, maar benutte in de 1e set 5 setpunten niet.
  2. 14 uur 29. Goffin met fenomenaal punt: 4-5. Goffin gaat met de glimlach naar zijn stoel: met een magistrale backhand haalt hij zijn opslagspel binnen. Hij vindt het zelf ongelooflijk. Maar hij staat wel een break achter. Hij moet nu Federer breaken om in de match te blijven.
  3. 14 uur 27. Ai, Federer haalt zonder genade uit: 3-5. Federer haalt gewoon een veel beter rendement op zijn opslag. De passings van Goffin, die in de eerste set nog kwistig binnenvielen, komen er nu niet meer uit.
  4. 14 uur 23. Federer haalt break met hulp van netband: 3-4. Voor het eerst in deze set geeft een tennisser zijn opslag uit handen en het is Goffin. Het was 3e keer, goeie keer voor Federer, want hij dwong een 3e breakkans af in de 2e set. Bij zijn breakbal raakte Federer met een slag de netband. Goffin was ietwat verrast en sloeg de bal in het net. Federer excuseerde zich, een gefrustreerde Goffin ging het net wat hoger trekken.
  5. 14 uur 21. We blijven on serve: 3-3. Federer blijft rustig en doet wat hij moet doen: hij wisselt af en laat Goffin lopen. 3-3.
  6. 14 uur 17. Goffin werkt breakpunt weg: 3-2. Het gaat niet zo vlot als in de eerste set voor onze landgenoot. Hij werkt een 0-30-achterstand weg en dacht bij een bal langs de lijn het spelletje binnen te hebben, maar Federer wilde een challenge en andermaal had de Zwitser het bij het rechte eind. De bal was weer millimeters uit. Federer sleepte een er een breakpunt uit, maar dat kon een koele Goffin wegwerken. Hij maakte er daarop 3-2 van.
  7. 14 uur 10. Federer doet het op love: 2-2. De Zwitser lijkt zijn tweede adem gevonden te hebben en wint heel makkelijk zijn opslagspel.
  8. 14 uur 06. Goffin haalt opgelucht adem: 2-1. Een superieure Federer zet een 40-15 om in een breakkans, Goffin kan niet anders dan in de fout gaan op een geweldige slag. Maar Federer laat de kans liggen. Hij had nochtans de baan vrij en stond in balans, maar hij sloeg zijn forehand in het net. Voorlopig hebben we in deze match nog geen breaks.
  9. 14 uur . Goffin laat breakpunt liggen: 1-1. Goffin dwingt een eerste breakpunt af in de 2e set. Federer haalt zijn hele slagenarsenaal uit de kast om dat weg te werken. Hij pakt ook het spel door Goffin over de hele court te sturen: oppassen, Goffin, dat je je niet blesseert tegen de boarding. 1-1.
  10. 13 uur 57. Goffin opent met opslagwinst. Federer zet Goffin onder druk (0-30), maar de Belg redt er zich mooi uit. Hij gaat op en over de Zwitser, zijn coach haalt opgelucht adem. Daarstraks bij het zoveelste setpunt kon Thomas Johansson zijn ogen niet geloven bij een zoveelste gemiste kans. .
  11. 13 uur 55. Goffin profiteert niet van fouten van Federer. De cijfers van de 1e set leren ons dat Goffins 1e opslag maar aan 50 procent draait, die van Federer aan 70. Maar in de rally's is er amper verschil. Goffin slaat 11 winners en maakt 15 fouten, Federer zit aan de verhouding 18-27. Jammer genoeg voor Goffin kon hij geen van zijn 5 setpunten benutten.
  12. Roger Federer kruipt door het oog van de naald in de 1e set. 13 uur 51.
  13. 13 uur 50. Federer prutst er niet mee: zijn 2e setpunt is het goeie. Goffin slaat een bal millimeters buiten (dat bewijst een challenge), waardoor Federer een 2e setpunt krijgt op zijn eigen opslag. Hij maakt er korte metten mee: na een goeie eerste opslag kan Goffin de bal enkel hoog terugslaan. Federer zet die goed weg in de hoek. Frustrerend voor Goffin, die 5 setpunten liet liggen, maar Federer wint de 1e set bij zijn 2e setpunt.
  14. 13 uur 48. Setpunt 5 slaat Goffin buiten. Geen 5e keer, goeie keer. Na een goeie rally probeert de Belg het met een backhand. Die valt evenwel buiten.
  15. 13 uur 43. Federer werkt 4e setpunt tegen weg. Goffin dwingt een 4e setpunt af. Hij slaat evenwel de bal te kort, waardoor Federer met een enorme forehandzwieper de 6-6 op het bord zet.
  16. 13 uur 41. Wisselen in tiebreak: 4-2 voor Goffin. Goffin opent de tiebreak met 2-0. Na een geweldige backhand van Federer, die net buiten gaat, wisselen de twee van speelhelft bij 4-2.
  17. 13 uur 33. Goffin geeft 3 setpunten weg: 6-6. Goffin kan zichzelf (wellicht) wel voor het hoofd slaan. Na een geweldige lob van Federer wordt hij in de hoek geduwd (15-30), maar hij herstelt zich erg goed.Hij dwing 3 setpunten af: het eerste slaat hij buiten, bij het tweede slaat hij een dubbele fout en bij het derde raakt de opslagreturn van Federer het net, waardoor Goffin wat verrast is. Een bal buiten van Goffin verder staat er een tiebreak op het menu: 6-6. Federer redt zichzelf met een rebreak.