Nadal laat zich als laatste traditionele topper (voorlopig?) niet kisten

  US Open, kwartfinales

  Diego Schwartzman (13, 20)
  set
  Rafael Nadal (3, 2)
  4
  1
  6
  5
  2
  7
  2
  3
  6

  Rafael Nadal heeft zich bij de laatste 4 geschaard in New York. De Spanjaard gooide in de kwartfinales Diego Schwartzman van zijn pad. Nadal is de laatste overgebleven absolute topnaam op de US Open, na de eliminatie van Novak Djokovic en Roger Federer.

  Diego Schwartzman mocht met zijn 1,70 meter de kleinste kwartfinalist in 25 jaar US Open geweest zijn, de Argentijn bleek ook voor Rafael Nadal geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.

   

  Nadal, op zoek naar zijn 4e US Open-trofee, ondervond vanaf de start dat het gevaar om elk hoekje kan loeren. De Spanjaard moest voor elk punt werken, ook al kende hij de kwaliteiten van Schwartzman als zijn trainingspartner maar al te goed.

   

  Zo bouwde Nadal in de eerste set een 4-0-kloof uit, maar even snel kwam Schwartzman op gelijke hoogte. Maar Nadal, nooit verlegen om een hevige strijd, behield in het 9e spel zijn service en ging naderhand nog eens door de opslag van zijn tegenstander: 6-4.

   

  Ongeveer het identieke scenario in de tweede set, waarin Nadal een 5-1-voorsprong bij elkaar bouwde. Maar opnieuw weigerde Schwartzman te kapituleren en opnieuw keerde de Argentijn terug, nu tot 5-5. En - ja, ook opnieuw - trok Nadal daarna toch weer aan het langste eind, met 7-5. 

   

  In de 3e set ging de strijd min of meer gelijk op tot 3-2. Toen snoepte Nadal de opslag van zijn tegenstander af en was de veer bij Schwartzman wél gebroken. Het was al voorbij middernacht in New York toen Nadal met een 3-0-overwinning van het veld stapte.

  Nu wacht een Italiaan op Nadal

  In het onderlinge duel tussen Nadal en Schwartzman staat het nu 8-0. "Nadal strijdt als een leeuw in de jungle", zei Schwartzman.

   

  "Wat een vechtjas! Op de belangrijke momenten weet hij van aanpakken, elke keer weer. Op alle belangrijke momenten is hij beter dan ik."

   

  In de halve finales neemt Nadal het op tegen Matteo Berrettini. De 23-jarige Romein is de eerste Italiaanse halvefinalist in New York sinds 1977. Berrettini was in een zware vijfsetter te sterk voor Gael Monfils.