Episch duel: Nadal krijgt Medvedev pas na 5 sets en bijna 5 uur klein

  US Open

  Daniil Medvedev (2, 5)
  set
  Rafael Nadal (3, 2)
  5
  1
  7
  3
  2
  6
  7
  3
  5
  6
  4
  4
  4
  5
  6

  Rafael Nadal heeft voor de vierde keer de US Open op zijn palmares geschreven. In de finale dwong Daniil Medvedev hem wel tot het uiterste: 7-5, 6-3, 5-7, 4-6 en 6-4 na bijna 5 uur. Voor Nadal is het zijn 19e grandslamtitel.

  Het journaal 13u met o.a. de eindzege van Nadal in New York

  Bij zijn intrede in het Arthur Ashe Stadium kreeg Medvedev weer boegeroep over zich heen. De Rus liet het niet aan zijn hart komen en kon als eerste een break forceren. Die bleef niet lang staan en het was Nadal die de eerste set naar zich toe trok met 7-5.

   

  De Spanjaard schakelde nog een versnelling hoger in de tweede set en duwde Medvedev met zijn typische krachtige tennis achteruit. De Rus raakte niet uit de omknelling en de nederlaag was nabij: 7-5 en 6-3.

   

  Toen Nadal ook een break voorsprong nam in de derde set leek Medvedev de wanhoop nabij. En toch kantelde de wedstrijd helemaal. De boomlange Medvedev schuwde geen enkel risico meer en dat loonde. Hij dwong een vierde set af en ook daarin kon Nadal geen afstand nemen.

   

  Integendeel. Op het juiste moment pakte Medvedev uit met enkele fantastische slagen en dus moest een vijfde set beslissen over de titel. In die vijfde set leek Medvedev het momentum aan zijn kant te hebben, maar Nadal toonde zijn klasse.

   

  Eerst door enkele breakkansen weg te werken en daarna door Medvedev aan het wankelen te brengen. Plots was Nadal ontketend en leek hij het verzet van de Rus te breken. Die had nog een stuiptrekking in huis, onder meer nadat Nadal een straf had gekregen voor tijdsoverschrijding. Na bijna 5 uur kon Nadal dan toch zijn vierde titel op de US Open en zijn negentiende grandslamtitel vieren.

  Fase per fase

  1. 03 uur 07. Nadal wint! Na bijna vijf uur maakt Nadal het bij zijn derde matchpunt af. Maar wat heeft Medvedev het hem ongelofelijk moeilijk gemaakt. Voor Nadal is het zijn vierde titel in New York en zijn 19e grandslamtitel in totaal.
  2. 02 uur 56. Twee matchpunten krijgt Nadal op de service van Medvedev, maar hij kan ze niet verzilveren. Zo dadelijk krijgt hij nog een kans om het op zijn eigen opslag af te maken: 5-4.
  3. 02 uur 52. Bij 30-40 voor Medvedev krijgt Nadal een straf omdat hij er te lang over doet om op te slaan. Zo moet hij meteen een tweede opslag slaan en die gaat uit. Break voor Medvedev en 3-5. Wat krijgen we nog allemaal?
  4. 02 uur 41. Nadal kan de zege nu echt al ruiken, want hij snoept opnieuw de opslag af van Medvedev. Bij breakpunt tegen slaat de Rus zijn smash buiten en zo pakt Nadal 4 spelletjes op een rij: 5-2.
  5. 02 uur 40. De toeschouwers in New York staan op de banken, want ze krijgen weergaloos tennis te zien. Nadal lijkt ontketend en leidt met 4-2.
  6. 02 uur 34. Nadal met de break. Ligt de finale nu wel in de beslissende plooi? Na meer dan 4 uur tennissen forceert Nadal de eerste break in de beslissende set: 3-2 voor de Spanjaard. Heeft Medvedev nog een antwoord in huis?
  7. 02 uur 22.
  8. 02 uur 18. Nadal komt goed weg. Hij moet opnieuw breakpunten toestaan en krijgt die maar met de grootste moeite weggewerkt. Op dit moment lijkt het momentum de kant te kiezen van Medvedev.
  9. 02 uur 11. De sfeer in Arthur Ashe is helemaal omgeslagen. De fans zijn nu op de hand van Medvedev. Nadal klaagt even over het rumoer en krijgt gefluit als antwoord.
  10. 02 uur 01. Medvedev dwingt vijfde set af. We kunnen nog niet gaan slapen, want Medvedev schudt enkele weergaloze winners uit zijn mouwen. Zo dwingt de Rus zowaar een vijfde set af. Wie had dat gedacht toen Nadal 3-2 voorstond in set 3?
  11. 01 uur 50. Meer dan 3,5 uur duurt de finale al, maar dat merk je niet aan Medvedev en Nadal. Die blijven er lustig op los timmeren. De ene na de andere winner schiet uit hun racket: 4-3 voor Medvedev.
  12. 01 uur 40. Nu is het aan Nadal om twee breakpunten te laten liggen. De Spanjaard tennist niet agressief genoeg bij zijn breakkansen en zo raakt Medvedev uit de omknelling: 3-2 voor de Rus.
  13. 01 uur 35.
  14. 01 uur 26. Nadal lijkt kwetsbaar op dit moment. Medvedev kan zijn breakpunt niet benutten en met een knappe passeerslag en een ace vermijdt Nadal de break achterstand: 1-1.