• home
 • video
 • pas verschenen

  Kwartfinale van Mertens op US Open eindigt in tranen na driesetter

  US Open, kwartfinales

  Bianca Andreescu (8, 15)
  set
  Elise Mertens (20, 25)
  3
  1
  6
  6
  2
  2
  6
  3
  3

  De Canadese tiener Bianca Andreescu heeft Elise Mertens uit de halve finales van de US Open gehouden. Mertens had anderhalve set lang de touwtjes in handen, maar toen kwam het toptalent los en bleef onze landgenote zonder antwoord.

  Het journaal 13u met o.a. de nederlaag van Elise Mertens op de US Open

  Elise Mertens was als een tornado tot in de kwartfinales geraasd en die tornado had nog niets van zijn kracht verloren in de eerste set tegen Bianca Andreescu. Mertens imponeerde in de rally's en met haar opslag. Andreescu kon zelden laten zien waarom zij een van de grootste talenten is in het huidige vrouwentennis.

   

  Na vlotte winst van de eerste set leek er geen sleet te komen op de machine van Mertens. Bij 2-2 gloorde een nieuwe, misschien wel cruciale break. Tot Andreescu uitpakte met een schitterende reddingsactie, die haar zoveel moed gaf dat ze niet alleen haar niveau beduidend kon opkrikken, maar ook met de 2e set aan de haal kon gaan.

   

  In de 3e set was Andreescu helemaal los, met vooral een forehand die veel schade aanrichtte. Mertens moest op de toppen van haar tenen lopen om bij te benen, vaak door breakpunten op haar opslag weg te werken. Dat ging goed tot 4-3. Andreescu kwam 0-40 voor, Mertens redde de eerste 2 breakkansen nog, maar was vervolgens toch kansloos op een scherpe return van de Canadese.

   

  Het bleek de enige, maar wel beslissende break van de 3e set. Andreescu is de eerste tiener in 10 jaar tijd die de halve finales haalt op de US Open (sinds Caroline Wozniacki). Mertens laat misschien wel een unieke kans liggen op een finale, want ook de halve finale tegen Bencic was een haalbare kaart geweest. De tranen bij het verlaten van het stadion waren dan ook begrijpelijk.

   

  Klik hier om de reactie van Mertens na haar nederlaag te lezen en te bekijken.

  Fase per fase

  1. 03 uur 24. Andreescu maakt het uit. Geen zenuwen bij Andreescu, die het met een van haar vele verschroeiende uithalen kan afmaken. Niet Elise Mertens maar Bianca Andreescu speelt straks de halve finales tegen Bencic.
  2. 03 uur 20. Fatale break? Geen nieuwe Houdini-act van Mertens, die 0-40 achter komt en eerst nog 2 breakpunten wegwerkt, maar daarna zonder antwoord blijft op de felle return van Andreescu. De Canadese kan nu serveren voor een plek in de halve finales.
  3. 03 uur 14. Andreescu wint haar opslagspelletjes gemakkelijker dan Mertens, deze keer is het zelfs een love game. De druk ligt nu weer bij de Belgische.
  4. 03 uur 11. Breakpunten weg, het staat weer gelijk. Andreescu nagelt Mertens nog eens met de rug tegen muur, zowel in het spel als in de score, maar het antwoord van onze landgenote mag er zijn: ze werkt met aanvallend 2 breakpunten weg. Het kan nog altijd alle kanten uit.
  5. 03 uur 06. 3-2. Een herhaling van het vorige opslagspel van Andreescu: even denk je dat Mertens kans maakt op een break, maar dan loopt de Canadese er toch nog mee weg.
  6. 03 uur 03. Mertens leeft nog. Net wat de dokter had voorgeschreven: een blank opslagspelletje voor Mertens, om Andreescu duidelijk te maken dat ze niet zomaar gewonnen spel heeft.
  7. 02 uur 59. Mertens moet weer achtervolgen. Even lijkt Andreescu een verslapping te kennen, wanneer ze door 2 fouten Mertens een 15-30-voorsprong geeft. Het is slechts schijn. De motor draait wel degelijk nog op volle toeren.
  8. 02 uur 55. Vechtjas Mertens. Andreescu houdt de druk op de ketel. Mertens lijkt te kraken, onder meer door enkele domme fouten. Maar Mertens werkt 2 breakpunten weg en komt weer op gelijke hoogte. Een mentale boost!