Murray bekroont comeback in Antwerpen met eerste titel sinds 2017

  European Open

  Stan Wawrinka (31, 4, WC)
  set
  Andy Murray (105)
  6
  1
  3
  4
  2
  6
  4
  3
  6

  Andy Murray heeft de European Open in Antwerpen gewonnen. In de finale was hij Stan Wawrinka de baas in drie sets: 3-6, 6-4, 6-4. Voor Murray is het zijn eerste toernooizege sinds zijn zware heupoperatie eerder dit jaar.

  Andy Murray zet Wawrinka opzij in hoogstaande finale van de European Open

  Antwerpen had zijn droomfinale gekregen met het duel tussen grandslamwinnaars Murray en Wawrinka. De Zwitser was in de beginfase te snel en te accuraat voor Murray. Maar de Brit is een vechter en beet zich na het setverlies vast in het spel van Wawrinka.

   

  Met veel gevloek, maar ook af en toe een subliem punt knokte Murray zich weer in de match. Hij bracht Wawrinka aan het twijfelen en dwong een derde set af. Die derde set was een dubbeltje op zijn kant.

   

  Wawrinka en Murray wisselden breaks af, maar Murray had zijn zenuwen het best onder controle. Wawrinka kraakte onder de druk en gaf bij 5-4 een matchpunt weg. Murray liet zijn prooi niet meer los en dwong Wawrinka in de fout.

   

  Begin 2019 hing de carrière van Murray aan een zijden draadje, maar na een heupoperatie knoopt hij nu weer aan met toernooiwinst. Zijn laatste zege dateerde van begin 2017 in Dubai. "Dat Murray 8 maanden na zijn heupoperatie een toernooi wint, is een van dé tennisverhalen van dit jaar", zegt Dirk Gerlo.

  Murray: "Dit betekent heel veel voor mij"

  Wawrinka: "Ben heel blij voor Andy Murray"

  Puelinckx: "Toptennis was deze week terug in België"

  Fase per fase

  1. 21 uur 06.

  2. 18 uur 52. Murray: "Dit betekent heel veel voor mij".

   Murray: "Dit betekent heel veel voor mij"

  3. 18 uur 50. Andy Murray laat zijn tranen de vrije loop na zijn zege tegen Wawrinka.

   Andy Murray laat zijn tranen de vrije loop na zijn zege tegen Wawrinka

  4. 18 uur 48. Spannende ontknoping in de 3e set tussen Wawrinka en Murray.

   Spannende ontknoping in de 3e set tussen Wawrinka en Murray

  5. 18 uur 38. Murray wint! Andy Murray trekt het laken naar zich toe. Hij wint de derde set met 6-4 en het toernooi van Antwerpen. Het is zijn eerste toernooizege sinds zijn comeback na een heupoperatie.
  6. 18 uur 30. Gefrustreerde Murray gooit zijn racket weg na een dubbele fout.

   Gefrustreerde Murray gooit zijn racket weg na een dubbele fout

  7. 18 uur 19. Het blijft spannend. Murray en Wawrinka wisselen breaks uit en zo komt er voorlopig geen doorbraak in de beslissende set: 4-3 voor Murray, Wawrinka mag serveren.
  8. 18 uur 08. Maar met Murray ben je nooit klaar. De Brit slaat meteen terug en hangt de bordjes in de derde set weer in evenwicht: 2-2.
  9. 18 uur 02. Wawrinka is de eerste die toeslaat in de derde set. Hij snoept de opslag af van Murray en komt 2-1 voor.
  10. 17 uur 55.
  11. 17 uur 49. Murray dwingt derde set af. Andy Murray is een vechter en dat bewijst hij opnieuw: hij dwingt bij 4-5 weer een breakkans af en slaat toe. Met 4-6 wint hij de tweede set en zo krijgen we een derde set.
  12. 17 uur 36. De VAR bestaat in het tennis uiteraard al een tijdje en de hawk-eye redt Andy Murray nu. Bij 4-4 heeft Wawrinka een breakpunt. Hij lijkt het spelletje binnen te halen, maar de bal raakt nog nipt de lijn.
  13. 17 uur 26. Murray zit nu aan het stuur van deze partij. Hij staat voor het eerst op voorsprong deze namiddag. Herhaalt het scenario van gisteren zich? Ook toen kwam Murray pas laat onder stoom. .
  14. 17 uur 22. Rebreak! Zo makkelijk krijgt Wawrinka het dan toch niet cadeau. Murray met de rebreak en zo staat het plots 3-3.
  15. 17 uur 15. Wawrinka bevestigt de break en maakt het Murray opnieuw zeer moeilijk op diens opslag. De Schot worstelt naar 3-2.
  16. 17 uur 14.
  17. 17 uur 07. Break Wawrinka. Een cruciaal moment in deze finale? Wawrinka gaat opnieuw snel door de opslag van Murray en balt de vuist. Mentaal lijkt hij al klaar om straks te juichen. .
  18. 16 uur 59. In set twee is Murray wel meteen op toerental. Hij haalt zijn opslagspelletje binnen. .
  19. 16 uur 55. Wawrinka pakt set 1. Met een onverbiddelijke opslag haalt Wawrinka set 1 binnen. Met een erg sterke start zette de Zwitser Andy Murray onder druk. De Schot kon aanklampen, maar meer niet. Verzint hij een oplossing in set twee?
  20. 16 uur 52. Wawrinka maakt redelijk wat unforced errors, maar hij geeft wel de richting aan. Gert Gommé.