Ga naar de inhoud
Elise Mertens
Elise Mertens maakte indruk tegen de Amerikaanse Ahn.

Mertens hakt Ahn in de pan en haalt voor het eerst kwartfinale in NY

 ma 2 september 2019 23:59
US Open, 1/8e finales
Kristie Ahn (298, Wild card)
Elise Mertens (29, 25)
einde
1
set 1
6
1
set 2
6

Elise Mertens is als een wervelwind voorbij de Amerikaanse wildcardspeelster Kristie Ahn geraasd. Hiermee staat ze voor het eerst in de kwartfinales op de US Open.

Kristie Ahn had Elise Mertens een maand geleden nog verslagen in San José. De Amerikaanse beleeft op haar 27e een ongeziene opflakkering op deze US Open, met onder meer winst tegen ex-Roland Garros-winnares Ostapenko. Maar tegen Elise Mertens was ze deze keer absoluut niet opgewassen.

 

Mertens stond als een huis te tennissen: onkreukbaar op haar eigen opslag en aanvallend op de opslag van Ahn. Die had de wapens niet in huis om voor een nieuwe verrassing te zorgen.

 

Mertens betreedt door deze zege onbekend terrein, want op de US Open kwam ze nog nooit zo ver. Als ze net als een jaar geleden op de Australian Open opnieuw de halve finales wil bereiken, moet ze voorbij het opkomende Canadese talent Bianca Andreescu, de nummer 15 van de wereld. De 19-jarige rekende in drie sets af met kwalificatiespeelster Taylor Townsend.

Mertens: "Hopelijk kan ik dit niveau vasthouden"

"Ik heb me goed voorbereid", zei Elise Mertens. "Ik verloor onlangs in twee sets tegen Ahn, dus heb mijn tactiek aangepast. Ik heb iets directer gespeeld. Ze speelt agressief, dus ik heb dat in mijn voordeel omgezet. Hopelijk kan ik dit niveau vasthouden."

 

"Ik probeer mijn focus te houden en hopelijk is de kwartfinale niet het eindstation. Andreescu is een goede allround-speelster: ze kan offensief en defensief spelen. Ze heeft al wat ervaring in de grote toernooien, dus dat zal niet eenvoudig worden. Maar ik zit nog vol energie en ga alles geven in de volgende wedstrijd."

 

Kristie Ahn moest toegeven dat Mertens het intelligent had aangepakt. "Ze heeft een nieuwe tactiek gebruikt en dat heeft ze heel goed gedaan. Ze is erin geslaagd om mijn ritme te onderbreken en heeft geen twee keer dezelfde bal gespeeld."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

23:58

6-1 en 6-1

Mertens is nietsontziend en gunt Ahn geen 3e spelletje in deze match. Ze haalt voor het eerst de kwartfinales op de US Open.
23:54

Nog 1 spelletje

Met een blank spelletje sleept Elise Mertens ook het 6e game van de 2e set binnen. Ahn staat nu helemaal met de rug tegen de muur.
23:46

Mertens loopt weg

Elise Mertens gaat opnieuw door de opslag van Ahn en dit lijkt de strohalm die de rug van de kameel doet breken: 4-1, hier kan de Amerikaanse toch niet van terugkomen?
23:44

Ahn geeft niet af

Mertens begint wat te krasselen en heeft het nu ook op haar eigen opslag moeilijk. Uiteindelijk maakt ze het met een fraaie backhand toch af op weg naar de 3-1.
23:39

Mertens heeft al veel vuisten kunnen ballen

23:36

Moeilijk gaat ook

Ahn geeft zich niet zomaar gewonnen, maar met wat moeite kan Mertens ook haar eigen opslagspel winnen.
23:28

Mertens gaat gewoon door

Elise Mertens gaat gewoon door op haar elan en smeert Ahn meteen een break aan. Het zou hier wel eens snel afgelopen kunnen zijn.
23:21

Set 2: 1-6

Bingo: Mertens pakt de eerste set. Ahn spartelde nog wel even tegen met twee breakkansen, maar Mertens liet zich de kaas niet meer van het brood eten. Het publiek in New York kijkt toch maar wat beteuterd naar het eenrichtingsverkeer, want een echte wedstrijd hebben we nog niet gezien.
23:16

Set 1: 1-5

We durven de eerste set op te schrijven, want Mertens forceert een tweede break. Het overwicht van onze landgenote is duidelijk. Ahn stapelt de fouten op.
23:10

Set 1: 1-4

Een vastberaden Mertens gunt Ahn niet te veel moed. Haar service draait op volle toeren.
23:08

Set 1: 1-3

Ahn haalt opgelucht adem: ze staat op het scorebord. Ze kwam weer even onder druk, maar vecht zich in de wedstrijd en balt haar vuist.
23:02

Set 1: 0-3

Dit opslagspelletje verliep iets minder vlot, maar Elise Mertens doet wat ze moet doen. Ze neutraliseert een breakpunt en zet 0-3 op het scorebord.
22:59
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:56

Set 2: 0-2

Daar is de eerste break al. Ahn, met ingepakte rechterarm en linkerknie, oogt niet fit. Schuddebollend ziet ze hoe Mertens haar eerste breakkansen niet laat liggen.
22:52

Set 1: 0-1

Het begin van Mertens is overtuigend en vlekkeloos. Ze toont meteen dat ze klaar is voor deze wedstrijd.
22:50

Here we go!

Elise Mertens neemt het eerste opslagspelletje voor haar rekening. Ze opent met een ace. Goed begonnen is...
22:46
Beide speelsters zijn op het terrein verschenen. Nog enkele minuutjes warmdraaien en dan beginnen we eraan.
22:27

Elise Mertens komt zo dadelijk in actie

Elise Mertens kan zich opmaken voor haar 1/8e finale in New York. De mannenwedstrijd tussen Rublev en Berrettini in het Louis Armstrong Stadium is afgelopen. De Italiaan won in een driesetter. Als de plichtplegingen zijn afgelopen, kan Mertens het stadion betreden.